Výrobce zemědělských hnojiv Monsanto je možná na prodej za více než 40 miliard dolarů, nabídkou se zabývá farmaceutická firma a výrobce chemických látek Bayer. Foto: koláž ZD

Bayer má zálusk na Monsanto, Allergan se oklepává ze zrušené fúze s Pfizerem

Německý výrobce léčiv a chemických látek Bayer zkoumá nabídku fúze s americkou společností Monsanto. Irský Allergan se vzpamatovává ze zrušené fúze s Pfizerem. Bude odkupovat kmenové akcie a splatí část dluhu.

Americký výrobce zemědělských hnojiv Monsanto je možná na prodej za více než 40 miliard dolarů. Podle listu Financial Times finanční analytici Bayeru nabídku zkoumají už celé týdny a hledají možnosti, jaká by mohla být struktura nové společnosti. Pokud by k transakci došlo, bylo by to zhruba rok poté, co se Monsanto neúspěšně snažilo ovládnout svého švýcarského konkurenta Syngetu.

Lidé, kteří se kolem potenciálního obchodu pohybují, říkají, že i kdyby se obě strany na fúzi dohodly, zřejmě by narážely na spoustu dalších překážek. Transakce by musela dostat také zelenou od regulátorů, kteří bdí nad hospodářskou soutěží. „Snažit se tuto fúzi uskutečnit, je jako surfovat na vlně tsunami,“ řekl listu Financial Times David Balto, washingtonský advokát, který dříve pracoval na americkém ministerstvu spravedlnosti a v minulosti také zastupoval farmáře v různých právnických bitvách.

Fúze Bayeru a Monsanta se objevuje na obzoru jen pár měsíců poté, co se v agrobyznysu uskutečnila jiné velké sloučení. V prosinci 2015 se podobný obchod uskutečnil mezi společnostmi Dow Chemical a DuPont v hodnotě 130 miliard dolarů. Úvahy o sloučení Monsanta a Bayeru jsou do značné míry důsledkem neúspěchu Monstanta z loňského srpna, kdy se marně snažilo koupit Syngetu. Monsanto má totiž eminentní zájem posunout se dál a zbavit se své závislosti na obchodu s geneticky modifikovanými plodinami.

Zatím není jasné, zda se zástupci obou firem v posledních týdnech setkali, ale před několika měsíci vedlo Monsanto neformální rozhovory se zástupci Bayeru i jeho konkurenta BASF. Údajně se měli bavit o konsolidaci odvětví, ale ze schůzky nevzešla žádná ujednání, zda a jak by tito tři giganti mohli spojit síly.

Podle dobře informovaných zdrojů má Monsanto zájem vytvořit joint venture s někým z agrochemického průmyslu. A prý klidně s jednou či oběma německými společnostmi. Jednou z možností je také nákup Monsanta Bayerem a později vytvořit novou veřejně obchodovanou společnost. Na takovou variantu ale zřejmě Monsanto nebude ochotno přistoupit, neboť se nechce stát pouhou divizí německého chemického a farmaceutického obra. „V zájmu Monsanta rozhodně není, aby bylo pohlceno německou firmou,“ řekla listu Financial Times dobře informovaná osoba. Ani jedna z dotčených společností to nekomentovala. Spolupráce by Bayeru pomohla využít své poznatky z výzkumu zemědělských plodin s biotechnologickými produkty Monsanta.

Zkušenost Allerganu před fúzemi varuje

Naproti tomu irská farmaceutická společnost Allergan by mohla své neblahé zkušenosti s přípravou fúze prodávat. Jedná se přesně o ten případ, kdy bylo již vše dohodnuto, ale státní zásah na poslední chvíli sloučení dvou firem zhatil. Allergan doplatil na to, že americká vláda začala tvrdě zasahovat proti fúzím a akvizicím, jejichž cílem je vyhnout se placení daní ve Spojených státech.

Nejde ani tak o to, že zmařená fúze stála Allergan několik desítek milionů dolarů (ty jim Pfizer vykompenzoval), Allergan však bezprostředně po oznámení zrušení transakce ztratil až čtvrtinu své tržní hodnoty. Přesně o tolik klesla cena jeho akcií na finančních trzích.

K takovému propadu však neexistuje racionální důvod, neboť Allergan si vede poměrně dobře. Za první letošní kvartál oznámil zvýšení tržeb o 10 procent. Současně má také v rukou poměrně velký objem hotovosti poté, co se mu podařilo prodat svou divizi na výrobu generik izraelské farmaceutické společnosti Teva za 36 miliard dolarů.

Ačkoli by se za takové peníze dalo vyrazit na „nákupy“, šéf Allerganu Brent Saunders to vidí jinak. „Zvážili jsme naše možnosti, co s takovým objemem hotovosti můžeme dělat a rozhodli jsme se, že nejlepší bude investovat do naší rychle rostoucí společnosti,“ řekl listu Financial Times.

Vedení Allerganu totiž oznámilo, že spustí zpětné nákupy svých vlastních akcií. V příštích čtyřech až šesti měsících chce na tyto odkupy utratit 4 až 5 miliard dolarů. Poté se rozhodne, zda ve výkupu bude pokračovat až do celkového objemu 10 miliard dolarů. Kromě toho chce Allergan splatit také část svého dluhu. V této souvislosti se hovoří až o osmi miliardách dolarů. A při tom všem se bude farmaceutická firma poohlížet také po nákupních příležitostech. „Na ty bychom chtěli utratit od 500 milionů až po několik málo miliard dolarů,“ řekl Sunders.

Pfizer vyvíjí novou zbraň proti rakovině

To Pfizer, zdá se, již nezdařenou akvizici Allerganu hodil za hlavu. Nejnověji přichází s testováním kombinace tří léků proti rakovině, které plánuje pro příští rok. Pfizer se snaží přijít s novou generací imunoterapie, díky níž by stáhl ztrátu, kterou má na své hlavní konkurenty na poli boje proti rakovině – Bristol-Myers Squibb a Merck.

Objevují se však obavy, zda nová léčba, bude-li účinná, nebude příliš nákladná. Ta současná, která funguje na podobném principu, vyjde přibližně na 150 tisíc dolarů ročně na jednoho pacienta. Zástupci Pfizeru se však nechali slyšet, že pokud testování dopadne dobře, farmaceutická společnost bude schopna nabídnout „kreativní“ cenotvorbu, protože by dodával všechny tři léky, které se budou při léčbě kombinovat. Pfizer by tak navázal na úspěch s lékem Ibrance, který v prvním letošním čtvrtletí přinesl firmě na obratu 430 milionů dolarů.

Petr Musil