Metodu MIDLIF provádí v Hradci Králové tři roky, každoročně odoperují přibližně 20 pacientů. Foto: FN HK

Degenerativní nestabilita páteře: v Hradci šetrně operují technikou MIDLIF

Bolest zad způsobená degenerativní nestabilitou páteře se pomalu stává symbolem moderní doby, kdy řada lidí celý den sedí u počítače, v autě nebo provozuje pouze jeden druh sportu. Nezřídka si takové problémy vyžádají chirurgický zákrok. Nejnovější technika operace páteře s názvem  MIDLIF (Midline Lumbar Interbody Fusion), kterou již třetím rokem provádějí lékaři ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK), však dokáže pacienty s těmi nejzávažnějšími postiženími rychle vrátit do normálního života. Díky tomu, že je minimálně invazivní, představuje menší zátěž pro pacienta, než tomu bylo u předešlých druhů operací.

 

S bolestí zad se v ČR každoročně potýkají tisíce lidí. Jen v roce 2014 Češi s touto diagnózou prostonali dohromady přes 8 milionů dní. Degenerativní postižení páteře pak bylo příčinou pracovní neschopnosti pro téměř 140 tisíc osob. Více než 12 tisíc lidí dokonce bylo s touto diagnózou předloni hospitalizováno.

MUDr. Pavel Trávníček
MUDr. Pavel Trávníček

Pro problémy se zády jsou obvykle klíčové bederní obratle, které nesou většinu váhy horní poloviny těla. Mezi nimi jsou uloženy meziobratlové ploténky, které postupně degenerují, ztrácejí stabilitu a kompaktnost. To je způsobeno jednak věkem, ale také sedavým způsobem života a s ním spojeným nedostatkem pravidelného pohybu. Když už se ale člověk hýbe, musí to dělat správně. Jednostranné zatížení těla (např. při sportu) problém s nestabilitou páteře jen prohloubí. Na vině mohou být i dědičné faktory nebo úraz, v jehož důsledku došlo k posunu páteřních obratlů.

MUDr. Tomáš Hosszú
MUDr. Tomáš Hosszú

Proces degenerace páteře pak v praxi znamená postupné rozvolňování vláken a snižování obsahu vody v ploténce, která tím ztrácí své původní vlastnosti. V důsledku toho dochází k výhřezu meziobratlové ploténky, jež tlačí na nervy v páteřní oblasti. Právě v této chvíli se objevuje neutuchající bolest. Pokud není léčba zahájena včas, může se bolest stupňovat a v pozdější fázi výrazně omezovat pohyblivost těla. Na řadu tak zpravidla přichází operace. „Pomocí implantátů vrátíme poškozenou ploténku do původní polohy. Abychom se dostali ke správnému místu, musíme proniknout skrze svaly obalující páteř, vyjmout část obratle a odsunout nervové struktury. Poškozené jádro ploténky odstraníme a do vzniklého prostoru vložíme biokompatibilní implantáty, které nastavují správnou vzdálenost mezi obratli a zároveň podporují tvorbu kostní hmoty spojující obratle dohromady. Postiženou část páteře pak zafixujeme pomocí šroubů,“ vysvětluje průběh chirurgického zákroku MUDr. Tomáš Hosszú, Ph.D., vedoucí lékař operační části Neurochirurgické kliniky FN HK.

Pacientka Ladislava Kopsová
Pacientka Ladislava Kopsová

Operace páteře u řady lidí vyvolává obavy, pacientům Fakultní nemocnice Hradec Králové je ale k dispozici nejmodernější metoda léčby – minimálně invazivní operace páteře technikou MIDLIF. Ta spočívá v cílené implantaci za velmi malého řezu v postiženém místě. „Zásluhou minimálních chirurgických zásahů je zákrok méně bolestivý a šetříme při něm svalstvo, nervové úpony a cévní zásobení v páteřní oblasti. Pro pacienta to znamená až o několik měsíců rychlejší rekonvalescenci a s tím spojenou kratší dobu hospitalizace – běžně až o polovinu ve srovnání s předešlými operačními technikami,“ doplňuje doktor Hosszú.

Na neurochirurgické klinice v Hradci Králové provedou každý rok dohromady kolem 800 operací páteře. Téměř dvě třetiny z nich přitom podstupují pacienti s degenerativním postižením. Implantát zde v loňském roce dostalo 236 těchto pacientů. „Metodu MIDLIF provádíme tři roky, tímto sofistikovaným způsobem každoročně odoperujeme přibližně 20 pacientů. Jsme také školícím pracovištěm pro tuto techniku a účastníme se její výuky v zahraničí, například v Nizozemsku,“ přibližuje doktor Hosszú zkušenosti odborníků z královéhradecké neurochirurgie.

Operace páteře
Operace páteře

Jednou z pacientek, která v nemocnici v Hradci Králové podstoupila operaci metodou MIDLIF, je i Ladislava Kopsová (42). Její problémy byly zprvu podobné jako u většiny dospělé populace – občas ji páteř pobolívala, někdy se nemohla ráno po probuzení narovnat. „Můj stav se časem velmi zhoršil, nemohla jsem udělat ani krok bez obrovské bolesti. Nemohla jsem se ani otočit v posteli, při řízení auta jsem dokonce omdlévala,“ popisuje paní Ladislava. Své problémy řešila obstřiky páteře, po kterých docházela na infuze. Krátkodobě jí to přinášelo úlevu, bolest se ale vždy vrátila. Po dvou letech nakonec paní Ladislavě došla trpělivost. „Rozhodla jsem se vyhledat odborníky, kteří by mi pomohli zbavit se bolesti trvale. Lékaři zjistili, že mám výrazně posunutý obratel, který tlačí na nervy. Z operace jsem strach neměla, byla jsem už opravdu zoufalá,“ vzpomíná paní Ladislava. Po úspěšném zákroku se během několika dnů zotavila, už třetí den nepotřebovala ani analgetika na pooperační bolesti. „Za týden už jsem byla z nemocnice doma,“ usmívá se a dodává: „i rok po operaci se poctivě věnuji rehabilitaci a zvládám aktivity, na které jsem dříve mohla zapomenout.“

-TZ FN HK-

Operace páteře
Operace páteře