Bankéři a analytici z Wall Street mají jasno: velcí farmaceutičtí hráči plné ruce hotovosti. Foto: Flickr

Farmabyznys ve znamení tří akvizic za 45 miliard dolarů

Trojice obchodů v hodnotě 45 miliard dolarů vnesla závan čerstvého vzduchu do fúzí a akvizic ve farmaceutickém byznysu. Abbott Laboratories, AbbVie a Sanofi si vyšly ve čtvrtek na nákupy.

 

Největší kšeft udělala kalifornská společnost Abbott, která za 30 miliard dolarů převzala St Jude Medical. Dojde tak ke spojení dvou největších amerických výrobců pomůcek a zařízení pro léčbu srdečních onemocnění. Naproti tomu AbbVie a Sanofi si udělaly zálusk na dva kalifornské výrobce léků na rakovinu. Americká AbbVie kupuje za necelých 6 miliard dolarů společnost Stemcentrx, zatímco francouzská Sanofi přibere pod svá křídla za 9,3 miliardy dolarů Medivation.

Sanofi i AbbVie na oblast onkologie cílí už delší dobu, protože se snaží snížit svou závislost na svých bestsellerech, jimiž jsou Lantus na léčbu cukrovky a Humira na zánětlivá onemocnění. Hodnota tří oznámených nákupů tak zvýšila celkový objem očekávaných akvizic v tomto roce na více než 120 miliard dolarů. Přesto je to nejméně od roku 2013. Bezesporu k tomu přispělo i nedávné zrušení daňově motivované fúze Pfizeru a Allerganu, jejíž hodnota měla dosáhnout 160 miliard dolarů, nebo kolaps kanadského Valeantu.

„Volatilita na akciových trzích sice způsobila menší pauzu na poli fúzí a akvizic, ale nyní, když se trhy stabilizovaly, očekávám, že další se brzy objeví,“ řekl listu Financial Times Jeff Stute, šéf divize investic do zdravotnictví banky JP Morgan. „Na trhu je stále mnoho velkých farmaceutických firem se silnou finanční stabilitou, které uvažují o podobných nákupech ve snaze pokračovat ve vlastním růstu,“ dodal.

To potvrzují i mnozí bankéři a analytici z Wall Street. Podle nich mají velcí farmaceutičtí hráči plné ruce hotovosti. „Neznamená to, že zdravotnictví je zpět. Vlastně nikdy nikam neodešlo, pouze si dalo určitou pauzu,“ řekl listu Financial Times jeden z nich.

To do jisté míry platí jak pro Sanofi, tak pro AbbVie. Sanofi se takto snaží reagovat na oslabení obchodu v oblasti léků na cukrovku poté, co její Lantus ztratil patentovou ochranu. S podobnou hrozbou se bude muset za pár let vypořádat také AbbVie, jejíž Humira bude také moci být nahrazena generickými léky.

AbbVie nákupem Stemcentrxu získá lék Rova-T, který cílí na protein  DLL3 (delta like protein 3), jenž se vyskytuje u vysokého procenta případů malobuněčné rakoviny plic. Rova-T je kombinaci protilátky a chemoterapeutika: protilátka díky zaměření na protein zhoubné buňky „označí“ a na ně pak velice efektivně zaútočí chemoterapeutikum.  Klinické testy zatím ukazují, že u celých 44 procent pacientů s velkou koncentrací tohoto proteinu došlo k úplnému zmizení rakoviny poté, co lék Rova-T užívali. AbbVie oznámila, že chce tento lék uvést na trh v roce 2018. Očekává, že jí vydělá několik miliard dolarů. Do té doby se Rovu-T chystá testovat také u jiných typů rakoviny, včetně rakoviny mozku, kůže nebo štítné žlázy.

Pro šéfa AbbVie Ricka Gonzáleze je to druhý velký obchod v onkologickém byznysu v posledním roce. Vloni v březnu se mu podařilo vyfouknout společnost Pharmacyclics, na kterou si dělaly zálusk farmagiganti Johnson & Johnson a Pfizer. Nákup lídra v boji proti rakovině krve stál AbbVie 21 miliard dolarů. Letošní převzetí Stemcentrxu by mělo být dokončeno do poloviny roku a AbbVie sníží zisk na akcii zhruba o 20 centů. Pro společnost by to nemělo představovat přílišné zatížení, neboť za první letošní kvartál oznámila zisk na akcii ve výši 1,15 dolarů, což bylo prakticky v souladu s očekáváním trhů.

Investoři ale na fúze a akvizice reagují zdrženlivě. Poté, co Sanofi oznámila zájem o převzetí společnosti Medivation, její akcie oslabily o 2 procenta. Abbott ztratil dokonce 6 % bezprostředně po zahájení obchodování. Pouze akcií AbbVie se avizovaná akvizice nijak nedotkla. Podle analytiků však Sanofi bude muset ještě zvýšit nabídkovou cenu, za kterou bude chtít Medivation koupit, protože možná bude čelit nabídkám konkurenčním.

Petr Musil