Středočeský a Moravskoslezský kraj se po sestřičkách nejvíce poptávají, v Praze a Jihomoravském kraji sestřičky nejvíce na nabídky odpovídají. Foto: koláž ZD

Nejvíc nabídek práce pro sestry je v kraji Středočeském

Nejvíce nabídek práce pro zdravotní sestry je v krajích Středočeském a Moravskoslezském, největší počet reakcí na nabídky je v Praze a Jihomoravském kraji, sdělila ČTK ředitelka Profesia.cz Zuzana Lincová. Kvůli nedostatku sester omezují nemocnice chod některých oddělení, nebo je i zavírají. Problém je ve všech krajích, výrazný vzestup zájmu o sestry se podle údajů jobportálu datuje od poloviny roku 2014.

 

V českém zdravotnictví pracuje kolem 90.000 sester, přesné statistiky neexistují. Podle odborářů chybějí nemocnicím tisíce sester. Řada jich odešla ze zdravotnictví, za méně fyzicky a psychicky náročnou práci vydělají jinde stejně nebo i víc.

Koalice se tento týden shodla na zvýšení platů v nemocnicích příští rok o deset procent, polepšily by si i sestry. Zdroje na toto navýšení zatím ale schváleny nejsou, řeší se výše příspěvku státu.

Podle údajů serveru Platy.cz průměrný výdělek všeobecné sestry je 20.173 korun, hlavní sestry 26.077 korun. „Pokud porovnáme situaci všeobecných sester v regionech, nejvyšší průměrný výdělek evidujeme v Praze (21.712 korun), následují kraje Moravskoslezský, Plzeňský a Jihočeský (mezi 20.720 a 20.730 korunami),“ upřesnila Lincová.

„Příčin nedostatku sester je mnoho. Osobně se domnívám, že jsou to především špatné pracovní podmínky a nízké morální ohodnocení práce sester,“ uvedla proděkanka pro vnější a vnitřní vztahy Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice Eva Hlaváčková. „Sestry jsou přetěžovány, pracují přesčas, často se potýkají s porušováním zákoníku práce, kompetencí. Jejich postavení v hierarchickém systému nemocnic je neuspokojivé,“ dodala.

Další příčiny nedostatku sester vidí v demografické situaci a omezených počtech studentů na vysokých školách, kde se všeobecné sestry vzdělávají. Délka studia podle ní není rozhodující.

Ministerstvo zdravotnictví je opačného názoru, chystá reformu vzdělávání sester, místo dosavadních sedmi let, tedy čtyř let na střední škole a tří let na vysoké škole, jim pro získání plné kvalifikace mají stačit čtyři roky na střední škole a rok bakalářského studia na vysoké škole.

-čtk-