"Největší procento chce odejít ze soukromých nemocnic a nemocnic krajů, které jsou ve formě obchodních společností; je to téměř 26 procent odpovědí, upozorňuje předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková (na snímku vpravo, vedle ní sedí místopředsedkyně Ivana Břeňková). Foto: TC

Přes půlku zdravotníků chce odejít z nemocnic ještě letos, ukázal prý průzkum odborářů

Víc než polovina zdravotníků chce podle aktuálního průzkumu odborů odejít z nemocnic ještě letos, čtvrtina mimo zdravotnictví. Vadí jim přetěžování a nízké platy. Oproti obdobným průzkumům z let 2014 a 2015 se situace zhoršila, nespokojenost je zejména v obchodních společnostech, tedy v soukromých nemocnicích a nemocnicích krajů, kde jsou platy v průměru zhruba o 6000 korun nižší. Novinářům to po včerejším jednání s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) řekla šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Data podle ní potvrzují nezbytnost navýšení platů a mezd, na něž musí přidat stát. Odbory i zaměstnavatelé jsou zajedno, že stát by měl v příštím roce přidat zhruba deset miliard na odvodech za děti, důchodce či nezaměstnané, aby platy a mzdy v nemocnicích mohly stoupnout o deset procent. Jinak podle Žitníkové hrozí další odchody lékařů a sester, uzavírání nemocničních oddělení a zhoršení péče o nemocné.

Do průzkumu, který potrvá do konce května, přišlo za pět dní 2500 odpovědí. Na 90 procent odpovídajících uvedlo, že se nemohou starat o pacienty, jak by chtěli a měli, protože na odděleních je naprostý nedostatek personálu. Ve zdravotnictví chce zůstat jen 48 procent dotázaných a 52 procent plánuje odejít. Největší procento chce odejít ze soukromých nemocnic a nemocnic krajů, které jsou ve formě obchodních společností; je to téměř 26 procent odpovědí. Přestávky v práci na jídlo a oddech může čerpat jen 28 procent zaměstnanců, 38 procent jen někdy a zbytek nečerpá přestávku vůbec.

„Oproti předcházejícím letům se počty zvýšily, zvlášť u těch, kteří chtějí odejít, ale i u těch, kteří jednoznačně říkají, že péče přestává být kvalitní,“ shrnula Žitníková.

Výsledky průzkumu dostane 6. června celostátní tripartita. Obdrží je také Němeček, který novinářům řekl, že zjištění odborářů ho nepřekvapila. Výsledky rozdá těm členům vlády, kteří „se chtějí domnívat, že finanční injekce státu není potřeba“.

Navýšení odvodů o 9,88 miliardy, jak navrhuje Němeček, a tedy i platů a mezd v nemocnicích v příštím roce o deset procent, podporují premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) je ochoten ze státního rozpočtu na ně dát jen dvě miliardy, podle jeho propočtů dostane zdravotnictví víc o devět miliard z nárůstu výběru pojistného za zaměstnance a podnikatele, celkem tedy bude mít navíc 11 miliard.

O navýšení příspěvku státu by měla vláda jednat 30. května, Němeček věří, že návrh schválí a vyšle tím konečně jasný a pozitivní signál, že navyšování platů myslí vláda vážně a má na to peníze.

Němeček probral včera s šéfkou zdravotnických odborů také Strategii zdravotnictví do roku 2017, v níž jedním z hlavních kroků je zvýšení výdělků v nemocnicích během tří let celkem o 30 procent. Nemocnice by tak získaly prostředky na nábor nového personálu, aby ten dosavadní už nebyl tolik přetěžován. Strategii projedná 25. května zdravotnická tripartita.

-čtk-