Dvě zdravotnické novely prošly legislativní radou vlády. Foto: Pixabay

Zákony o vzdělávání sester a specifických zdravotních službách prošly legislativní radou vlády

Zdravotní sestry už pro svou odbornost možná nebudou muset mít tříleté vysokoškolské vzdělání, stačilo by absolvovat rok studia na vyšší odborné škole. Počítá s tím novela o podmínkách nelékařských zdravotnických povolání, kterou včera vládě doporučila schválit její legislativní rada. ČTK o tom informoval Jiří Souček z úřadu předsedy rady a ministra Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Rada podpořila také novelu o specifických zdravotních službách.

 

Ministerstvo zdravotnictví chce první z novel vyřešit problémy s nedostatkem plně kvalifikovaných sester. Návrh především rozšíří možnost získání odborné způsobilosti pro výkon povolání všeobecné sestry zkráceným studiem na vyšších odborných školách, podobně jako pro zdravotnické asistenty, praktické sestry, porodní asistentky a zdravotnické záchranáře.

Novela by podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) mohla být přijata do konce letošního roku, takže od příštího školního roku už by se jí mohlo vzdělávání sester řídit. Němeček už dříve připomněl, že změna je v souladu s požadavky EU i osvědčenou praxí například v Německu.

Výhrady k předloze má ale Asociace vysokoškolských vzdělavatelů nelékařských zdravotnických profesí v ČR, podle níž se zkrácením studia zdravotních sester jejich nedostatek nevyřeší. Podle zdravotnických odborů chybějí v nemocnicích tisíce sester. Kvůli tomu se omezuje provoz a zavírají některá oddělení. Sestry odcházejí z nemocnic kvůli přetěžování, hledají si méně stresující práci, za kterou si vydělají stejně nebo i víc. Loni měly sestry ve státních nemocnicích 28.000 korun, základní plat činil 19.680 korun.

Asociace navrhovaný systém 4+1 odmítá, návrh nemá podporu ani Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, České asociace sester a Asociace vyšších odborných škol. Asociace navrhuje rozšířit vzdělávací kapacity vyšších a vysokých škol pro vzdělávání sester, nastavit systém celoživotního vzdělávání a změnit minimální personální standardy tak, aby byla zajištěna kvalitní a bezpečná péče a sestry nebyly přetěžovány.

Druhá z novel má zpřesnit ustanovení týkající se sterilizací, kastrací, genetických vyšetření a ochranného léčení. Návrh má například snížit hranici věku pacienta, u kterého bude možné provést kastraci, z 25 na 21 let. Proti tomu měla námitky ombudsmanka Anna Šabatová. Novela by měla rovněž upravit podle zkušeností z praxe pasáže týkající se posudkové péče, včetně posuzování a uznávání nemocí z povolání.

-čtk-