"Původní rozhodnutí Finančního úřadu pro hlavní město Prahu jsme od samého počátku považovali za absurdní," říká ředitel Homolky Ivan Oliva.

Homolka uspěla s odvoláním proti třímiliardové pokutě

Nemocnice Na Homolce uspěla s odvoláním proti třímiliardové pokutě, vyměřené loni Finančním úřadem pro hlavní město Prahu za porušení rozpočtové kázně v letech 2011 až 2013, kdy ji vedl nyní trestně stíhaný ředitel Vladimír Dbalý. Nemocnice měla zaplatit 2,993 miliardy korun, ale nebude platit nic. Podle mluvčího Odvolacího finančního ředitelství v Brně Jana Odvářky je rozhodnutí definitivní. Ředitelství uznalo argumenty nemocnice a kontroverzní rozhodnutí finančního úřadu zrušilo, uvedla mluvčí Homolky Martina Dostálová.

 

„Původní rozhodnutí Finančního úřadu pro hlavní město Prahu jsme od samého počátku považovali za absurdní a měli jsme v této věci i podporu ministerstva zdravotnictví, takže jsme pevně věřili, že naše argumenty odvolací úřad přesvědčí,“ uvedl ředitel Homolky Ivan Oliva, který nemocnici vede od října 2014.

„Po odvolacím řízení, ve kterém Odvolací finanční ředitelství ještě shromažďovalo další podklady, došlo ke zrušení platebního výměru a řízení ve věci bylo zastaveno,“ řekl mluvčí ředitelství Českému rozhlasu – Radiožurnálu. Nemocnice se již pravděpodobně pokuty obávat nemusí. Podle Odvářky by se o případu sice mohlo znovu jednat, pokud by se objevily nové důkazy, ale není to příliš pravděpodobné.

Důvodem sankce bylo podle kontrolorů zjištění, že nemocnice ve zmíněných letech nakupovala zdravotnický materiál, pomůcky a léčiva prostřednictvím své dceřiné společnosti Holte Medical, a. s., tedy mimo režim zákona o veřejných zakázkách. Finanční úřad však podle Olivy nevzal v potaz argument nemocnice, že zákon neporušila, protože tehdy se na ni vztahovala tzv. in-house výjimka podle paragrafu 18 zákona o veřejných zakázkách.

„Tato výjimka povoluje nákupy od jednoho dodavatele v případě, že in-house dodavatel, v tomto případě Holte Medical, a. s., vykonává podstatnou část své činnosti ve prospěch zadavatele, tedy Nemocnice Na Homolce, a zároveň zadavatel má v tomto in-house dodavateli výlučná majetková práva,“ vysvětlil ředitel.

Názor Finančního úřadu pro hlavní město Prahu byl podle něj navíc v rozporu s předchozími výsledky šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, podle něhož byly naplněny podmínky pro využití in-house výjimky.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO), pod něhož spadají finanční úřady, loni v listopadu slíbil, že vláda Homolce pomůže. Zmínil, že i v jiných případech v minulosti stát uvolnil potřebné peníze z rozpočtu.

Mluvčí Homolky doplnila, že nemocnice pokračuje v likvidaci dceřiných společností, postup schválila vláda. Dne 1. srpna vstoupila do likvidace dceřiná společnost Holte, s. r. o., a druhá dceřiná společnost, Holte Medical, a. s., vstoupí do likvidace do konce letošního roku.

Podle dříve zveřejněného auditu utratila Homolka nehospodárně 3,4 miliardy korun. Přes společnost Holte Medical pořídila materiál a léky za 3,35 miliardy korun, marže dceřiné firmy přesáhla 295 milionů korun.

O případu tehdejšího ředitele nemocnice Dbalého soud dosud nerozhodl. Obžalováno je sedm lidí. Šest z nich se mělo podílet na zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů se škodou téměř 57 milionů korun. Dva z nich údajně figurovali i při nákupu Leksellova gama nože.

-čtk-