Záporným dopadem zákona může být podle ministerstva zdravotnictví zvýšení cen a snížení dostupnosti některých biocidních přípravků na českém trhu. Foto: Epp Group

Nová pravidla pro biocidy Senát asi vrátí kvůli chybám poslancům

Navrhovaná nová pravidla pro povolování biocidních přípravků k hubení škůdců Senát pravděpodobně vrátí k opětovnému projednání poslancům. Senátní zdravotnický a sociální výbor dnes doporučil provést ve vládním návrhu změny, které napraví legislativně-technické nedostatky. Horní komora projedná předlohu na schůzi, která začne ve středu.

Norma předpokládá, že za povolení biocidních přípravků k hubení škůdců budou výrobci platit 30.000 korun. Za žádost o schválení účinné látky pro nový typ přípravku má činit úhrada 150.000 korun.

Předloha má aktualizovat dosavadní úpravu podle současných předpisů Evropské unie. Počítá se sankcemi nejen pro výrobce biocidů, ale i pro jejich uživatele. Za použití nepovolených biocidů nebo za nesprávné užití biocidních přípravků bude hrozit pokuta až 50.000 korun. Výrobcům a obchodníkům s biocidními přípravky má za porušení zákona hrozit až pětimilionová sankce.

Záporným dopadem zákona může být podle ministerstva zdravotnictví zvýšení cen a snížení dostupnosti některých biocidních přípravků na českém trhu. Zákon mimo jiné počítá s novým opatřením, které znemožňuje schválení takových účinných látek, které jsou považovány za nebezpečné podle unijního nařízení.

Senát by měl podle doporučení výboru vrátit normu Sněmovně s opravou jednoho odkazu, protože tato chyba by prakticky znemožnila trestat určitý správní delikt, a doplněním chybějícího přísudku v jednom z paragrafů.

-čtk-