Rozum mi ale zůstává stát nad tím, že vláda rozhodla o tom, že od 1. ledna (2017) má leteckou záchrannou službu provozovat armáda, a přitom neměla k dispozici potřebné podklady," prohlásil naštvaný jihočeský hejtman. Zimola Foto: Koláž ZD

Letecká záchranka: Policie i armáda počítají s přijímáním pilotů. Hejtman kritizuje vládu

Policie i armáda počítají s tím, že budou přijímat nové piloty a technický personál. Potřebovat je budou pro zajištění letecké záchranné služby (LZS) v krajích, které dostanou od začátku roku nově na starosti. Na dotaz ČTK to sdělila tisková oddělení ministerstva vnitra a armády. Armáda se bude od ledna nově starat kromě Plzeňského a Karlovarského kraje také o Jihočeský kraj. Policie dostane nově na starost Jihomoravský kraj. Nyní zajišťuje převoz pacientů v Praze a středních Čechách. Armádu za těžké vrtulníky i přesun stanoviště kritizuje jihočeský hejtman Zimola. Nelíbí se mu vlastně ani rozhodnutí vlády o rozšíření působení armády v LZS.

 

Nové zdravotnické povinnosti ve dvou krajích vojákům a policistům před časem přidělila vláda. Armáda k zajištění letecké záchranné služby v jižních Čechách plánuje použít opravené vrtulníky W-3A Sokol. „Po dokončení servisních prací ve výrobním podniku v Polsku bude Armáda České republiky disponovat celkem deseti vrtulníky W-3A Sokol. Šest z nich bude ve zdravotnické verzi pro leteckou záchrannou službu. Zbylé čtyři budou v transportní verzi,“ sdělil ČTK mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Přímo pro zajištění letecké záchranné služby budou vyčleněny tři vrtulníky. Jeden bude létat z Plzně a zajišťovat pomoc lidem z Karlovarského a Plzeňského kraje, druhý pak bude určen pro Jihočeský kraj. Třetí vrtulník bude záložní pro případ poruchy.

Podle Šulce budou personál pro leteckou záchrannou službu prioritně tvořit stávající vojáci. „Perspektivně ale počítáme i s jeho navýšením a to především v souvislosti s plánovaným rozšířením letecké záchranné služby v Jihočeském kraji na dvacetičtyřhodinový režim, stejně jako je tomu již nyní v Plzeňském a Karlovarském kraji,“ poznamenal.

Nonstop režim bude mít i nové stanoviště letecké záchranky v Brně. Příprava sil a prostředků na zajištění tohoto stanoviště je spojena s náborem nových pilotů, úpravami současné letecké základny a zdravotní zástavbou a vybavením do vrtulníku,“ sdělila ČTK mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Policie má k dispozici osm vrtulníků stejného typu EC 135 jako soukromí provozovatelé, kteří začnou působit v dalších krajích. Nový vrtulník tak policie pořizovat nebude. „Stávající počet je dostačující,“ dodala Nguyenová.

Letecká armádní záchranná služba se měla původně podle rozhodnutí vlády starat o jižní Čechy z Českých Budějovic. Armáda ale chce svou základnu vytvořit na letišti v Bechyni. Tvrdí, že tak ušetří za pronájem. Jihočeskému kraji se rozhodnutí vlády svěřit záchrannou službu armádě nelíbí. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) tvrdí, že rozhodnutí vlády bylo nesystémové, nešťastné a neekonomické. Podle krajských politiků nemohou těžké armádní vrtulníky přistávat na heliportech na střechách jihočeských nemocnic.

Kolik bude provozování letecké záchranky v jižních Čechách ministerstvo obrany ročně stát, zatím vedení armády podle Šulce neví. Poznamenal, že úřady stále jednají o výši provozní dotace od ministerstva zdravotnictví. „V této souvislosti je však nezbytné si uvědomit, že část nákladů k provozování letecké záchranné služby, které hradí resort ministerstva obrany, je vyvážena posílením schopností armády, jež armáda využívá i k plnění dalších souvisejících úkolů,“ poznamenal Šulc.

-čtk-