Vzhledem k plánované změně vzdělávání sester chce náměstkyně Lenka Teska Arnoštová spolupracovat s MŠMT a připravit model tak, aby z něj vycházeli lidé odpovídajícím způsobem vzdělaní. Foto: Tomáš Cikrt

Náměstkyně Arnoštová chce ubrat papírování a zajistit při nové výuce sester dostatečnou odbornost

Zjednodušit ošetřovatelskou dokumentaci či nastavit vzdělávání zdravotních sester v modelu 4+1 tak, aby byla zajištěna nejen příprava na státní maturitu, ale také výuka odborných předmětů v dostatečném rozsahu. To jsou body, na které se chce nyní zaměřit politická náměstkyně za ČSSD Lenka Teska Arnoštová. Jde zároveň o požadavky zdravotnických škol a nemocnic, které si vyslechla při návštěvě Středočeského a Karlovarského kraje.

 

„Mnozí představitelé nemocnic a zdravotnických škol žádají podporu při zavádění změn, které přináší dílčí novela zákona 96 o vzdělávání všeobecných sester. Po jednáních s těmito lidmi v terénu jsem se rozhodla navázat spolupráci s ministerstvem školství na takovém úkolu. Je zapotřebí iniciovat setkání zástupců obou resortů s představiteli zdravotnických škol i profesních organizací. Tím vytvoříme potřebné podmínky pro nastavení vzdělávacího systému 4+1 tak, aby kombinace studia na středních zdravotnických školách s možností přijetí uchazečů do vyšších ročníků vyšších odborných škol dodala praxi skutečně dobře připravené lidi,“ uvedla po jednání se zástupci středních zdravotnických škol a krajské nemocnice v Karlovarském kraji náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. Dodala, že takové požadavky zazněly v tomto týdnu i na obdobném setkání se zástupci nemocnice a Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Kladně.

Novela zákona 96/2004 rozšíří možnosti získání odborné způsobilosti pro výkon povolání všeobecné sestry, a to o studium v minimální délce jednoho roku v oboru diplomovaná všeobecná sestra na vyšších odborných školách, pokud uchazeč splní podmínky přijímacího řízení do vyššího než prvního ročníku. Tato možnost je určena absolventům oborů zdravotnický asistent, praktická sestra, zdravotnický záchranář, porodní asistentka nebo dětská sestra.

„Některé střední zdravotnické školy si také posteskly, že někdy kvůli přípravě žáků ke státním maturitám chybí dostatečný prostor pro výuku odborných předmětů. Dle mého názoru je tedy zapotřebí právě tuto výuku zapracovat do systému 4+1 a prohloubit tím odbornou přípravu podle požadavků škol i poskytovatelů zdravotní péče. Budu ráda, když se nad tématem odborníci ministerstev školství a zdravotnictví co nejdříve potkají s lidmi z praxe,“ doplnila náměstkyně Teska Arnoštová.

Další stížnosti zazněly z řad zástupců zdravotníků směrem k přebujelému systému formulářů zdravotnické dokumentace, kterou jsou zdravotní sestry nuceny vyplňovat na úkor času, který by měl patřit pacientům.
„V průběhu příštího roku chceme připravit konkrétní podobu zjednodušení ošetřovatelské dokumentace. Chceme revidovat současné požadavky na tvorbu celé škály dokumentů tak, abychom odstranili či zjednodušili tuto část agendy v práci zdravotníků. Plánujeme novelizaci příslušné vyhlášky, kterou má pomoci nastavit Pracovní skupina pro snížení administrativní zátěže,“ uzavřela náměstkyně Lenka Teska Arnoštová.

-tz MZ, red-