Akce Benefashion se koná pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR poslední říjnový den, přičemž tak symbolicky uzavírá říjen, který je celosvětově vnímám jako měsíc boje proti rakovině prsu. Foto: Benefashion

Do života jim vstoupila rakovina prsu, díky onkoložce jsou z nich modelky

Vrátit pacientkám pocit, že jsou krásné, žádoucí a sexy, i to je cesta, jak pomoci na cestě k jejich uzdravení, a zároveň smysl akce Benefashion. Ta propojuje přední české módní designéry se světem žen, kterým do života vstoupila rakovina prsu. Současně upozorňuje na skutečnost, že i mladých žen se toto závažné onemocnění může týkat a znamenat boj o vlastní život.

 

Bylo ji 27 let, když si při svlékání podprsenky našla bouličku v prsu. Za měsíc se dozvěděla, že se jedná o nejagresivnější typu nádoru prsu. „Ve chvíli, kdy jsem slyšela z úst paní doktorky ten verdikt – „Je to rakovina prsu.“ mi proletěly hlavou dvě zásadní věci, první byla samozřejmě, zda mám vůbec šanci na přežití anebo je to konec, a druhá, pokud se uzdravím, budu ještě vůbec někdy moci mít děti? Vždyť je mi 27 let, tohle není fér, já chci žít a rozhodně chci mít děti,“ vzpomíná Kateřina Kropáčová na okamžiky, kdy uslyšela svou diagnózu. Šest dní na to nastoupila na první cyklus chemoterapie, následovalo jich dalších sedm, poté operace a ještě ozařování. Nádor byl velmi agresivní, a proto bylo nutné jednat rychle a se vší razancí. Rakovina prsu se bohužel nevyhýbá ani mladým ženám. Nezřídka se přitom o své nemoci dozví, když plánují mateřství nebo jsou těhotné či kojí.

„Bylo opravdu těžké si po celou dobu léčby udržet pozitivní myšlenky a nesklouzávat k sebelítosti,“ popisuje čas, kdy přišla o vlasy, řasy, obočí a jednu dobu i o nehty. „Snažila jsem si udržet naději na normální život, který bude zahrnovat svatbu, děti, cestování a spokojený dlouhý život. I přes to, co probíhá právě teď jsem se snažila dívat stále do budoucna a myslet na to, co bude pak. Sny a vize jsou při tomto onemocnění moc důležité, a proto jsem si v průběhu léčby koupila letenky do USA a letos v květnu jsme s přítelem procestovali západ Ameriky. Věděla jsem, že do té doby musím být zdravá,“ dodává s tím, že se během náročných týdnů a měsíců léčby rozhodla, že vše zvládne, a jakmile se uzdraví, bude pomáhat ostatním ženám s tímto onemocněním. I proto o své nemoci mluví zcela otevřeně a také se 31. října na Designbloku stane modelkou v rámci akce Benefashion. Ta propojuje mladé ženy, kterým do života vstoupila rakovina prsu, s předními českými módními designéry. Spojila je onkoložka docentka Petra Tesařová, která je zároveň předsedkyní Projektu 35 zaměřeného právě na mladé ženy s nádorem prsu. „Karcinom prsu se přímo dotýká významného ženského atributu, kterým je prs. Léčba karcinomu prsu zasahuje do dalších viditelných aspektů, které zásadně ovlivňují vzhled nemocné, jako je například ztráta vlasů. To je velký zásah do sebevědomí ženy. Vrátit pacientkám zase pocit, že jsou krásné, žádoucí a sexy, znamená je zároveň uzdravovat,“ shrnuje význam akcí, jako je Benefashion.

Nádory u mladých žen jsou vzácné, a to stěžuje jejich diagnostiku

Každý rok je v Česku rakovina prsu diagnostikována více než stovce žen, které jsou mladší 35 let. Na první pohled nejde o velký počet pacientek, ale právě v této věkové kategorii jsou nádory velmi agresivní, což znamená, že rychle rostou a znamenají vážné ohrožení pro život ženy. Jenže spolu s tím, jak vzácně se nádory prsu v této věkové kategorii vyskytují, jen málokoho napadne na toto onemocnění myslet. Mnohdy samy pacientky naráží na bagatelizaci ze strany okolí i lékařů. To zažila Kateřina Koubová, která rakovinou prsu onemocněla v 28 letech. „Můj gynekolog tenkrát prohlásil, že to nic nebude, že je to určitě jen z nastydnutí. Prso mi málem ani neprohmatal, div jsem ho o to musela prosit a vyžádat si odborné vyšetření,“ vzpomíná. Během kolotoče přesvědčování zdravotníků zjistila, že je těhotná. „Reakci doktorky a sestry si pamatuji živě: „jak můžete být těhotná, když máte podezřelou bulku v prsu? Jak si to můžete vůbec dovolit?!“ V tu chvíli jsem byla jak opařená, a řekla jsem, že o miminko jsme se již nějakou dobu snažili a že bulku v prsu jsem objevila v prosinci a že až do dnes mi všichni doktoři, kteří mě viděli, říkali, že to nic není…v tu chvíli se mi chtělo brečet,“ vzpomíná.

Mnohdy samy pacientky naráží na bagatelizaci ze strany okolí i lékařů. To zažila Kateřina Koubová, která rakovinou prsu onemocněla v 28 letech. Také ona se stane modelkou během Benefashion. Foto: Benefashion
Mnohdy samy pacientky naráží na bagatelizaci ze strany okolí i lékařů. To zažila Kateřina Koubová, která rakovinou prsu onemocněla v 28 letech. Také ona se stane modelkou během Benefashion. Foto: Benefashion

Následná biopsie potvrdila, že nádor je zhoubný. To ale znamenalo také bolestivé rozhodnutí těhotenství ukončit. „Bylo to strašně těžké, ale musela jsem udělat to, co mi lékaři radili. Musela jsem udělat maximum, abych se uzdravila. K čemu by bylo přivést na svět mimčo, kterému pak bude chybět mamka,“ popisuje. Následovala operace, cyklus chemoterapií, ozařování, a po roce, kdy se vše vyvíjelo nadějně, šok v podobě zjištěných metastáz v játrech. „Byla to rána, ale musela jsem se tomu postavit, trvalo mi, než jsem vše vstřebala. Jediné, na co jsem myslela, bylo, kdy umřu. Začala se mi vytrácet naděje na vytoužené miminko, ale stále jsem měla strašnou chuť žít, nedokázala jsem se smířit s tím, že bych měla umřít ve 30 letech, a tak postupem času jsem si začala uvědomovat, že musím dělat vše proto, abych se uzdravila,“ vypráví. Byla zařazena do klinické studie nového léku a její stav se začal zlepšovat. „Po dvou letech od zjištění metastáz stále žiju krásným životem, s pocitem jako bych byla úplně zdravá. Ostatně kdybych nepolykala každý den prášky a nejezdila na kontroly, myslela bych si, že jsem naprosto zdravá. Bohužel tomu tak není, nemoc, kterou mám, je zákeřná a nevyzpytatelná, proto se raduji z každého dne a pevně doufám, že mi jich život ještě dost dopřeje,“ říká nadějně.

Také ona se stane modelkou během Benefashion, módní přehlídky, která proběhne v rámci Designbloku 31. října od 18 hodin v Průmyslovém paláci v Praze. Oblékne model od návrhářky Petry Balvínové, v jejíž tvorbě se prolíná ženskost, křehkost, elegance a vtip. Často jsou její modely inspirovány samotnými klientkami a jejich životními příběhy. „Katka je neskutečná žena, která zaslouží obdiv. V dnešní době, kdy se všichni prezentujeme ve virtuálním i skutečném světě v tom nejlepším světle, ženy si dávají zvětšit prsa a marnotratně hazardují se zdravím a všichni si myslíme, že je samozřejmé, že jsme zdraví, krásní a mladí a že se nás nic co je jiné netýká, je právě Katčin příběh motivující,“ popisuje designérka, pro kterou je Katčin příběh povzbuzení v tom, že i když do života vstoupí rakovina, je možné to řešit. „Lze žít svůj život, milovat svého muže. Katka je pro mne opravdová celebrita a žena, kterou obdivuji a před kterou se vždy pokloním,“ dodává.

Projít se po molu vyžaduje odvahu

Akce Benefashion se koná pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR poslední říjnový den, přičemž tak symbolicky uzavírá říjen, který je celosvětově vnímám jako měsíc boje proti rakovině prsu. Úspěšní čeští designéři a designéři se spojili, aby vytvořili modely nesoucí příběhy žen, kterým právě toto onemocnění zasáhlo do života. Jako modelky se v rámci Benefashion představí mladé pacientky, které onemocněly, ale dál žijí svůj život, i když musí překonávat celou řadu problémů. Včetně toho, jak se vyrovnat se změnami své vlastní ženskosti. Během léčby jsou zasažena právě ženská ňadra, přichází o část svého půvabu, řeší, jestli vůbec budou někdy matkami, obávají se o svůj partnerský a sexuální život. Také proto jim modely ušité na míru zůstanou jako dárek od designérů. Modely pro ně benefičně vytvořilo 12 významných českých módních návrhářů, kteří se do projektu Benefashion zapojili: Liběna Rochová, Denisa Nová, Pavel Brejcha, Monika Drápalová, Hana Zárubová, Camilla Solomon, Kateřina Geislerová, Petra Balvínová, Alešbáry, Petra Ptáčková, Petr Kalouda a Klára Nademlýnská.

„Projekt 35 je mi sympatický od začátku. Nejen proto, že se týká prevence rakoviny prsu, ale i tím, že ukazuje, jak lze žít, když nemoc překonáte. Navíc se tato nemoc nějak dotýká téměř každé rodiny nebo okruhu přátel. I pro mne je to velmi osobní záležitost, dobře si vzpomínám, jak s ní bojovala moje maminka. Celý projekt je pro mne také výzvou a příležitostí něco se dozvědět a zamyslet se nejen nad nemocí samotnou, ale i nad celým procesem, který končí až hodně daleko po nemoci,“ říká Pavel Brejcha, který vytvořil model pro Kateřinu Kropáčovou v podobě kabátu, co zahalí, zahřeje a současně chrání. „Ženy, které do projektu šly, mají můj obdiv. Je to od nich velká odvaha. Nejenže je to velmi citlivé a intimní téma, které se týká těla a vztahu k němu (a tady jde o opravdu velké zásahy do ženských těl), ale projít se po módním mole na přehlídce před zraky mnoha lidí vyžaduje velkou dávku odvahy,“ dodává návrhář.

Vracet sebevědomí, znamená také uzdravovat

Vybrané pacientky ke spolupráci na akci Benefashion oslovila docentka Petra Tesařová, předsedkyně Projektu 35, která působí na Onkologické klinice 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

doc. MUDr. Petra Tesařová. Foto: www.linkos.cz
doc. MUDr. Petra Tesařová. Foto: www.linkos.cz

Jak časté jsou nádory prsu u mladých žen?

Mladých nemocných s karcinomem prsu přibývá proporcionálně stejně, jako přibývá pacientek všech věkových kategorií. V současné době jich je kolem 130 ročně. Přesné důvody, proč incidence karcinomu prsu stoupá, neznáme, ale je to nepochybně civilizační onemocnění, související s nadužíváním hormonální léčby, ale i životním stylem s malým prostorem pro pohyb. To, co je ale u mladých žen s karcinomem prsu unikátní je fakt, že přibývá specifických situací, jako je koincidence karcinomu prsu a těhotenství nebo kojení, protože se skoro o deset let posunul věk prvního těhotenství mladých žen.

V čem jsou nádory prsu u mladých ženy odlišné proti starším věkovým kategoriím?

Karcinom prsu mladých žen je zpravidla agresivnější. Je to vzácné, a proto nečekané onemocnění, přichází se na něj tedy později v pokročilejší fázi nemoci. Pacientky, které mají podezření, že v jejich prsu není něco v pořádku, narážejí často na bagatelizaci nálezu ze strany lékaře prvního kontaktu a k vyšetření přicházejí zbytečně pozdě.

Liší se nějak preventivní vyšetření u mladších žen?

V této věkové kategorii nemá smysl organizovat plošný screening. Je to vzácné onemocnění a bylo by to hledání jehly v kupce sena. Nicméně informovanost veřejnosti může zachránit život jednotlivým nemocným a každý zachráněný život se počítá. Mladým ženám doporučujeme samovyšetřování a v případě podezření ultrazvukové vyšetření, které lépe odhalí případnou patologii v hutné mladé prsní žláze než mamografie.

Proč by měla veřejnost vědět o tom, že se rakovina prsu týká také mladých žen? 

Rychlá růstová aktivita zhoubných nádorů mladých žen může způsobit, že nádor, který by se při včasném záchytu mohl vyřešit jednoduchou operací, a nemocná by na to za 50 let vzpomínala jako na drobnou nepříjemnou epizodu, kterou v mládí prožila, může už jen za několik měsíců metastazovat a připravit ji o život. Informace o možnosti onemocnět zhoubným nádorem v mládí může mladé ženě zachránit život. To je smysl všech aktivit jako je Projekt 35 nebo také Benefashion.

Co akce jako Benefashion dávají samotným pacientkám?

Karcinom prsu se přímo dotýká významného ženského atributu, kterým je prs. Léčba karcinomu prsu zasahuje do dalších viditelných aspektů, které zásadně ovlivňují vzhled nemocné, jako je například ztráta vlasů. To je velký zásah do sebevědomí ženy. Vrátit pacientkám zase pocit, že jsou krásné, žádoucí a sexy, znamená je zároveň uzdravovat.

Ludmila Hamplová