Nemoci očí jsou na vzestupu.. Biotechnologické společnosti už mají za sebou vývoj několika komerčně úspěšných léků. Jde zejména o protilátky na vlhkou formu AMD, které dokáží léčit také onemocnění zraku související s cukrovkou. Foto: Wikimedia

Oční choroby na vzestupu. Farmabyznys zvyšuje investice do výzkumu jejich léčby

Do roku 2020 onemocní glaukomem na celém světě až 80 milionů lidí. Rostoucí počet oslepnuvších lidí vede k renesanci výzkumu očních chorob. Startupové i tradiční farmaceutické firmy navyšují jeho financování.

 

Léčba očních onemocnění zvyšuje zájem biotechnologických startupů i investorů takzvaného venture kapitálu. Ten představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů a je založen na vstupu investora do vybraného podniku prostřednictvím navýšení jeho základního kapitálu.

Jen minulý měsíc si specializovaná biotechnologická firma Eyevensys mohla takto na konto připsat 10 milionů dolarů. Celkově tak začínající biotechnologické firmy letos získaly investice za více než 100 milionů dolarů (2,4 miliardy korun). Informuje o tom list Financial Times s odkazem na statistiky BioWorld Today.

Do amerických oftalmologických společností byly za léta 2006 až 2015 investovány bezmála 2 miliardy dolarů (48 miliard korun). Taková částka odpovídá zhruba pěti procentům z celkových venture investic do biotechnologií v USA. To však není úplné číslo. Mnoho jiných firem, které vyvíjejí technologie pro léčení nejrůznějších nemocí, mají oftalmologii ve svém portfoliu rovněž.

Oftalmologie na vzestupu

Americká společnost Apellis, která se zaměřuje na imunoterapii, získala v únoru 47 milionů dolarů. Ty používá na výzkum léčby věkem podmíněné makulární degenerace (AMD – age-related macular degeneration). Jedná se o onemocnění postihující žlutou skvrnu, tedy místo nejostřejšího vidění, a je nejčastější příčinou praktické slepoty u lidí ve věku nad 50 let.

Není příliš překvapující, že se venture investoři o oftalmologii tolik zajímají. Vedle chorob, které likvidují paměť nebo kosti u starších lidí, jsou na vzestupu také právě nemoci očí. Biotechnologické společnosti už mají za sebou vývoj několika komerčně úspěšných léků. Jde zejména o protilátky na vlhkou formu AMD, které dokáží léčit také onemocnění zraku související s cukrovkou.

„Tyto úspěchy jen podtrhávají hodnotu celého oftalmologického trhu,“ řekl listu Financial Times Robert Tansley, který spravuje venture kapitálový fond Cambridgeské univerzity. Proto ani není divu, že se mnoho fúzí a akvizic ve farmaceutickém byznysu týká firem, které se očními chorobami zabývají. Za všechny lze uvést zejména nákup Fovea Pharmaceuticals francouzským gigantem Sanofi za více než půl miliardy dolarů nebo akvizici ESBATech americkým Alconem v hodnotě téměř 600 milionů dolarů.

Silicon Valley Bank hovoří o osmi fúzích a akvizicích oftalmologických start-upů mezi lety 2013 a 2016 a jedenácti společnostech, kterým se podařilo vstoupit na akciovou burzu. A další biotechnologické firmy mají reálnou šanci slavit podobné úspěchy.

Zákaly všeho druhu

Zdravotnický byznys pracuje také na rozvoji genetické terapie. Výzkum se soustředí na nápravu poškozených genů. Sanfranciská společnost ViewPoint Therapeutics vyvíjí alternativu k očním operacím při léčbě šedého zákalu. Jeho příčinou je nestabilita struktury proteinu crystallinu. ViewPoint chce na trh přivést oční kapky, které by protein stabilizovaly a tím by vzniku šedého zákalu předešly.

Kolem genetické terapie se však objevuje mnoho otazníků. Dlouhodobý výhled ukazuje, že by se její efektivita mohla začít snižovat. Přesto se zdá, že se toho velké farmaceutické společnosti nebojí. Například Allergan nedávno utratil 60 milionů dolarů za RetroSens, malou společnost zabývající se právě genetickou terapií. Ta vyvíjí léčbu, která by měla u lidí postižených chorobou retinitis pigmentosa (ztráta periferního vidění, vedoucí až ke slepotě) obnovit citlivost na světlo.

A z tradičních velkých farmaceutických firem je to právě Allergan, kdo má investiční apetit na poli oftalmologie. Kromě RetroSens má na kontě ještě akvizici společnosti ForSight. Slibuje si od toho další vývoj očních kapek pro léčbu glaukomu. Investice by měla do budoucna Allerganu pomoci nahradit výpadek příjmů, jakmile jeho Lumigan ztratí patentovou ochranu. Mělo by se tak stát během následující dekády.

Chytrý stent

Úspěchy slaví také společnost Aerie. Její akcie vylétly za poslední půlrok o více než 200 procent. Trh tak zareagoval na informace o úspěšných klinických testech Roclatanu. Ten spolu s dalším lékem – Latanoprostem – snižuje nitrooční tlak, který je způsoben zeleným zákalem.

Jiné firmy pak zdokonalují již existující léky na potlačení zeleného zákalu. Envisia Therapeutics například nabízí miniaturní verzi travoprostu – účinné látky v očních kapkách na zelený zákal. Ty snižují oční tlak až na šest měsíců při aplikaci jediné dávky.

Slibný je ale také opačný směr výzkumu a vývoje u léčby glaukomu. Kalifornská firma Glaukos je průkopníkem metody, která namísto očních kapek využívá miniaturní stenty. Ty jsou vpravovány do oka, aby z něj odvedly tekutinu a snížily tak oční tlak trvale. Takzvaný iStent již pomohl mnoha tisícům pacientů a ve Spojených státech je hrazen ze systému Medicare a většinou soukromých zdravotních pojišťoven.

Petr Musil