Letos v září bylo v Česku evidováno 12 600 míst pro zdravotně postižené. Ti zároveň tvořili 14,4 procenta z celkového počtu uchazečů o zaměstnání, v evidenci ÚP ČR jich bylo 54 385. Foto: Pixabay

Za šest let sedminásobně vzrostl počet míst pro postižené

Počet pracovních míst, která nabízejí zaměstnavatelé pro lidi se zdravotním postižením, stoupl za posledních šest let téměř sedminásobně. Zatímco na začátku roku 2010 úřady práce evidovaly 1850 takových míst, letos v září už jich bylo 12.600. ČTK to sdělila mluvčí Úřadu práce ČR (ÚP ČR) Kateřina Beránková. Úřad ročně vydává miliardy korun na podporu zaměstnanosti lidí ze zdravotním postižením. Podle Národní rady osob se zdravotním postižením by pomohlo snížení odvodů pro zaměstnavatele, kteří handicapované zaměstnají, či možnost příspěvků na vyškolení pracovníka.

Zdravotně postižení tvořili ke konci letošního září 14,4 procenta z celkového počtu uchazečů o zaměstnání. V evidenci ÚP ČR jich podle Beránkové bylo 54.385. Nezaměstnanost v Česku v září dosáhla 5,2 procenta. Bez práce bylo na konci měsíce 378.258 lidí, volných míst úřad evidoval téměř 141.000.

Na podporu zaměstnanosti zdravotně postižených vydává úřad ročně miliardy korun – v loňském roce to bylo 4,4 miliardy korun, letos do konce září pak 3,6 miliardy korun. Zájemci si mohou požádat například o příspěvek na pořízení potřebného vybavení na nové pracovní místo, na částečnou úhradu provozních nákladů a firmy mohou rovněž uplatnit slevu na dani.

V rámci chráněných pracovních míst letos ÚP ČR podpořil 1793 lidí se zdravotním postižením, z nichž 49 vykonávalo samostatně výdělečnou činnost. Nejčastěji se jednalo o dělnické pozice, řemeslníky, pracovníky v úklidových službách, administrativě, obchodě, prodeji a ostraze, skladníky, šičky či operátory call center. Celkem 178 zaměstnavatelům úřad přispěl na úhradu provozních nákladů spojených se zaměstnáním handicapovaných.

Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy by větší motivací pro zaměstnávání zdravotně handicapovaných mohlo být spíše to, kdyby se firmám snížily odvody sociálního pojištění. Uvítal by rovněž příspěvek pro firmy na vyškolení zaměstnance. Lidé se zdravotním handicapem, kteří jsou v evidenci úřadů práce, totiž podle Krásy často mají neodpovídající vzdělání. „Pomohlo by, kdyby zaměstnavatelé měli nějaký příspěvek na vzdělávání, aby si mohli zaměstnance vyškolit na konkrétní práci,“ řekl ČTK Krása.

Problémem je rovněž nastavení sociálního systému, který podle Krásy znevýhodňuje aktivní lidi. Někteří kvůli příjmům ze zaměstnání nezískají příspěvek na důležité pomůcky, jako jsou schodišťové plošiny či automobil. To by se mohlo změnit, pokud bude schválena novela, kterou v září představili lidovečtí poslanci.

-čtk-