Ministerstvo zdravotnictví už se s policií dohodlo, že minimálně v lednu bude letecká záchranná služba v Ústeckém kraji zajišťována z Prahy. Nyní létají vrtulníky z Prahy do Ústeckého kraje v nočních hodinách. Foto: Policie ČR

Leteckou záchranku na Ústecku zajistí v lednu vrtulníky z Prahy

Leteckou záchrannou službu v Ústeckém kraji bude přinejmenším v lednu zajišťovat policejní vrtulník z Prahy. ČTK to před svým odchodem z úřadu řekl Svatopluk Němeček (ČSSD), který včera skončil ve funkci ministra zdravotnictví. Ministerstvo dosud nemohlo uzavřít smlouvu s vítěznou firmou, tendr totiž u antimonopolního úřadu napadla konkurenční společnost.

 

Ministerstvo zdravotnictví doufá, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) brzy rozhodne. Podle mluvčího ÚOHS Martina Švandy správní řízení dál pokračuje.

„I kdyby už teď rozhodl a vyhověl našim argumentům, tak bude třeba nějaké přechodné období, než se stanoviště předá a než se posádky vzájemně zacvičí. To nějakých šest týdnů minimálně zabere,“ řekl ČTK Němeček. Doplnil, že ministerstvo už se s policií dohodlo, že minimálně v lednu bude služba zajišťována z Prahy. Nyní létají vrtulníky z Prahy do Ústeckého kraje v nočních hodinách. Proti takovému provozu služby už dříve vystupovali ústečtí záchranáři i zástupci kraje.

Ústecké stanoviště leteckých záchranářů je jediné, u kterého není situace dořešená. Vítězem tendru v Ústeckém kraji se stala slovenská firma Air-Transport Europe (ATE). Zakázku napadla kvůli údajně nízké ceně konkurenční DSA, která nyní v oblasti působí.

DSA bude od ledna létat se záchranářskými vrtulníky z Hradce Králové a Liberce, nyní má společně s Alfa-Helicopter osm základen. ATE by měla létat také z Olomouce; z Jihlavy a Ostravy pak záchranářské vrtulníky rakouské firmy Helikopter Air Transport. Další čtyři základny bude v letech 2017 až 2020 provozovat stát. Výběrové řízení s předpokládanou hodnotou 1,2 miliardy korun bez DPH bylo vypsáno na šest základen, u pěti už je podepsaná smlouva. Jediným kritériem byla cena.

-čtk-