„Forma neziskových nemocnic je pro náš zdravotnický systém dokonce téměř revoluční, protože konečně odliší péči realizovanou ve veřejném zájmu, jako veřejný závazek, od takových forem, kde je hlavní motivací zisk,“ prohlásil premiér Bohuslav Sobotka. Návrh zákona již revoluci vyvolal v podobě více než 370 zásadních připomínek. Foto: Koláž ZD

Zákon o neziskových nemocnicích vyvolává kontroverze, ministr Ludvík jej zřejmě stáhne z jednání vlády

Zákon o veřejné neziskové zdravotnické organizaci, kterému se zjednodušeně říká zákon o neziskových nemocnicích, je dnes prvním bodem jednání vlády. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) bude jakožto předkladatel čelit silným výhradám svých kolegů. Návrh vypracovalo ministerstvo ještě za jeho předchůdce Svatopluka Němečka (ČSSD). „Asi dnes navrhnu zákon stáhnout,“ připustil ráno Miloslav Ludvík pro Zdravotnický deník. „Ministerstvo financí zákon nepodpoří,“ sdělil nám Adam Vojtěch, poradce pro zdravotnictví ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. „Přijetí tohoto zákona deklaruje Programové prohlášení vlády. Překládaný materiál navrhneme ovšem vzhledem k připomínkám vrátit k dopracování,“ napsal nám dnes místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

 

K zákonu skutečně doputovalo v průběhu připomínkového řízení více než 370 zásadních připomínek. Třebaže ministerstvo zdravotnictví většinu z nich do konečného návrhu zapracovalo a od mnoha kontroverzních bodů ustoupilo, zůstala téměř stovka připomínek neakceptovaných či nevysvětlených, označených jako rozpor. Nesouhlasně se vyjádřili nejen ministři z hnutí ANO, u nichž se to předpokládalo, ale i někteří další vládní úředníci (např. vedoucí úřadu vlády), Úřad pro ochranu osobních údajů, odbory, dokonce i BIS, ale hlavně také kraje. Podrobněji jsme o připomínkách informovali zde.

Návrh zákona odmítla také Legislativní rada vlády, na tu se odvolává i ministerstvo financí. „Základní připomínky trvají, ostatně do velké míry se shodují s Legislativní radou vlády, která návrh doporučila neschválit. Obecně řečeno – zákon má bez jakékoliv koncepce vytvořit jakousi privilegovanou síť neziskových nemocnic, a to nikoliv podle toho, zda poskytují kvalitní a efektivní péči pro pacienty, ale podle nevyzkoušené právní formy. Nepřináší nic pozitivního pro české zdravotnictví ani pro pacienty. Jediné racio dává řešit úpravu univerzitních nemocnic,“ uvedl pro ZD za ministerstvo financí Adam Vojtěch.

Prosazení zákona o neziskových nemocnicích označil jako hlavní úkol ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka premiér Bohuslav Sobotka. Norma je vlajkovou lodí programu ČSSD. Nejkontroverznějším bodem v návrhu, který dnes měla projednat vláda, je automatický nárok neziskové nemocnice na smlouvu se zdravotní pojišťovnou a schvalování vzniku veřejné neziskové zdravotnické organizace (v.n.z.o.) ministerstvem zdravotnictví. Až dosud byla smluvní síť zdravotnických zařízení odpovědností zdravotních pojišťoven. Nový zákon tento základní znak systému, založeném na veřejném zdravotním pojištění, tedy smluvní volnost a odpovědnost pojišťoven, převrací ve prospěch ministerstva zdravotnictví a tedy státem řízeného zdravotnictví. Navíc vytváří nerovný přístup zdravotnických zařízení k veřejným finančním zdrojům, když jej bude předurčovat právní forma. Naopak širší shoda panuje na přeměně fakultních na univerzitní nemocnice, tato část zákona zajišťuje univerzitám podíl na řízení těchto zdravotnických zařízení a upravuje vztahy mezi nimi a ministerstvem zdravotnictví, jakožto zakladatelem.

Předchůdce současného ministra Svatopluk Němeček byl odhodlán prosadit zákon silou a tedy přehlasováním kolegů ve vládě, kteří s návrhem nesouhlasí. Odklad je zřejmě nezbytný, protože množství připomínek, které zůstaly v návrhu s tzv. rozporem je nezvykle vysoký. Na druhou stranu může ohrozit přijetí zákona s časových důvodů, protože příští rok je rokem volebním a na projednání zcela nového zákona v parlamentu již zbývá jen několik měsíců.

Tomáš Cikrt