Z karvinské nemocnice v posledních měsících odešli dva lékaři z interny a další dvě lékařky podaly výpověď, kraj se je podle mluvčí snaží přesvědčit, aby v nemocnici zůstaly. Foto: Koláž ZD

Kraj chce lékaře na Karvinsko nalákat náborovými příspěvky. Primářům nabízí až 200 tisíc korun

Náborovými příspěvky chce Moravskoslezský kraj řešit akutní nedostatek lékařů na Karvinsku, kam by potřeboval přilákat především další internisty. Pro lékaře, který ve výběrovém řízení získá místo v nemocnici v Karviné-Ráji, Havířově nebo Orlové, je připraven stotisícový náborový příspěvek. Primář může získat dvojnásobek. Kraj chce nalákat i absolventy, kterým nabízí stipendium v posledních dvou letech studia, pokud poté nastoupí do některé z krajských nemocnic, řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

 

Z karvinské nemocnice v posledních měsících odešli dva lékaři z interny a další dvě lékařky podaly výpověď, kraj se je podle mluvčí snaží přesvědčit, aby v nemocnici zůstaly. Kraj by měl zájem také o lékaře ze zahraničí.

„Zejména lékaři z Ukrajiny mají o práci u nás zájem. Jsem přesvědčen o tom, že se podaří situaci v Karviné-Ráji stabilizovat, věřím, že nové zaměstnance získáme i díky náborovému příspěvku a kampani mezi studenty medicíny. V žádném případě však nehrozí, že by lůžková interna v nemocnici v Karviné-Ráji musela být uzavřena, stejně jako nejsou pravdivé fámy kolující na sociálních sítích o tom, že plánujeme uzavření interní stanice v nemocnici v Orlové,“ řekl náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO).

Dodal, že kraj si z Orlové pouze dočasně vypůjčí jednoho lékaře na karvinskou internu. „Výhledově naopak uvažujeme o tom, že v Orlové internu o jednu stanici ještě rozšíříme,“ uvedl náměstek Gebauer.

Podle něj je nedostatek lékařů problém celého Česka, Karvinsko je ale výjimečné v tom, že v pěti větších městech nedaleko od sebe je šest nemocnic. Dalších šest, včetně fakultní, pak v dosahu 30 kilometrů od Karviné. Náměstek chce do konce roku připravit novou koncepci zdravotnictví, protože nynější je podle něj stará 12 let.

-čtk-