"Naštěstí se ukázalo, že počet letů, které jsou mimo oficiálně deklarované a vysoutěžené hodiny, je natolik nízký, že se vejde do desetiprocentního navýšení," tvrdí náměstek Roman Prymula. Foto: Radim Holiš, Wikipedie

Ministerstvo zdravotnictví zaplatí leteckým záchranářům i vzlety mimo provozní dobu

Ministerstvo zdravotnictví bude letecké záchranné službě hradit i oprávněné zásahy mimo provozní dobu. Na facebooku o tom informoval ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Záchranáři v minulých dnech upozornili na to, že úřad takové zásahy proplácet odmítal.

„Lidsky naprosto rozumím nezbytnosti korigovat ne zcela optimálně nasmlouvané časy, kdy jsou lety propláceny. Proto jsme intenzivně hledali cestu v mezích platné legislativy, jak tento problém vyřešit, a toto se nakonec naštěstí podařilo. V rámci stávajících kontraktů budeme hradit i oprávněné vzlety, které nastanou před i po původně pevně stanovené době. Snahou je nepochybně zabezpečit maximální dostupnost péče v co nejkratší době,“ napsal Ludvík na sociální síti.

Podle jeho náměstka Romana Prymuly je možné navýšit stávající kontrakt. „Naštěstí se ukázalo, že počet letů, které jsou mimo oficiálně deklarované a vysoutěžené hodiny, je natolik nízký, že se vejde do desetiprocentního navýšení. Kontrakt je tedy možné navýšit a my jsme schopni proplatit všechny lety mimo deklarované hodiny,“ řekl zpravodajskému webu Českého rozhlasu Prymula. Ministerstvo tak podle něj zaplatí i zpětně všechny takové lety v letošním roce.

Doba, po kterou letečtí záchranáři drží na stanovišti pohotovost, začíná vždy v 07:00 a končí mezi 16:00 a 21:00 v závislosti na ročním období. V této době je může krajská záchranná služba požádat o vzlet. Týká se to základen v Liberci, Hradci Králové, Olomouci, Jihlavě a Ústí nad Labem. Mimo tuto dobu zasahují vrtulníky ze základen v Praze, Brně, Plzni a Ostravě, kde platí nepřetržitý provoz. Z Bechyně se nyní létá v denním režimu, od 1. července by měl být provoz rovněž nepřetržitý.

Jeden z provozovatelů letecké záchranné služby, firma DSA, v úterý upozornila na několik případů, kdy ministerstvo odmítlo uhradit náklady spojené se zásahem, protože byly zahájeny před nebo po době pohotovosti. Záchranáři přitom vzlétli na žádost operačního střediska. Šlo mimo jiné o lety k dítěti v bezvědomí nebo k pacientovi se zástavou srdce, který se nacházel v horské lokalitě u Špindlerova Mlýna. V prvním případě vrtulník vzlétl minutu před oficiální provozní dobou.

-čtk-