Virus chřipky může být nebezpečný zvláště pro oslabené a starší jedince. Foto: Pixnio

Kvůli chřipce v této sezoně zemřelo 108 lidí, meziročně o 24 více

Počet lidí, kteří zemřeli v souvislosti s chřipkou, se meziročně zvýšil. V aktuální sezoně bylo kvůli chřipce hospitalizováno 321 pacientů, z toho 108 jich zemřelo. Vyplývá to z aktuální zprávy, kterou zveřejnil Státní zdravotní ústav (SZÚ). Před rokem ústav evidoval v souvislosti s chřipkou za sezonu 84 úmrtí.

 

Závažný průběh onemocnění zaznamenali lékaři u 173 mužů, z nichž 59 zemřelo, a u 148 žen, z nichž 49 podlehlo. „V naprosté většině případů se jednalo o pacienty s chronickým doprovodným onemocněním, nejčastěji kardiovaskulárního aparátu,“ uvedla Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění SZÚ. Nejvíce postiženou věkovou skupinou byli lidé starší 60 let. Dominujícím vyvolavatelem letošní chřipkové epidemie byl virus A/H3N2, který převažoval i u těžkých případů onemocnění.

Epidemie chřipky v ČR odezněla před několika týdny. Nejvíce nemocných, tedy přes 1500 případů na 100.000 obyvatel, bylo zhruba v období od začátku roku do poloviny února. V minulém týdnu evidovali hygienici v průměru 925 nemocných na 100.000 obyvatel. Ve čtyřech krajích, a to v Libereckém, Pardubické, Jihomoravském a Moravskoslezském, ještě počty nemocných převyšovaly 1000 případů na 100.000 obyvatel.

V Evropě zůstává vyšší nemocnost pouze ve Švédsku, Chorvatsku a Gruzii. Počet případů chřipky stále klesá a nemocnost se podle SZÚ postupně stabilizuje na neepidemické úrovni.

-čtk-