Internisté si stěžují, že čím dál častěji suplují jiné segmenty péče, jako je záchytka, ačkoliv sami nemají dost lékařů. Foto: Flickr

Interní oddělení nahrazují pohotovost či záchytku, tvrdí lékaři

Interní oddělení nemocnic často podle České internistické společností nahrazují protialkoholní záchytné stanice, pohotovost či suplují jiná oddělení. Trpí ale nedostatkem lékařů a zbytečnou administrativou, píše Česká internistická společnost v otevřeném dopise ministerstvu zdravotnictví.

 

„Interní oddělení jsou stále více zneužívána, přetěžována a nucena nahrazovat selhávající segmenty péče. Za současných podmínek již nejsme schopni garantovat úroveň péče, musíme odmítat hospitalizaci pacientů, kteří by měli být jinak spíše přijati a předčasně propouštět ne zcela doléčené,“ píší internisté v prohlášení.

Interní medicína je obor, který se specializuje na léčbu nemocí vnitřních orgánů. Na interní oddělení nemocnic se dostávají pacienti například s problémy srdce a cév, s plicními nemocemi, metabolickými poruchami a diabetici nebo s poruchami zažívacího traktu.

Podle předsedy České internistické společnosti Richarda Češky chybějí v lůžkových odděleních kvalifikovaní lékaři. „Po dosažení kvalifikace, která jim umožňuje pracovat samostatně v soukromé ambulanci, z interních oddělení odcházejí,“ vysvětlil v prohlášení Češka. Nedostatek lékařů vede podle něj i k porušování zákoníku práce.

Interní oddělení zatěžuje i podle nich nefungující systém lékařských pohotovostí, kdy pacienti přicházejí přímo na oddělení. Podobně se stávající také cílem některých pacientů přivezených rychlou záchrannou službou. Nedostatek lůžek na odděleních je podle tamních lékařů způsobený i tím, že se pacienti pozdě odsouvají na lůžka následné péče.

„Další lůžková oddělení v nemocnici odesílají na interní oddělení řadu pacientů se základním onemocněním své specializace, pokud je stav komplikován ještě klasickou interní komorbiditou, tedy výskytem více nemocí,“ píší dále lékaři. Opačně ale podle nich nefunguje, pokud internista rozhodne, že by měl být pacient umístěn v protialkoholní záchytné stanici nebo na psychiatrii.

Dopis nemá být podle České internistické společnosti vydíráním ani nátlakem, jde spíš o varování. Podle ní je nutné obnovit funkčnost lékařských pohotovostních služeb, navrhují i zvážit platbu za zbytečný výjezd sanitky. „Pokud pacient přijde bez doporučení lékaře, je třeba umožnit jeho vyšetření, uzavřít stručnou zprávou odpovídající dokumentaci z pohotovosti, tedy neprovádět zbytečně zatěžující cílené vyšetření,“ doporučují. Odmítnutí pacienta přicházejícího na doporučení praktického lékaře by podle nich mělo být hrazeno stejně jako komplexní vyšetření.

Interní oddělení je součástí většiny nemocnic, často se ale z důvodu nedostatku personálu dočasně uzavírají. U soukromých zařízení jsou někdy rušena z důvodu velké ekonomické náročnosti. Podle dostupných statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky v Česku mezi lety 2014 a 2015 ubylo 122 interních lůžek, a to z 9523 na 9401 lůžek. Byl to největší pokles se všech oborů lůžkové péče.

-čtk-