Při minulé kontrole zjistli pracovníci z NKÚ "cenové rozdíly", ale ono to je tak nějak při nákupu léků za různých podmínek v různé době a v různém objemu celkem logické. Foto: Logo NKÚ

NKÚ prověří, jak vybrané nemocnice nakupují zboží a služby

Nejvyšší kontrolní úřad zahájí v červnu kontrolu hospodaření několika velkých nemocnic za roky 2014 a 2016. Zamíří do fakultních nemocnic v pražském Motole, v Brně a do Ústřední vojenské nemocnice v Praze Střešovicích. Úřad o tom informoval na svém webu. Kontrola má být hotova v dubnu příštího roku.

 

„Kontrolní akce prověří hospodaření fakultních nemocnic s penězi v letech 2014 až 2016. Konkrétně se zaměří na pořizování materiálu, zboží a služeb fakultními nemocnicemi. Prověřit chceme také to, jestli ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo obrany plní řádně roli zřizovatele fakultních nemocnic,“ uvedl mluvčí úřadu Václav Kešner. Jedním z důvodů kontroly je podle něj i objem peněz, které tyto nemocnice vydávají na úhradu nákladů. V součtu jde zhruba o 21 miliard korun.

Hospodaření vybraných fakultních nemocnic za roky 2010 a 2011 prověřil NKÚ například již v roce 2012. Zaměřil se tehdy mimo jiné na ceny, za které nakupovaly léčiva Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Olomouc, Hradec Králové a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Při kontrole faktur za léky, které nakupovaly všechny tyto nemocnice, úřad přitom zjistil cenové rozdíly. Například u nakupovaného antibiotika Augmentin kontroloři prověřili jeho osm variant a cenové rozdíly byly u sedmi z nich, přičemž nejvýraznější rozdíl byl 359,80 koruny za balení.

Z dalšího zjištění například vyplynulo, že dvě z nemocnic nakoupily v letech 2010 a 2011 léčiva za 280 milionů korun, ale bez smlouvy. Kontroloři tak nemohli prověřit, zda fakturovaná cena odpovídala ceně sjednané.

Kromě této kontroly začne úřad prověřovat také státní závěrečný účet a účetní závěrku ministerstva životního prostředí za loňský rok. Ministerstvo mělo loni k dispozici z rozpočtu celkem 12,4 miliardy korun, z nich vynaložilo 8,9 miliardy. Ministerstvo loni zaměstnávalo téměř 1700 lidí a jejich průměrný plat činil 33.710 korun.

-čtk-