O největšího německého výrobce generických léků včetně Viagry Stada již nějakou dobu usiluje investiční konsorcium americké společnosti Bain Capital Privaty Equity a britského Cinven Partners. Naopak britský farmaceutický gigant GlaxoSmithKline se hodlá zbavit své divize na výrobu instantních výživových nápojů Horlicks. Foto: koláž ZD

Farmabyznys: GSK se zbavuje Horlicks, Američané chtějí výrobce generické Viagry

Americko-britské konsorcium investorů Bain a Cinven zvýšilo nabídku na koupi největšího výrobce generických léků v Německu. GlaxoSmithKline pouští k vodě svou divizi Horlicks.

 

O největšího německého výrobce generických léků Stada již nějakou dobu usiluje investiční konsorcium americké společnosti Bain Capital Privaty Equity a britského Cinven Partners. Zatímco ještě před několika měsíci nabízeli za jednu akcii 66 eur, nyní je to o 25 centů více. Současně došlo k poklesu požadovaného podílu ve Stadě z původní 75 na 63 procent.

Představenstvo i dozorčí rada výrobce generické Viagry svým akcionářům doporučilo nabídku přijmout. Pokud k prodeji dojde, bude to největší transakce tohoto druhu v Evropě za poslední čtyři roky. Její hodnota se odhaduje na 4,1 miliardy eur (106,6 miliardy korun). Na odpověď mají akcionáři čas do 16. srpna.

Na druhý pokus

První nabídka byla odmítnuta jen těsně. Pro prodej se minulý měsíc vyslovilo jen 65,52 procent akcionářů. Zapotřebí však bylo nejméně 67,5 procent. Podle listu Financial Times je nyní šance na to, že akcionáři na nabídku kývnou, vyšší. Prý tomu přispělo i to, že konsorcium investorů chce tentokrát získat o dvanáct procentních bodů menší podíl, ale také fakt, že žádná další nabídka prý už od Bain a Cinven nepřijde.

Ne všichni ovšem v akvizici vidí jen pozitiva. „Je to vysoká hra, na kterou časem doplatí hlavně zaměstnanci Stady,“ řekl listu Financial Times Ralf Erkens, místní odborový předák. Stada je jeden z posledních nezávislých výrobců generických léků v Evropě.

Jde o veřejně obchodovanou společnost, která působí ve víc než 30 zemích světa, kde zaměstnává bezmála 11 tisíc lidí. V roce 2016 vykázala celkové tržby v objemu 2,2 miliardy eur (57,2 miliardy korun) a provozní zisk ve výši téměř 400 milionů eur (10,4 miliard korun).

GSK prodává „trpaslíky“

Plánovaná akvizice Stady však není jediným obchodem ve farmaceutickém byznysu, který od minulého týdnu visí ve vzduchu. Britský farmaceutický gigant GlaxoSmithKline se totiž hodlá zbavit své divize na výrobu instantních výživových nápojů Horlicks. V souvislosti s tím se očekává ztráta více než tří stovek pracovních míst.

Rozhodnutí je součástí nové obchodní strategie GSK, kterou začala prosazovat nová generální ředitelka společnosti Emma Walmsleyová. Ta již krátce po svém dubnovém nástupu do čela GSK oznámila záměr uzavřít továrnu ve Slough v hrabství Berkshire a podrobit revizi byznys s antibiotiky, který ročně společnosti generuje tržby ve výši kolem 200 milionů liber (5,8 miliardy korun).

Kromě Horlicks se GSK chystá také prodat svou značku MaxiNutrition, která spolu s Horlicks přináší firmě asi 30 milionů liber (870 milionů korun) ročně. Současně zkoumá možnosti, jak se zbavit dalších menších značek z oblasti produkce výživových doplňků. Walmsleyová se podle listu Financial Times chce ale obecně zaměřit na výrobu, která pro GSK nemá takovou hodnotu, aby ji za každou cenu držela pod svými křídly.

S brexitem to nesouvisí

Podle zdrojů blízkých GSK však žádné z uvedených rozhodnutí, včetně přehodnocení celkové strategie firmy, nemá nic společného s chystaným odchodem Velké Británie z Evropské unie. A to i přesto, že mezi již dříve oznámenými kroky nového vedení je zrušení plánované investice do vybudování biotechnologického provozu v Ulverstonu v hrabství Cumbria na severozápadě Anglie.

„Spojené království je atraktivní místo pro náš průmysl,“ řekl listu Financial Times Philip Thomson, šéf vnějších vztahů v GlaxoSmithKline. Jenže odpískání investice v Ulverstonu je na Ostrovech vnímáno poměrně citlivě. Obzvláště v kontextu oznámení britské vlády, která biotechnologie označila za jednu ze svých priorit.

Jisté uklidnění však může přinést vyjádření GSK ústy svého šéfa výroby Rogera Connora, který řekl, že společnost plánuje v příštích třech letech investovat více než 140 milionů liber (přes 4 miliardy korun) do svých továren ve Ware, Barnard Castle a Montrose. Investice mají pomoci expanzi GSK v oblasti léků na respirační choroby a proti viru HIV.

„Zároveň ale musíme učinit několik rozhodnutí, o kterých víme, že způsobí nejistotu našim zaměstnancům. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom jim během tohoto procesu byli oporou,“ uzavřel Connor pro Financial Times.

Petr Musil