Malárie se nepřenáší z člověka na člověka, přenašečem nemoci je výhradně komár rodu Anopheles. Foto: Wikipedie

Čtyřleté dívka zemřela v Itálii na malárii. Viníkem jsou komáři, ne migranti, zdůrazňuje odborník

Čtyřletá dívka podlehla v nemocnici v severoitalském městě Brescia těžké formě malárie. Informoval o tom dnes list La Repubblica. Rodina necestovala nikam, kde nákaza tímto onemocněním hrozí. Není jasné, jak a kde se dítě infikovalo. Jisté je jen to, že nákaza nesouvisela s migranty – choroba se totiž z člověka na člověka nepřenáší.

 

Dívka byla předtím léčena v souvislosti s cukrovkou v nemocnicích ve městech Trevír a Portogruaro. V první nemocnici se v jiném pokoji v té době léčily s malárií dvě další dívky, které si nemoc zřejmě přivezly z cesty do afrického státu Burkina Faso.

Rodiče zesnulé dívky, kteří jsou z Trevíru, nikdy necestovali do žádné země, kde hrozí onemocnění malárií. Nic také nedokládá, že by se v Itálii vyskytoval druh komára, který tuto nemoc přenáší.

„Na základě prvotních informací to vypadá, že se dítě malárií nakazilo v tridentské nemocnici, a to je velmi vážné,“ řekla novinářům italská ministryně zdravotnictví Beatrice Lorenzinová. Ministryně zároveň vyzvala k opatrnosti před vynášením soudů, protože není jasné, jak a kde se dívka nakazila.

Je také možné, že dítě nakazil komár, který se do Itálie dostal z ciziny v zavazadle, uvedla agentura ANSA. Odborník na infekční nemoci Giampiero Carosi z univerzity v Brescii řekl, že komár mohl štípnout někoho infikovaného, například někoho, kdo se vrátil z cesty do rizikové oblasti, a posléze nemoc přenést na dívku.

Člen protiimigrační strany Liga Severu Paolo Grimoldi se v této souvislosti pokusil přičíst zodpovědnost migraci z afrického kontinentu, jež podle něj do Itálie zanáší nemoci, které už byly vymýceny.

Podle Luigiho Gradona, který se zabývá výzkumem infekčních onemocnění, migranti a uprchlíci malárii do Itálie zavléci nemohou: i kdyby přicestovali infikovaní, dál by se nešířila.

Malárie se nepřenáší z člověka na člověka, přenašečem nemoci je výhradně komár rodu Anopheles, který se na Apeninském poloostrově už takřka nevyskytuje. V 19. století byla malárie v Itálii – zejména v centrální části země, na jihu a na ostrovech – běžnou nemocí. Po vysušení mokřad a rozšíření chininu byla nemoc na počátku 60. let minulého století v Itálii vymýcena.

Z Itálie pochází pojmenování nemoci – „mala aria“, které odkazuje na „špatný vzduch“.

-čtk-