Zubaři na svém sněmu hovořili také o problematice příchodů stomatologů ze zahraničí, kteří podle nich často nemají potřebnou kvalifikaci. 500 jich je z Ruska. Foto: Pixabay

Stomatologická komora nechce eRecepty, zubaři jich prý vydají málo

Česká stomatologická komora (ČSK) odmítá zvyšování administrativní zátěže, za její typický projev označila eRecepty. Je třeba si uvědomit, že administrativní zátěž ve stomatologii je už nyní v miliardách, které ve finále hradí pacient, uvedl prezident stomatologické komory Roman Šmucler v tiskovém prohlášení po sněmu, který se o víkendu konal v Plzni.

 

Způsob, jakým jsou eRecepty připraveny, na svém sjezdu kritizovala i Česká lékařská komora (ČLK), jejíž členové se o víkendu sešli v Brně. ČLK chce, aby nová Poslanecká sněmovna co nejdříve zvážila odklad povinného elektronického receptu a aby poslanci k rozhodnutí využili třeba také institut legislativní nouze. Lékaři by podle zákona měli eRecepty vydávat od 1. ledna 2018.

Prezident stomatologické komory Šmucler uvedl, že zubaři vydávají receptů tak málo, že se jim částkou 1,70 Kč, kterou poskytují zdravotní pojišťovny, neuhradí náklady na pořízení eReceptů. Hrazení tedy bude ve výsledku na pacientovi, uvedl Šmucler.

Povinnost vydávat eRecepty budou mít od začátku příštího roku všichni lékaři. Kvůli tomu, že zubaři jich vydávají jen desítky ročně, hlavně na antibiotika, chtějí, aby pro ně nebylo jejich vydávání povinné. Jako kompromis navrhují povinnost od 120 vydaných receptů ročně. „Náš návrh leží v Senátu a čeká se na ustavení nové Sněmovny,“ uvedla tisková tajemnice ČSK Zina Sladkovská. Praktickým lékařům se podle ní náklady na zavedení systému eReceptů uhradí brzy, protože jich vydávají tisíce.

Zubaři na svém sněmu hovořili také o problematice příchodů stomatologů ze zahraničí, kteří podle nich často nemají potřebnou kvalifikaci. Nejčastěji se to týká zubařů ze zemí mimo EU. V Česku je aktuálně nejvíc zubařů z Ruska, podle komory asi 500, což je skoro desetina všech praktikujících stomatologů.

Komora dnes uvedla, že po červencové změně zákonů týkajících se aprobačního řízení nemůže přijímat lékaře ze zemí mimo EU za členy před úspěšným dokončením řízení, po němž se teprve stávají plně oprávněnými k poskytování zdravotní péče. Před aprobací, kam chodí často opakovaně, pracují bez povolení k výkonu povolání zubního lékaře; to získají jen členové ČSK. „Samozřejmě, příslušnou praxi v trvání několika měsíců mohou vykonávat i jako nečlenové ČSK, jak je tomu třeba u studentů, ale pod dohledem českého lékaře. Pro veřejnost tak bude jasné, kdo je a kdo není dostatečně kvalifikován,“ uvedla ČSK.

-čtk-