"Lži, kecy a účelovka," vyjádřil se o důvodech svého odvolání Svatopluk Němeček. Foto: Tomáš Cikrt

Ohlasy na odvolání Svatopluka Němečka: osobní msta a špinavá politika. Odborářky změnu vítají

Odvolání ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka (ČSSD) vnímá velká část politiků jako osobní mstu Andreje Babiše. Domnívají se přitom, že ministr v demisi by k takto zásadním krokům přistupovat neměl. Vojtěch Adam (Ano) zdůvodnil krok tím, že Němeček manažersky selhal, umělé navyšoval hospodářský výsledek a byl ve střetu zájmů. Němeček považuje důvody za smyšlené a tvrdí, že vláda bez důvěry si tak vyřizuje účty. Poukázal na to, že nemocnice loni vykázala rekordní hospodářský výsledek, zisk přes 111 milionů korun. O dalším postupu se poradí s právníky.

 

Někteří politici považují odvolání Němečka za osobní mstu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) nebo za prostředek jeho vyjednávací taktiky vůči sociální demokracii. Většina soudí, že ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) na podobný krok mandát má, bez důvěry Sněmovny by ale měl postupovat uvážlivě a ne v rozporu s dobrými mravy. Z oslovených politiků postup nekritizoval pouze šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

„Ministři v demisi by neměli dělat nevratné zásadní kroky, ale odvolat v případě nutnosti ředitele není nijak zásadní ani nevratné,“ uvedl Okamura.

„Ministr může odvolat ředitele kdykoli. Ovšem při rekordním zisku nemocnice to opravdu vypadá spíše na osobní mstu, protože se Andrej Babiš svojí nenávistí k němu nikdy netajil,“ řekl ČTK předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Podle místopředsedy Pirátů Jakuba Michálka je za odvoláním Němečka čistě pragmatický tlak Andreje Babiše, jak donutit ČSSD ke vstupu do vlády. „Vyhání socany z teplých místeček, aby se zvýšila podpora mezi členy k vládnímu angažmá. Špinavá politika jako vždy,“ myslí si.

Podle Němečkova stranického kolegy Lubomíra Zaorálka je současná vláda naprosto neregulérní. „Ministři nemají mandát k ničemu než k údržbě a měli by se zdržet jakýchkoli podobných kroků,“ sdělil. Zdrženlivost a uvážlivost by očekával od Vojtěcha také šéf sněmovního klubu sociálních demokratů Jan Chvojka.

„I vláda bez důvěry a v demisi má na to bohužel pravomoc, neslučuje se to ale s dobrými mravy – ministr bez důvěry by takové kroky dělat neměl,“ uvedl předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Mandát k odvolání osob v Němečkově postavení by měl mít ministr podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše jedině v případě závažných pochybení a nebezpečí z prodlení. „Obecně by měl být ministr v demisi uvážlivý v takových rozhodnutích,“ míní.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska Vojtěch plnil zadání Babiše. „Andrej Adamovi hovoril: Odjebaj ho… To je pro pana ministra důvod dostatečný,“ uvedl na twitteru.

Proti Němečkovu odvolání se ostře ohradili i ostravští sociální demokraté, kteří rozhodnutí označili za účelové. „Je to očividný pokus o zdiskreditování odborníka, který patří mezi osobnosti ČSSD. Svatopluk Němeček je profesionál, slušný a zodpovědný člověk, který vždy a dlouhodobě bojoval za kvalitu českého zdravotnictví,“ řekl místopředseda ostravské organizace Adam Rykala.

Němeček považuje zdůvodnění odvolání za směšné

Oproti tomu Andrej Babiš se ministra zdravotnictví zastal a věří, že dělá správné kroky. Adam Vojtěch zdůvodnil Němečkovo odvolání manažerským selháním vedoucím k odborné a personální destabilizaci nemocnice, umělému navyšování hospodářského výsledku a střetu zájmů, protože exministr zdravotnictví Němeček působil i ve vedení nemocnice v Bohumíně.

„Kdyby mi pan ministr řekl, že má politické zadání od pana (premiéra Andreje) Babiše, že mě má odvolat, tak řeknu, co se dá dělat, jedeme dál. Ale tímhle způsobem s neustálým vymýšlením lživých důvodů to považuji za velmi trapné a z jeho strany nedůstojné,“ řekl ČTK Němeček. O dalším postupu se chce poradit s právníky.

Podle mluvčí ministerstva Gabriely Štěpanyové bylo odvolání v souladu se zákoníkem práce. „Dnes v ranních hodinách byl pověřeným zaměstnancem ministerstva zdravotnictví osobně seznámen s obsahem odvolání, a to za přítomnosti svědka. To vše je zdokumentováno v popisu průběhu předání písemnosti,“ uvedla včera mluvčí.

Vojtěch (za ANO) později v ČT poukazoval na to, že nemocnice neproplácela zaměstnancům odpracované přesčasy a nutila je brát si náhradní volno. Hovořil také o působení soukromé kliniky na pozemcích nemocnice nebo poklesu počtu operací.

„Když jsem slyšel od pana ministra tyto konkrétní věci, tak je to ještě směšnější, než jsem si původně myslel,“ řekl Němeček ČTK. Pokud jde o přesčasy, považuje svůj postup za hospodárný. Nemocnice má podle něj dostatek personálu a mohla přesčasy řešit náhradními volny. „Kdybych toto nedělal, může mě obvinit, že se chováme nehospodárně,“ řekl Němeček. Navíc tvrdí, že kvůli proplácení přesčasů nezaznamenal stížnosti.

„Za druhé jsem se dozvěděl, že v areálu FNO je nějaké soukromé IVF centrum (centrum asistované reprodukce) a to je to vyvádění těch lukrativních věcí, tak to jsem se zasmál ještě více, protože tam skutečně v nájmu nějaké IVF je, ale nikoliv v budovách fakultní nemocnice, ale v nějakém soukromém subjektu, se kterým fakultní nemocnice nemá vůbec nic společného,“ řekl Němeček.

Odmítá i tvrzení o problémech chirurgie. Podle něj funguje velmi dobře. „Myslím si, že si tam možná přihřál polívčičku bývalý odvolaný přednosta chirurgie Pavel Zonča. Musel jsem ho odvolat kvůli hrubému porušení zákona o tkáních a buňkách a je to věc, kterou teď řeší policie,“ řekl Němeček. Více se k případu nechtěl vyjadřovat. Uvedl pouze, že Zonča je v úzkém kontaktu s Evženem Machytkou, který byl dočasně pověřen řízením nemocnice.

MZ chce v nemocnici zahájit kontrolu hospodaření

Němeček vidí za svým odvoláním vyřizování účtů ze strany vlády. Důvody k odvolání, které uvedlo ministerstvo zdravotnictví, označil ve stylu Babišova slovníky slovy „lži, kecy a účelovka“.

Babiš s Němečkem měli jako ministři minulé vlády mezi sebou velmi vyostřené vztahy, které musela řešit i koaliční rada. Babiš jako ministr financí Němečka kritizoval za špatné hospodaření resortu i za jeho předchozí působení v ostravské nemocnici. Včera Babiš připomněl, že kvůli Němečkovým nákupům v minulosti podal trestní oznámení. „Pořád chtěl víc peněz do resortu a neuměl říct, na co je hodlá použít, neměl přehledy výdajů, sliboval navýšení platů lékařům a sestrám a ani to pořádně nesplnil,“ řekl včera o Němečkovi premiér.

Ministerstvo zdravotnictví v následujících měsících zahájí kontrolu zaměřenou na hospodaření a finanční operace nemocnice a novému vedení doporučí zadání externího auditu. Řízením nemocnice nebyl dočasně pověřen žádný z šesti náměstků ředitele, ale lékař Evžen Machytka z oddělení gastroenterologie, o jehož schopnosti vést nemocnici má Němeček pochyby. Na místo nového ředitele chce Vojtěch v nejbližší době vypsat výběrové řízení.

Místopředsedkyně místního lékařského odborového klubu SČL – FN Ostrava Iveta Žídková očekává dobrou spolupráci s novým ředitelem, neboť podle ní Machytka dobře zná provoz nemocnice. Předsedkyně místní profesní odborové organizace zdravotnických pracovníků Andrea Vylíčilová doufá, že změna ve vedení bude pozitivní a přinese změny v proplácení přesčasů, doplnění počtu zaměstnanců na jednotlivých odděleních a zavedení adekvátní diferencované péče.

Ministr zdravotnictví v demisi před dvěma týdny odvolal i ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Od nástupu nového vedení ministerstva loni v prosinci skončil také ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta a dva odborní náměstci ministra Tom Phillipp a Petr Landa, jejichž sekce byly sloučeny před koncem roku při změnách organizační struktury úřadu. Odešli také političtí náměstci Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) a Kamal Farhan (ANO).

-čtk-