"O koncepci teď budou jednat odborníci, vždy to budou primáři a ředitelé jednotlivých nemocnic. Budou probírat spolupráci konkrétních oddělení a pak všechny případné dohodnuté změny budou diskutovány na dubnové konferenci," uvedl Čunek. Foto: Tomáš Cikrt

Zlínský kraj uspořádá kvůli koncepci rozvoje nemocnic konferenci

Koncepcí rozvoje čtyř krajských nemocnic ve Zlínském kraji se bude zabývat konference na začátku dubna. Určena bude zastupitelům i veřejnosti, pozváni budou také zástupci obcí. V pondělí 23. dubna bude zastupitelstvo, které bude materiál této koncepce schvalovat, řekl včera novinářům hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

 

Změnami v nemocnicích se již několik měsíců zabývá laická i odborná veřejnost, některé plánované kroky někteří politici i odborníci kritizují. Na zasedání krajského zastupitelstva minulý týden však Čunek řekl, že ve všech nemocnicích zřizovaných Zlínským krajem by měla zůstat zachována ortopedie, náročné operace se však zřejmě přesunou do jednoho centra. Nadále má fungovat také porodnice v Kroměříži, o jejímž zrušení se dříve spekulovalo. Zrušena by však měla být lůžková část očního oddělení v Kroměříži. K 31. prosinci loňského roku již byla zrušena lůžková část na infekčním oddělení zlínské nemocnice, zůstala tam jen ambulance.

„O koncepci teď budou jednat odborníci, vždy to budou primáři a ředitelé jednotlivých nemocnic. Budou probírat spolupráci konkrétních oddělení a pak všechny případné dohodnuté změny budou diskutovány na dubnové konferenci,“ uvedl Čunek. Konference by se měla uskutečnit mezi 10. a 15. dubnem. Uspořádání konference či semináře si na posledním zasedání zastupitelstva vyžádali krajští zastupitelé.

Podle Čunka se na konferenci předloží upravená koncepce. „Bude mít ekonomickou analýzu jednotlivých činností a bude tam i ekonomická predikce, která bude vycházet ze současné vyhlášky,“ uvedl hejtman.

Řekl, že cílem je také získat více peněz od zdravotních pojišťoven. „Snažíme se co nejvíc přizpůsobit tomu, abychom vyhověli zdravotním pojišťovnám a aby nám platily za péči, kterou poskytujeme, což se v tuto chvíli děje, ale jen částečně. Takže mnoho péče, která je ve Zlínském kraji poskytnuta, není placena tak dobře jak v jiných krajích,“ uvedl.

Po zavedení nové koncepce podle něj dostanou lidé v kraji lepší odbornou péči. „Protože jestliže na čtyřech pracovištích děláme nějaký druh operací a máme je průměrná, tak chceme mít jedno nebo dvě výborně vybavené, a tam se budou dělat operace pro celý Zlínský kraj. Je to jenom v některých oborech a u závažných operací, ostatní výkony zůstanou v nemocnicích, jak se dělají teď,“ řekl Čunek. Držet přístrojově i personálně výborně vybavená pracoviště ve všech krajských nemocnicích není možné také kvůli nedostatku odborníků. „Už dneska máme nedostatek zubařů, praktiků a dokonce i některých lékařů v nemocnicích,“ uvedl Čunek.

Společné představenstvo krajských nemocnic v čele s Radomírem Maráčkem, které je vede od loňska, mělo koncepci rozvoje nemocnic odevzdat do konce října, hotova byla na konci roku. Řada zastupitelů na konci loňského roku kritizovala to, že generel nemocnic nebyl stále zveřejněn. Návrh koncepce dostali zastupitelé na posledním zasedání zastupitelstva před týdnem.

-čtk-