Jedno procento eReceptů je předáno elektronicky, přibývá SMS

Jedno procento z devíti milionů všech dosud vydaných elektronických receptů bylo předáno jako e-mail nebo SMS zpráva. Roste hlavně počet SMS, v únoru jich bylo 68.000. Novinářům to dnes řekli zástupci ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Lékaři musí recepty na léky evidovat na centrálním úložišti od začátku roku, zatím nedostávají pokuty.

 

Elektronicky se eviduje asi 80 procent všech receptů, ostatní byly vydány klasickou papírovou formou. Zatímco v lednu lékaři poslali pacientům 17.000 zpráv SMS s elektronickým receptem, v únoru jich bylo čtyřikrát víc.

Lékařů a zubařů je do systému zapojeno přes 46.000, alespoň jeden elektronický recept předepsalo 30.000 z nich. „Na ověření Českou lékařskou komorou čeká jen 354 žádostí, ještě v lednu to byly tisíce. Všechny budou ověřeny v řádech dní,“ řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Obavy, že kvůli povinnosti vydávat elektronické recepty zavře své ordinace větší množství lékařů, se podle ministra nepotvrdily. Ke konci roku skončil podobný počet lékařů jako v roce 2016. Někteří lékaři kritizovali to, že systém reaguje pomalu a prodlužuje jim práci. Podle ministerstva je průměrná odezva centrálního úložiště v řádu jednotek sekund.

Pro pacienta se při vydávání receptu příliš nezměnilo. Stále může dostat recept vytištěný na papíře, který pak předloží v lékárně. Díky předání přes SMS nebo e-mail může lékař vystavit recept i mimo ordinaci nebo bez fyzického setkání s pacientem, například u antikoncepce nebo dalších pravidelně užívaných léků.

Ministerstvo si také nechalo zpracovat průzkum, jak se na e-recept dívá veřejnost. Agentura STEM se ve druhém únorovém týdnu ptala více než 1000 lidí. Jako velmi dobrou či spíše dobrou věc hodnotí e-recept 91 procent oslovených, dvě třetiny souhlasí s tím, aby lékař viděl seznam všech jejich leků. Mezi lidmi, kteří už mají s e-recepty zkušenost, 63 procent uvedlo, že neprodloužil čekání u lékaře. Podle 73 procent se déle nečeká ani v lékárně. Šest procent lidí ale uvedlo, že se setkalo s lékařem, který chce kvůli nové povinnosti zavřít ordinaci.

Od ledna 2019 by měl eRecept umožnit, aby každý ošetřující lékař pacienta viděl seznam všech léků, které má předepsané. Umožní to kontrolu duplicit a nežádoucích vzájemných působení léků. Podle nového náměstka ministra Filipa Vrubela, který bude mít další vývoj e-receptu na starosti, ministerstvo nadále počítá s tím, že by od ledna příštího roku, kdy už budou lékaři dostávat za nevystavování e-receptů pokuty, případné papírové recepty přepisovali do centrálního úložiště lékárníci. Ti to ale už dříve odmítli. „Budou jich jenom nízké jednotky procent,“ dodal Vrubel.

-čtk-