Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové jsou rozdílné tabulky pro odměňování sester v nemocnicích, a to až o osm tisíc měsíčně. Navýšení tarifů ze strany vlády přitom mívají jisté obvykle jen pracovníci v přímo řízených společnostech. Foto: kláž ZD

Babiš plánuje navýšení tarifů zdravotních sester

Premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš plánuje zvýšení tarifů u zdravotních sester. Novinářům to řekl po včerejším jednání vlády s tím, že se zástupci profese diskutoval v neděli. Zvýšit základ odměňování sester je podle něj nutné, protože nemocnice jich mají tak málo, že některá oddělení musejí být uzavírána. Premiér o tom chce hovořit na konferenci zdravotnických odborů v pátek 4. května.

 

S Babišem jednalo podle zjištění ČTK několik sester ze Zlínského kraje, také členka krajské rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Martina Hvozdenská. „Byly jsme takový předvoj, velké jednání bude 4. května. Informovaly jsme pana premiéra, aby věděl, co se děje. Jednali jsme o tarifech, aby byly tabulkové platy pro všechny sestry,“ řekla ČTK Hvozdenská, podle níž je situace kritická.

„Chceme upozornit na rozdílné odměňování, dostáváme jiné peníze podle zřizovatele, sestry utíkají do fakultních nemocnic nebo mimo obor,“ uvedla Hvozdenská. Dodala, že sestry s premiérem mluvily i o podfinancování zdravotnictví.

Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové jsou rozdílné tabulky pro odměňování sester v nemocnicích, které jsou příspěvkovými organizacemi ministerstva, tedy například fakultní, a obchodními společnostmi, které zřizují kraje nebo města. „Chceme, aby všichni dostávali stejně, bez ohledu na právní formu. Všechny ostatní podmínky jsou pro nemocnice stejné, obě jsou financované z veřejného zdravotního pojištění,“ řekla ČTK Žitníková.

Rozdíl je podle ní až 8000 korun měsíčně, což znamená téměř třetinu platu. Tarif je v obchodních společnostech 17.500 až 26.000 korun, ve státních nemocnicích 23.100 až 34.800 korun, řekla Žitníková.

V lednu jednaly odbory o sjednocení platů i s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO), podle něj je problematické i z hlediska práva. „Jsou to poskytovatelé, kteří nejsou státní. Nedokážu si představit, jak by jim stát nakazoval, jak mají zdravotníky odměňovat,“ řekl tehdy na dotaz ČTK ministr. Podle něj by roli měly sehrát i odbory a kolektivní vyjednávání o mzdách.

Letos tarifní platy zdravotníků stouply o deset procent, jak loni rozhodla minulá vláda ČSSD, ANO a lidovců. Zdravotní sestry pracující ve třísměnném provozu dostaly přidáno také od července loňského roku. Kraje tehdy kritizovaly, že se k nim peníze na zvýšení nedostaly včas.

Vláda už dříve přidávala zdravotníkům a sociálním pracovníkům opakovaně. V letech 2015 a 2016 dostali o pět procent víc, loni o deset procent. Od ledna pak tarif narostl o deset procent, u sester činí tarif asi 65 procent mzdy. K tomu mají osobní ohodnocení nebo příplatky za přesčasy.

Průměrný výdělek zahrnuje tarif i všechny odměny, náhrady a příplatky, které představují velkou část hrubého platu. Průměrný hrubý plat sester byl loni na podzim podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky necelých 28.500 Kč. Ve státní nemocnici měly sestry průměrně 30.866 korun, v nestátní 25.434 Kč.

-čtk-