Dohodovací řízení podle informací ZD dospělo k dohodě u 13 segmentů: akutní lůžková péče, následná péče, praktičtí lékaři, ambulantní specialisté, doprava, záchranky, fyzioterapie, gynekologové, hemodialýza, radiologie, lázně, laboratoře a stomatologie. Nedohoda padla pouze u lékáren. Foto: Rytíři krále Artuše, shromáždění u kulatého stolu se zlatým grálem, obrázek pochází s francouzských biblio sbírek z 15. století, zdroj Wikipedia.

Průlom: pojišťovny se dohodly na úhradách i s nemocnicemi

Překvapivě rychle bylo dnes dosaženo dohody zástupců zdravotních pojišťoven a nemocnic, takže se povedlo podepsat dohodu. Jde o historicky první dohodu v tomto segmentu, která korunuje nebývalý úspěch letošního dohodovacího řízení. Jediní, kdo tak zůstávají v nedohodě, jsou lékárníci (více zde).

 

„Historicky snad vůbec poprvé dnes došlo k dohodě mezi pojišťovnami a segmentem akutní lůžkové péče. Pojišťovny daly nemocnicím stejnou nabídku jako všem ostatním – tedy základní navýšení o pět procent. Nad rámec tohoto základního navýšení pak byla dohodnuta ještě bonifikace za směnnost – ta má umožnit mimo jiné náležitě ocenit práci sester ve směnném provozu,“ uvádí Jiří Mrázek, předseda analytické komise dohodovacího řízení a ředitel odboru úhrad zdravotní péče VZP.

Vedle akutní a následné lůžkové péče se dohod povedlo dosáhnout i v dalších jedenácti segmentech (podrobně jsme psali zde). Zároveň se tak letošní dohodovací řízení stalo vůbec nejúspěšnějším. Pro srovnání: loni se dohoda povedla jen u ambulantních gynekologů a stomatologů, dílčí dohoda padla v radiodiagnostice. Dva roky předchozí pak padlo po šesti dohodách, v obou případech ale nebyla dohoda v důležitém segmentu nemocnic.

„Pojišťovny vnímají podpis dohody jako skutečně velký úspěch a důkaz toho, že jsou schopny se dohodnout i se zástupci tohoto klíčového segmentu českého zdravotnictví. Velkou zásluhu na tom má bezpochyby ministerstvo zdravotnictví, které letos jasně řeklo, že by se pojišťovny a zástupci jednotlivých segmentů měli v maximální míře snažit dohodnout a nečekat, že vše vyřeší úhradová vyhláška,“ dodává Mrázek.

V příštím roce zřejmě balík peněz na zdravotnictví dosáhne až 320 miliard, tedy až o dvacet miliard více než letos.

-red-