Bohatí Číňané poznávají zdravotnickou turistiku. Momentálně to na vlastní kůži pociťují kliniky v Hong Kongu. Ceny HPV vakcín mizí z trhu a jejich ceny rostou. O očkování proti papilomaviru se bude v nejbližších letech zajímat nejméně 26 milionů čínských žen. Foto: Pxhere

Číňanky cestují za HPV vakcínou. Do Hong Kongu

Nedostatek vakcín proti lidskému papilomaviru v Číně vede k tomu, že statisíce tamních žen ročně hledají způsob, jak se nechat očkovat v zahraničí. Nejvíce přitom vyjíždějí do Hong Kongu, ale stranou jejich zájmu nezůstávají ani další sousední země. Zdravotnickou turistiku si však mohou dovolit jen ty nejbohatší vrstvy obyvatel.

 

Za nedostatek HPV vakcín na čínském trhu nemůže jen nárůst popularity očkování proti viru zodpovědnému za vznik rakoviny děložního čípku. Ten jde na vrub také průtahům ve schvalovacím procesu, který předchází uvedení očkovací látky na trh. Poměrně často se tak stává, že nejen HPV vakcína bývá v Číně nedostupná i několik let, zatímco v jiných zemích se běžně používá.

Dva miliony Číňanek

Krize už dosáhla takového rozměru, že kvůli očkování proti papilomaviru do Hong Kongu přijelo za uplynulých dvanáct měsíců kolem dvou milionů čínských žen. „Když jsem si vzpomněla na mé příbuzné, kteří zemřeli na rakovinu, rozhodla jsem se, že si očkování opatřím za každou cenu,“ řekla listu Financial Times třiadvacetiletá Huang Yunijaová, která do Hong Kongu cestovala z jihovýchodu Číny více než 1300 kilometrů.

Přitom očkování není žádná láce. Vakcína proti HPV viru v Hong Kongu stojí kolem 570 amerických dolarů, což je v přepočtu kolem 12 600 korun. K tomu je třeba připočíst i náklady na cestu, případně ubytování. Přesto proud Číňanek směřujících do Hong Kongu v posledních měsících zesiluje, navzdory uvedení vakcíny na čínský trh už v roce 2017.

„V té době se ale o vakcíně vědělo převážně mezi lidmi, kteří jsou v kontaktu se zdravotnictvím nebo ve vyšších společenských vrstvách,“ řekl listu Financial Times Qiu Min, analytik brokerské společnosti China Merchants Securities. „Poptávka je však dnes obrovská, protože se informovanost o dostupnosti této vakcíny rozšířila,“ dodal. Podle odhadů se o očkování proti papilomaviru bude v nejbližších letech zajímat nejméně 26 milionů čínských žen.

Merck nestíhá

Poptávku zatím nestíhá nasytit ani vakcína Gardasil z dílny americké farmaceutické společnosti Merck, která vstoupila na čínský trh letos. V Šanghaji je poptávka asi třicetkrát vyšší než nabídka a na některých klinikách už existují pořadníky, ve kterých se čeká více než šest měsíců. „Čína je obrovský rozvíjející se trh, a tak je pro mnoho farmaceutických firem zcela nemožné na jeho požadavky reagovat okamžitou dodávkou jakýchkoli léků,“ uvedl pro Financial Times Wang Youchun, zástupce ředitele čínského Národního institutu pro kontrolu potravin a léčiv.

Gardasil 9, novější typ vakcíny proti devíti variacím HPV viru, byl pro čínský trh schválen teprve v dubnu a je zatím k dostání pouze v jediné nemocnici. Podle listu Financial Times zařízení vyřídilo během pouhých tří dnů po uvedení vakcíny na trh přes 500 tisíc telefonátů. Výsledkem neuspokojené poptávky je právě výše zmíněný příliv Číňanek do Hong Kongu.

Díky němu se cena očkovací látky na tamním trhu zvýšila jen za poslední rok o dvacet procent. Hongkongským klinikám se několikrát stalo, že po nějakou dobu byly zcela bez vakcín. A nebylo ani jasné, jak dlouho tento stav potrvá. Poslední taková událost vygradovala před pár týdny v protesty, když se před hongkongskou pobočkou Mercku shromáždily asi dvě desítky žen s transparenty v rukou.

Nedostatek nezná hranic

Požadovaly, aby Merck neprodleně dodal potřebné vakcíny, a ony tak mohly dokončit celý očkovací cyklus. Merck si prý je nedostatku vědom a připustil, že se skutečně může stát, že na některých trzích nemusí být po nějaký čas jeho vakcína proti HPV viru dostupná. Bude se to prý snažit řešit, nicméně s podobnými obtížemi mají klienti počítat i ve zbytku letošního roku.

Zásobovací potíže v Hong Kongu do jisté míry „přehodily“ poptávku po očkování proti HPV virům do sousedních zemí. Sun Ruiová, která pracuje v jedné finanční instituci v Šanghaji, plánovala kvůli očkování cestu do jihokorejského Soulu. „Strach ze smrti mi pomohl toto rozhodnutí učinit. Pro mě to není otázka nákladů,“ řekla listu Financial Times.

Nicméně s tím, jak se šíří poptávka do jiných zemí, šíří se s ní i nedostatek požadovaných očkovacích látek. Například v Malajsii či Singapuru už to přinejmenším dvě nemocnice pociťují. Mohou za to prý samy Číňanky, které obě zařízení doporučovaly na čínských internetových diskusních fórech. Gardasil začíná být pomalu ale jistě nedostatkovým zbožím v celé jihovýchodní Asii.

Petr Musil