Foto:

Ministr zdravotnictví odvolal ředitele Nemocnice Na Bulovce, dočasně jí povede primářka Roháčová

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes odvolal ředitele Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka. Reagoval tak na zahájení jeho trestního stíhání v souvislosti s podezřením na manipulaci nemocničních veřejných zakázek. Tímto krokem chce poskytnout maximální prostor pro nezávislé vyšetřování ze strany Policie ČR. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě.

 

„Vzhledem k událostem posledních dní, které ukazují na závažnou trestnou činnost v Nemocnici Na Bulovce a s tím spojená podezření, která se objevila kolem pana Nováka, který je v této souvislosti trestně stíhaný, bylo nutné bezodkladně jednat. O tom, zda je pan Novák vinný nebo nevinný musí rozhodnout soud, nicméně pokud existuje podezření, že spáchal trestný čin v době, kdy působil ve vedení nemocnice, tak jeho další setrvání ve funkci pro mě bylo zcela neakceptovatelné. Pan Novák navíc nebyl schopen danou záležitost dostatečně vysvětlit. Jsem přesvědčen o tom, že nemocnice nyní potřebuje, aby v jejím vedení byl člověk, který se bude plně soustředit na nápravu zjištěných pochybení. Musíme dát proto prostor Policii ČR celou záležitost nezávisle vyšetřit,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„V reakci na dění kolem Bulovky zadám kompletní revizi všech dodavatelských smluv ve všech přímo řízených organizacích ministerstva. Kromě toho budu od ředitelů nemocnic požadovat přesoutěžení všech dodavatelů spojených s touto kauzou, a to v co nejkratším termínu. Jakékoliv netransparentní smluvní vztahy nebudu v žádném případě tolerovat,“ dodal ministr Vojtěch.

František Novák nastoupil do funkce ředitele 1. května 2018, poté, co získal od nezávislé odborné výběrové komise největší počet hlasů. Nyní povede nemocnici statutární zástupkyně dosavadního ředitele, náměstkyně pro léčebně-preventivní péči MUDr. Hana Roháčová.

-TZMZČR-