"Zkušenosti ze zahraničí ukázaly, že rozšíření kompetencí nelékařských zdravotnických pracovníků přináší celou řadu pozitiv," zdůrazňuje prezidentka ČAS Martina Šochmanová (na snímku). Foto: ikem

Sestry by mohly předepisovat pomůcky nebo upravit dávky léků, navrhuje jejich asociace

Zdravotní sestry by podle návrhu České asociace sester (ČAS) mohly předepisovat vyšetření, materiál a pomůcky, diety, poučit pacienta před a po operaci nebo upravit dávkování léků, což dosud dělali jen lékaři. U porodních asistentek navrhuje, aby mohly šít nastřiženou hráz po porodu. O návrhu posílení kompetencí, který sepsaly na žádost ministerstva zdravotnictví, informovala asociace v tiskové zprávě. Zdravotních sester je asi 80.000, podle ministerstva jich asi 3000 chybí, zejména v nemocnicích.

 

„Zkušenosti ze zahraničí ukázaly, že rozšíření kompetencí nelékařských zdravotnických pracovníků přináší celou řadu pozitiv. Jednak zvyšuje atraktivitu profese pro talentované studenty, přispívá k další profesionalizaci oboru a zefektivňuje poskytovanou péči,“ uvedla prezidentka ČAS Martina Šochmanová.

Odborníci tvrdí, že právě nízké kompetence jsou spolu s nízkými odměnami a neustálými změnami ve vzdělávání důvodem toho, že do zdravotnictví nastoupí jen třetina absolventů zdravotnických škol, další třetina obor brzy opustí.

Některé nově navrhované kompetence by se týkaly jen některých odborností. Nutriční terapeuti by mohli předepisovat výživu a dietu, porodní asistentky šít hráz po jejím nastřižení při porodu a zdravotničtí záchranáři pacienta intubovat, tedy zavést mu do krku trubici, která usnadňuje dýchání, nebo speciální masku.

Mnohé kompetence, které asociace navrhuje přesunout sestrám, podle ní vykonávají některé reálně už nyní, ale výkony jsou proplácené lékařům. Rozšiřování kompetencí sester je podle ní celosvětovým trendem, na který poukazují mezinárodní organizace sester i Světová zdravotnická organizace (WHO). Někde mají „sestry s rozšířenými kompetencemi“ jako samostatnou odbornost. Spolu s více kompetencemi je podle ČAS nutné také navýšit mzdy a platy sester.

Kompetence všeobecných sester byly rozšířeny už v roce 2016. Podle vyhlášky na webu zdravotnických odborů mohou nově vzdělávat pacienty a jejích rodiny v oblasti zdravého životního stylu, analyzovat a hodnotit kvalitu poskytované zdravotnické péče a pomáhat při řešení následků mimořádných událostí a krizových situací.

Hrubý plat zdravotních sester byl loni ve státní sféře průměrně 36.000 korun, v nestátní 24.200 korun.

-čtk-