Nemoc přenášejí zejména komáři rodu Culex, hostiteli jsou ptáci. Nakazit se kromě lidí mohou také koně, pro které ale existuje očkování. Foto: FreeStockFoto.biz

SZÚ: Západonilskou horečkou letos žádný Čech neonemocněl

Západonilskou horečkou podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) letos zatím žádný Čech neonemocněl. Odborníci radí se v rizikových oblastech před komáry chránit, uvedl SZÚ na webu. Mladá fronta Dnes na jaře uvedla, že se na jihu Moravy vyskytují komáři, kteří virus mají v organismu. Podle odborníků se ale v tuzemsku virus na člověka nepřenesl.

 

„V minulosti byl diagnostikován pouze jeden pravděpodobný případ s místním přenosem v roce 2013 a dvě importovaná onemocnění v roce 2007 z Kypru a z Tanzánie,“ uvedl SZÚ.

Odborníci cestovatelům do zemí, kde se nemoc vyskytuje, doporučují chránit se před poštípáním komáry. Vhodné je používat repelenty, sítě proti hmyzu v oknech a dveřích nebo oděvy s dlouhými rukávy a nohavicemi.

V Evropě bylo do minulého týdne nahlášeno 335 případů a 17 úmrtí, za uplynulý týden přibylo 41 nových případů. Nejvíc nemocných bylo v Itálii a Srbsku a dále v Řecku, Rumunsku, Francii a Kosovu. Ve stejném období v minulých letech bylo hlášeno jen od pěti do 45 případů. Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí publikuje aktualizovaná data každý týden.

Protože jde o běžné turistické destinace, kam směřují Češi často, mají problémy i transfuzní stanice. Musejí cestovatele odmítat kvůli inkubační době západonilské horečky ještě 28 dní po návratu.

Nemoc přenášejí zejména komáři rodu Culex, hostiteli jsou ptáci. Nakazit se kromě lidí mohou také koně, pro které ale existuje očkování. Inkubační doba je tři až 14 dní. „Nákaza probíhá v 80 procentech bez příznaků, asi u pětiny nakažených proběhne zjevné onemocnění s horečkou, bolestmi hlavy, únavou, nevolností, zvracením, případně vyrážkou,“ popsal nemoc SZÚ. U osob s oslabenou imunitou nebo starších může závažná forma nemoci vést i k úmrtí. Choroba je dvakrát častější u mužů, průměrný věk nakažených je 64 let.

Podle statistik nákazy v prvním pololetní letošního roku se nakazilo další komáry přenášenou horečkou, dengue, 17 lidí. Je to méně než ve stejném období několika minulých let. Před deseti lety bylo v Česku jen deset případů. Kromě vysokých teplot se horečka dengue projevuje úpornými bolestmi svalů a kloubů a vyrážkou.

Odborníci uvádějí, že za zvýšeným výskytem tropických nemocí je kromě cestování také vyšší počet pracovních cest do postižených oblastí. Zaměstnavatelé často pracovníkům nehradí ani nekontrolují očkování.

-čtk-