Snížená produkce a absorpce inzulínu vede k vysokým hladinám cukru v krvi. Na obrázku vlevo je normální stav, vpravo inzulínová rezistence – cukr se nemůže dostat do krve, zůstává v krvi. Foto: Wikipedia

Týden ve farmabyznysu: dvě technologické akvizice na obzoru

Novo Nordisk spojuje síly s Bristolskou univerzitou. Maloobchodní řetězec Best Buy kupuje výrobce chytrých zařízení pro seniory.

 

Největší světový výrobce insulinu, dánská společnost Novo Nordisk získala britský technologický start-up Ziylo. Za všechny její akcie dala přes 800 milionů dolarů (přes 18 miliard korun). Obě firmy to oznámily v pátek společným tiskovým prohlášením.

Novo Nordisk akvizicí získává práva společnosti Ziylo na molekuly, jež na sebe vážou glukózu. Z nich hodlá vyvíjet přípravek s označením GRI (Glucose Responsive Insulin). Jde o jakýsi „chytrý“ inzulín, který by měl být schopen dávkovat tento hormon lidskému tělu efektivněji a bránit vzniku hypoglykémie. Ta totiž představuje hlavní riziko při léčbě cukrovky za pomoci inzulínové terapie a největší překážku kontroly nad hladinou cukru v krvi u diabetiků. Kromě toho by GRI měl zlepšit metabolismus pacientů a tím významně zredukovat další potíže, kterým lidé s diabetem čelí.

Chytrý inzulín zefektivní léčbu diabetu

Syntetické molekuly, které na sebe vážou glukózu jsou výsledkem práce Anthonyho Davise, profesora Bristolské univerzity a jeho týmu. Prokázaly dosud nevídanou schopnost selektivity v komplexním prostředí, jakým je krev. Novo Nordisk si od dalšího vývoje slibuje transformaci těchto molekul do první skutečné léčby cukrovky „chytrým“ inzulínem.

„Věříme, že dosavadní výsledky společnosti Ziylo v kombinaci s našimi kapacitami mají potenciál být světovým lídrem ve vývoji GRI, který bude zárukou optimálního dávkování inzulínu a nejlepší kontroly hladiny cukru v krvi u pacientů s cukrovkou,“ uvedl v tiskovém prohlášení Marcus Schindler, šéf divize vývoje léků ve společnosti Novo Nordisk.

„Novo Nordisk je z našeho pohledu ideální partner, který bude schopen maximalizovat potenciál společnosti Ziylo. Je to zároveň naděje na skutečně průlomovou léčbu diabetu,“ připojil se Harry Destecroix, ředitel a spoluzakladatel společnosti Ziylo.

Společnost Ziylo vznikla na půdě Bristolské univerzity, kde Harry Destecroix získal před čtyřmi lety doktorát z chemie. Ziylo se až dosud zaměřovala právě na výzkum a vývoj molekul, které jsou schopny regulovat hladinu cukru v krvi a vyvinout z nich látku, jež by mohla být podávána ve formě léku diabetikům. Tento vývoj by měl být završen právě pod křídly Novo Nordisku.

Dánský výrobce inzulínu hodlá do dalšího výzkumu podle agentury Bloomberg vložit „zatím blíže nespecifikovanou sumu finančních zdrojů“. Novo Nordisk bude spolupracovat se společností Carbometrics, v jejímž čele stojí rovněž Harry Destecroix, a která hodlá pokračovat ve vývoji diagnostiky na poli léčby diabetu, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na vyjádření právě Destecroixe.

Best Buy vydělá na stárnutí populace

Technologická akvizice koncem minulého týdne proběhla také na druhé straně Atlantiku. Tentokrát napříč obory. Americký maloobchodní prodejce spotřební elektroniky Best Buy oznámil nákup společnosti GreatCall. Podobně jako v případě Novo Nordisku a Ziyla je hodnota avizované transakce rovněž 800 milionů dolarů.

GreatCall je největším americkým poskytovatelem komunikační technologie, která pomáhá seniorům vést „bezpečnější a více nezávislý život“. Společnost se sídlem v San Diegu má v současné době na 900 tisíc klientů, kteří využívají mobilní zařízení propojující seniory s jejich rodinami nebo operátory callcenter a pomáhají jim v případě zdravotní nouze.

Pro Best Buy je to první akvizice od roku 2012, kdy se do čela společnosti dostal Hubert Joly. „V době, kdy je věnováno tolik pozornosti a energie nové generaci kupujících – mileniálům, generaci Z a podobně – Best Buy se rozhodla zaměřit pozornost přesně na opačnou stranu zákaznického spektra,“ řekla portálu The Bulletin Carol Spieckermanová, přední americká analytička zaměřující se na maloobchod. „Best Buy zkrátka rozšiřuje definici spotřební elektroniky,“ dodala.

Best Buy věří, že přispěje ke zvýšení počtu amerických seniorů, kteří budou moci podzim života strávit ve svých domovech, a přitom zůstat v kontaktu s poskytovateli zdravotní péče. „Máme nyní obrovskou příležitost uspokojovat potřeby našich zákazníků zkombinováním technologií společnosti GreatCall a našich zkušeností a dovedností v maloobchodě,“ uvedl Hubert Joly.

Best Buy získává společnost s dvanáctiletou historií a ročním obratem přesahujícím 300 milionů dolarů (6,7 miliard korun). Akvizice má být vypořádána nejpozději do začátku listopadu příštího roku. Trh s tímto typem elektroniky v USA masivně roste a má to tak zůstat i v nejbližších letech a dekádách. Do roku 2030 se počet Američanů ve věku 65 let podle odhadů zvýší na dvacet procent.

Best Buy není první maloobchodní gigant, který vstoupil do zdravotnického byznysu. Jeho největší konkurent, WalMart, získal letos v červnu patentovou ochranu aplikace pro získávání zdravotnických dat z mobilních zařízení prostřednictvím blockchainu. Internetový obchodník Amazon zase před dvěma týdny oznámil záměr vybudovat kliniku pro své zaměstnance v Seattlu.

Petr Musil