Gymnázium v Jilemnici již příští rok neotevře obor zaměřený na veřejnoprávní činnost a informační technologie, namísto toho tam otevřou obor praktická sestra. Foto budovy gymnázia v Jilemnici: Wikimedia

Liberecký kraj otevře na gymnáziu v Jilemnici zdravotnický obor

Liberecký kraj chce na gymnáziu v Jilemnici na Semilsku otevřít nový zdravotnický obor, o rozšíření zaměření střední školy rozhodli krajští zastupitelé. Budoucí zdravotní sestry a ošetřovatelé se zatím učí ve zdravotnických školách v Liberci a Turnově. Letos na podzim se dvě třídy pro budoucí sestry a ošetřovatele otevřely v České Lípě, kde vzniklo detašované pracoviště liberecké zdravotní školy. V Jilemnici by první studenti měli nastoupit v září příštího roku.

 

„Obor chceme otevřít proto, že k páteřní nemocnici takový obor patří. Krátký výzkum a průzkum v terénu si provedla Masarykova městská nemocnice (Jilemnice). Narazila na to, že obor ošetřovatel by zřejmě zůstal nenaplněn, ale obor praktická sestra by se naplnit mohl,“ řekl ČTK náměstek hejtmana pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Záměr podpořily nejen nemocnice v Jilemnici či Vysokém nad Jizerou, ale i zdravotnická zařízení v Jičíně a Vrchlabí v Královéhradeckém kraji.

Kraj podle Tulpy nepočítá se zvýšením počtu studentů na škole, utlumí obor zaměřený na veřejnoprávní činnost a informační technologie, který už příští školní rok gymnázium neotevře. Personálně výuku všeobecných předmětů na zdravotním oboru zajistí pedagogové gymnázia, učitele odborných předmětů škola přijme. Předpokládá se i zapojení nemocnice stejně jako v České Lípě. Pro zajištění výuky musí gymnázium zřídit tři odborné učebny, přestavět chce bývalý byt školníka. Vybavení slíbila dodat jilemnická nemocnice, náklady na úpravy se odhadují na milion korun.

Liberecký kraj dnes také schválil rozšíření svého stipendijního programu. Od příštího školního roku budou mít nárok na stipendium studenti v tříletém učebním oboru ošetřovatel, který je velmi potřebný, ale zájem o něj je malý. Vyučuje se na zdravotních školách v Liberci a České Lípě a také v Turnově, třídy se ale nedaří naplňovat. Do prvního ročníku letos dohromady nastoupilo 25 studentů. „Aktuálně je obor stipendijně podporován pouze v rámci Středočeského kraje,“ doplnil Tulpa. Zastupitelé dnes také stipendijní program rozšířili na všechny školy. Stipendia tak budou moci získat studenti v podporovaných oborech i na soukromých školách, nejen na těch zřizovaných Libereckým krajem.

-čtk-