"Potenciál našeho zdravotnictví je 71,5 miliardy korun za 12 let," uvedl na konferenci premiér Babiš. Foto: TC

Babiš: Na investice ve zdravotnictví půjde příští rok 6,5 mld Kč

Na investice ve zdravotnictví půjde příští rok podle premiéra Andreje Babiše (ANO) 6,5 miliardy korun, z toho 3,8 miliardy z evropských fondů. Dvanáctiletý investiční plán chce vláda předložit do Vánoc. Babiš to včera řekl na tiskové konferenci k zahájení odborné konference Zdravotnictví 2019.

 

„Na základě našich výjezdů do krajů musíme identifikovat požadavky. Potenciál našeho zdravotnictví je 71,5 miliardy korun za 12 let,“ uvedl Babiš. Pro příští rok plánuje 2,7 miliardy z národních zdrojů a 3,8 miliardy korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) spravovaného ministerstvem pro místní rozvoj.

V současné době se dotační výzvy vypsané IROP týkají reformy psychiatrické péče, zvýšení kvality následné péče a specializované péče v oblasti perinatologie a onkogynekologie. V oboru těhotenství a umělého oplodnění, podniká také Holding Hartenberg, do nějž vložil svůj majetek premiér Babiš kvůli zákonu o střetu zájmů. V oblasti umělého oplodnění pokrývá asi 40 procent trhu, v minulosti investoval také do intenzivní následné péče nebo rehabilitace.

Příští rok bude české zdravotnictví hospodařit s 300 miliardami korun, nemocnice z nich budou čerpat více než polovinu. Platby za péči od zdravotních pojišťoven podle managementů nemocnic ale nestačí na velké investice do nových pavilonů nebo opravy budov. Využívají proto investiční programy státu. Připravuje se například stavba nové porodnice v Brně za dvě miliardy korun nebo objekt chirurgie fakultní nemocnice v Plzni za stejnou částku. Do budov nemocnic musí jako zřizovatelé investovat i kraje nebo města.

-čtk-