300 milionů liber se anglické NHS povedlo ušetřit po jednáních s pěti výrobci biosimilárního adalimumabu, donedávna prodávaného jen pod názvem Humira. Foto: koláž ZD

NHS ušetří díky biosimilárním přípravkům 300 milionů liber, peníze pošle zpátky na péči

300 milionů liber, tedy v přepočtu 8,8 miliardy korun, ušetří britská Národní zdravotní služba (NHS) díky jednání s výrobci biosimilárních léků. Adalimumabu, který se používá na revmatoidní artritidu, zánětlivá onemocnění střev nebo lupénku, a nemocnice tak za něj utrácejí ze všech léků vůbec nejvíce prostředků, totiž vypršela patentová ochrana, čímž se otevřela cesta pro snižování cen. Jedná se o dosud největší úsporu NHS dosaženou díky jednomu jednání o léku.

 

„NHS Anglie využila mocný nástroj soutěže mezi farmaceutickými společnostmi a uvolnila tak stovky milionů liber, které je nyní možné znovu investovat do péče o pacienty. Díky spolupráci s pacienty a předními lékaři jsme úspěšně vyjednali dosud největší úsporu na léku, který byl doposud pro NHS vůbec nejnákladnější. Jde o další příklad toho, že chytřejší přístup k biosimilárním lékům v Británii i Evropě je pro pacienty a daňové poplatníky mnohem lepší řešení, než po jakém sáhli ve Spojených státech,“ říká výkonný ředitel NHS Anglie Simon Stevens.

„Vzhledem k tomu, že do NHS posíláme o 20 miliard liber z kapes daňových poplatníků navíc, chceme odstranit plýtvání a utratit peníze nejlepším možným způsobem. Široké používání biosimilars  je pro NHS velkou příležitostí, aby ušetřila stovky milionů liber. Rád bych takový přístup viděl v NHS mnohem častěji a ujistil se, že každá penny z peněz daňových poplatníků bude využita efektivně a úspory budou znovu investovány do péče o pacienty,“ uvedl podle The Independent ministr zdravotnictví Matt Hancock.

300 milionů liber se povedlo ušetřit po jednáních s pěti výrobci biosimilárního adalimumabu, donedávna prodávaného jen pod názvem Humira. Nyní, když patent vypršel, mohla NHS přijmout nabídky od firem Amgen, Biogen, Mylan/Fujifilm Kyowa Kirin a Sandoz plus od výrobce originálu společnosti AbbVie. Předpokládá se přitom, že biosimilární přípravky budou k dispozici pacientům od prosince.

Prostředky na skoro 12 tisíc komunitních sester

Adalimumab dostává v Anglii 46 tisíc pacientů a NHS za něj ročně zaplatí přes 400 milionů liber. Díky proběhlému jednání by ale měly nemocnice platit čtvrtinu této částky, což znamená, že se snahu NHS snížit do roku 2021 rozpočet na léky o 300 milionů prostřednictvím používání biosimilars podaří splnit o rok dříve. Prostředky, které NHS uspoří, by přitom vydaly na zaplacení 11 700 komunitních sester či 19 800 cyklů léčby rakoviny prsu.

Spolu s levnějšími léky vydává NHS Anglie pro své trusty a klinické skupiny návod, podle kterého by během tří měsíců od nástupu biosimilars mělo devět z deseti pacientů zahájit léčbu přípravkem s nejvýhodnější cenou. Na nejlevnější biologický lék by pak v horizontu jednoho roku mělo být převedeno přinejmenším 80 procent stávajících pacientů.

Zdravotnická veřejnost v Anglii krok vítá, podle mnohých je ale třeba v podobných krocích pokračovat. „Máme mnoho příkladů, kde by bylo možno výrazně ušetřit, a tyto peníze by se měly využít na posílení frontové linie. Znepokojivý je zejména nedostatek komunitních sester, které nejenže pomáhají snižovat počet přijetí do nemocnice, ale také umožňují včasná propuštění,“ uvádí nezávislý poradce v oblasti zdravotnictví a bývalý výkonný ředitel Royal College of Nursing Peter Carter.

NHS utratila mezi roky 2016/2017 za léky 18,2 miliardy liber, což je oproti letům 2010/2011 nárůst o více než třetinu. Přitom se už loni povedlo díky levnějším biologikům ušetřit přes 200 milionů liber.

-mk-