Renomovaná poradenská společnost Capita pochybila v administraci skríningu rakoviny děložního čípku. Více než 43 tisíc britských žen neobdrželo pozvánku k vyšetření a další asi 4,5 tisíce neobdrželo včas výsledky svých vyšetření. Foto: Pinterest

Samsung čelí vyšetřování a Capita pochybila v administraci skríningu rakoviny děložního čípku

Biotechnologická divize korejské společnosti Samsung má problém. Jde po ní komise pro cenné papíry i policie. A jak pochybila renomovaná poradenská společnost Capita v administraci skríningu rakoviny děložního čípku? Přinášíme nejnovější zprávy z oblasti zdravotnického byznysu.

 

Důvodem pro vyšetřování je podezření, že Samsung Biologics nadhodnotila tržní hodnotu akcií své dceřiné společnosti Samsung Bioepis, když se ji v roce 2016 snažila dostat na akciovou burzu. Upisovací hodnota akcií byla prý neoprávněně navýšena až o dvě miliardy dolarů (přes 46 miliard korun). S odkazem na jihokorejské úřady to uvedlo několik světových médií.

Korejská komise pro cenné papíru už udělila společnosti Samsung Biologics pokutu ve výši dvou milionů dolarů (asi 46 milionů korun). Nicméně to nemusí být všechno. Předseda komise Kim Jong-beom uvedl, že dá podnět žalobcům, aby zahájili se společností vyšetřování kriminálního rázu, a doporučil vedení společnosti, aby z funkce odvolali jejího výkonného ředitele. Současně dojde k pozastavení obchodování Samsung Biologics na akciových trzích. Hrozí jí ovšem trvalé vyřazení z obchodování.

Samsung Biologics: minus deset miliard

Samsung Biologics v e-mailu vyjádřila politování nad rozhodnutím finančního regulátora s tím, že odmítla, že by jakkoli v minulosti porušila nějaké účetní standardy. Zároveň vyjádřila odhodlání podat správní žalobu, kterou se chce rozhodnutí komise pro cenní papíry bránit. „Nemyslím si, že tenhle případ bude brzy vyřešený,“ řekl agentuře Bloomberg Park Sung-shin, manažer soulského investičního fondu KTB Asset Management. „Jakmile ho převezmou státní žalobci, není vůbec jisté, jaký dopad to bude mít na celou skupinu Samsung,“ dodal.

Pokud by Samsung Biologics nakonec skutečně musela odejít z burzy, znamenalo by to pro ni vážné existenční problémy. „Pravděpodobnost vyřazení z burzy je sice velice nízká, nicméně je možné, že společnost bude muset přepracovat své výroční zprávy za několik minulých let,“ uvedl Han Byung-hwa, analytik investiční společnosti Investment & Securities. Podle něho by se výsledky za minulé roky nejspíše upravovaly směrem dolů, což by snížilo atraktivitu společnosti pro investory a zřejmě ohrozilo i její finanční stabilitu.

Už nyní Samsung Biologics ztratila přibližně deset miliard dolarů (asi 230 miliard korun) ze své tržní hodnoty. A to od května letošního roku, kdy byl dokončen audit jejího účetnictví. To je ve středu zájmu jihokorejských úřadu už od loňského roku, kdy se objevilo několik obvinění, že společnost uměle navyšovala upisovací hodnotu své dceřiné společnosti Bioepis. Samsung Biologics ale soustavně tvrdí, že účetnictví i audit proběhl podle obvyklých standardů.

V poměrně krátké době je to další skandál, který je spojen se skupinou Samsung. Minulý rok totiž vyšlo najevo, že jeho šéf I Če-jong se dopouštěl korupce za účelem ovládnutí celé firmy. Případ sahal až do nejvyšších pater politiky a rezignovala kvůli němu i jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje.

Zapomnětlivá Capita

K neméně závažnému průšvihu došlo také ve Velké Británii. Tamní renomovaná poradenská společnost Capita pochybila v administraci skríningu rakoviny děložního čípku. Více než 43 tisíc britských žen neobdrželo pozvánku k vyšetření a další asi 4,5 tisíce neobdrželo včas výsledky svých vyšetření. Společnost Capita zajišťuje komunikaci s pojištěnci pro Národní zdravotní službu (NHS – National Health Service).

Problém nevznikl jednorázově, ale docházelo k němu mezi lednem a červnem letošního roku. Capita se jej ale snažila bagatelizovat, když uvedla, že pouze malý podíl pacientek vyžadoval opakované vyšetření a že dotčené nakonec byly kontaktovány přímo pracovišti, kde se skríningu podrobovaly. Britská NHS konstatovala, že se neprokázalo, že by některá z žen utrpěla nějakou škodu na zdraví.

Podle Britské lékařské společnosti (BMA), která zastupuje ve Velké Británii lékaře, tvrdí, že šlo o další z řady pochybení společnosti Capita, která se v minulosti udála. Společnost také ihned písemně vyzvala šéfa NHS Simona Stevense, aby od stávajícího kontraktu s Capitou odstoupil. Podle lékařů by bylo efektivnější, kdyby si administrativu tohoto typu zajišťovala sama NHS.

Nepozvat na skríning je vážný problém

Podle šéfa sdružení praktických lékařů, které spadá pod BMA, však šlo o vážný problém. „Došlo k něčemu, co opravdu mohlo vážně ohrozit zdraví pacientek. Byla to hrubá chyba Capity,“ řekl Richard Vautrey listu The Guardian. Některé ženy podle něho budou mimořádně vystrašené, protože neobdržely důležitou informaci s výsledky jejich testů. „Tím pádem nemohly rychle reagovat v případě, že by na ně čekaly špatné zprávy,“ dodal.

Richard Vautrey naráží na to, že ročně je ve Velké Británii rakovina děložního čípku diagnostikována přibližně u tří tisíc žen a kolem 850 jich v důsledku tohoto onemocnění každý rok zemře. Navíc se v posledních letech ukazuje, že narůstá počet žen, které pozvánku a skríning (na který jsou zvány každých 3 až 5 let) ignorují.

Společnost Capita tak nejspíše přijde přinejmenším o prodloužení kontraktu s NHS v objemu 330 milionů liber (necelých deset miliard korun). Tržní hodnota Capity, která je obchodovaná na londýnské burze, propadla po oznámení případu o necelých patnáct procent na sedmiměsíční minimum.

Petr Musil