40 tisíc pacientů čili deset procent všech, které v prosinci přivezla na pohotovost v Anglii sanitka, muselo počkat přinejmenším půl hodiny, než bylo vůbec vpuštěno do nemocnice. Foto: Wikipedie

Chřipka dorazila do Británie a Národní zdravotní služba je opět na kolenou

Teploty klesají – a nijak vysoké nejsou ani počty personálu. Pro anglickou Národní zdravotní službu (NHS) to znamená, že zase po roce bude mít problém zvládnout na pohotovostech všechny pacienty s chřipkou a dalšími chorobami, kterým svědčí studené počasí. Už během posledního měsíce nebylo žádnou výjimkou, že pacienti museli víc jak půl hodiny zůstat v sanitce, protože na příjmu bylo plno. S poklesem teploty se o tomto víkendu nemocnice připravují na to, že bude hůř.

 

Anglické nemocnice zřejmě o víkendu zasáhne přetížení a zmatek. Důvod? Pokles teploty, rostoucí počet lidí s chřipkou a chybějící personál. Nick Scriven, prezident Společnosti akutní medicíny, proto varuje, že nemocnice budou čelit těžkým problémům. „Chřipka je tady a již na NHS dopadá. Spolu s nástupem studenějšího počasí ještě více zatíží již tak přetížené služby. Já i moji kolegové na různých místech v zemi očekáváme s poklesem teplot tento víkend chaos, ale nepřekvapí nás to,“ říká Scriven.

Některé pohotovosti a jednotky intenzivní péče jsou plné už nyní – pobývají na nich zejména lidé se závažnými dýchacími problémy. „Během posledního týdne jsem zachytil od kolegů varování, že jsou pohotovosti a JIP plné a v nadcházejících týdnech se situace bude jen horšit,“ poukazuje Scriven.

Aby toho nebylo málo, nízký počet personálu v zařízeních sociální péče během svátků znamenal, že pacienti, kteří již mohli odejít domů, se z nemocnice nedostali. „Problémy s kapacitou, které to způsobí, budou velké,“ komentuje Nick Scriven.

Schopnost nemocnic ustát náhlý vrůst onemocnění souvisejících se zimním počasím bude ohrožena také tím, že NHS trpí velmi závažným nedostatkem personálu. Podle oficiálních čísel má NHS Anglie 103 tisíc volných míst, přičemž schází 42 tisíc sester a 10 tisíc lékařů. To už tuto zimu pocítili pacienti na vlastní kůži. Během prosince muselo 40 tisíc pacientů čekat přinejmenším půl hodiny v sanitce, protože pohotovost byla tak přetížená, že je nemohla přijmout. To v celkových počtech znamená desetinu všech lidí, které přivezla záchranka. Sedm tisíc pacientů muselo v péči záchranářů setrvat dokonce více než hodinu. Dalším znamením stoupající zátěže je to, že pohotovosti během prvního zimního měsíce musely 87 krát sáhnout k tomu, že pacienty odeslaly do jiné nemocnice v okolí.

V rámci příprav na zimu dostala NHS 420 milionů liber

NHS si ovšem na druhou stranu chválí, že situace o Vánocích nebyla tak vypjatá jako před rokem. Nemocnice zatím nejsou tak přetíženy jako minulou zimu, kdy zaznamenaly nejhorší krizi za mnoho let. Důvodem je relativně mírné počasí a fakt, že chřipku a norovirus chytlo méně lidí než obvykle. Výkonná ředitelka Mid Cheshire hospitals trust Tracy Bullocková ovšem upozorňuje, že běžné zimní zatížení ještě nezačalo. Nemocnice proto zůstávají připraveny na to, že bude hůř.

Minulý leden přitom byly zrušeny všechny neakutní zákroky a pohotovosti zaplavily dlouhé řady pacientů postávajících na chodbách. To se do jisté míry děje i nyní, zdravotním službám se ale daří se zátěží vyrovnat, a to i díky lepšímu přístupu sociální péče a praktických lékařů. Tlak je ale přesto vysoký, takže se nedaří dodržovat tři klíčové čekací lhůty – na pohotovostech, u pacientů s rakovinou a u plánovaných operací.

V rámci přípravy na zimu ovšem tentokrát nemocnice posílily o 900 lůžek a NHS dostala podle ministerstva zdravotnictví 420 milionů liber, aby problematické období zvládla. Kolem 145 milionů putovalo na osm desítek projektů v nemocnicích v podobě rozšiřování pohotovostí a lůžkových kapacit. Obce pak dostaly 240 milionů na to, aby zajistily péči v regionech a pacienti tak pokud možno nemuseli na pohotovost do nemocnice.

Vedení NHS i ministerstvo doufá, že opatření přijatá řadou nemocnic, jako je navýšení počtu lůžek a rozšíření velikosti pohotovostí, pomůžou službě poprat se s nárůstem péče, který s sebou zima přináší. „Díky tvrdé práci a přípravě personálu si zdravotní služby vedou lépe než minulou zimu – lidé jsou na pohotovostech přijati rychleji, záchranky mají menší zpoždění, praktičtí lékaři mají odpolední a víkendové služby a více lidí opouští nemocnice, aby byli doma dříve,“ uvádí NHS.

-mk-