Možnost umístit na žádost rodičů děti starší 15 let do diagnostického ústavu bude zřejmě znovu zařazena do zákona. Foto: Wikipedie

Pobyt dítěte v ústavu na žádost rodiče by se měl vrátit do zákona

Ministerstvo školství (MŠMT) při přípravě novely o ústavní výchově počítá s tím, že do zákona vrátí možnost pobytu dětí starších 15 let v diagnostických ústavech na žádost rodičů. ČTK to včera řekla mluvčí úřadu Aneta Lednová v reakci na žádost odborníků na opětovné uzákonění této možnosti. Od srpna 2017 ústavní péči pro děti starší 15 let s poruchami chování nařizuje pouze soud, rodiče či zákonní zástupci dítěte mohou využít jen služeb středisek výchovné péče.

 

Odborníci, zejména z řad vedení výchovných ústavů, v úterý při debatě v Senátu odůvodnili svou žádost mimo jiné tím, že díky možnosti takzvaně dobrovolného pobytu, tedy umístění dítěte kvůli poruchám chování do diagnostického ústavu na žádost rodičů či zákonných zástupců, se nemuselo čekat dlouhé měsíce na rozhodnutí soudu a mohlo se s dítětem hned začít pracovat. Vzhledem k tomu, že by nebylo nutné zapojovat sociální systém a soudy, by návrat staré praxe podle nich přinesl vedle časové úspory i finanční. Navíc by ulehčil situaci střediskům a umožnil potřebnou diferenciaci pobytů podle osobnosti a typu problémů dětí.

„MŠMT vnímá možnost dobrovolných pobytů v diagnostických ústavech jako smysluplný krok směrem k prevenci a minimalizaci důvodů pro soudní umístění dětí do zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy,“ reagovalo na vyjádření odborníků ministerstvo.

Možnost tzv. dobrovolného pobytu dítěte v diagnostickém ústavu přitom omezila v roce 2012 novela ministerstva školství, pod které problematika spadá. Původně měla skončit už tehdy, poslanci ale do zákona přidali pětileté přechodné období, které uplynulo předloni v srpnu. Ministerstvo vedla v roce 2012 k omezování rozsahu ústavní péče snaha o snížení nákladů na diagnostické ústavy, které se pohybovaly kolem 520.000 korun ročně za dítě, přičemž v dětských domovech to bylo kolem 293.000 korun.

-čtk-