Ve srovnání délky akutních hospitalizací je Česko na úrovni Švédska či Švýcarska a lépe než sousední Německo či Rakousko. Ilustrační foto: Pixabay

ÚZIS napravuje chybu Eurostatu a říká: Češi pobývají na lůžkách v nemocnicích průměrně 5,6 dne

Pacienti pobývají na akutních lůžkách v nemocnicích průměrně 5,6 dne, medián je čtyři dny. Novinářům to včera řekla předsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Věra Adámková (ANO) a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Statistický úřad Evropské unie Eurostat začátkem roku zveřejnil, že průměrná délka hospitalizací v Česku je 9,6 dne, což tuzemsko řadilo mezi nejhorší země. Česko proto úřad vyzve, aby používal přesnější data.

 

„Mnohé země dodávají již vyčištěná data bez dlouhodobých hospitalizací,“ uvedla Adámková. Ty jsou totiž v Česku v průměru 50 dní a medián je 29 dní, což statistiku zkreslilo. Po zveřejnění zprávy Eurostatu data podobně komentoval i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle Duška Česko sleduje podrobně v registru všechny hospitalizace, za rok jich je asi 2,2 milionu. „Domníváme se, že ke srovnávání má dojít na základě akutních hospitalizací,“ dodal Dušek. V takovém srovnání je Česko na úrovni Švédska či Švýcarska a lépe než sousední Německo či Rakousko.

Devět a více dní v nemocnici v roce 2016 podle statistiky EU pobývali Chorvaté (9,3), Francouzi (9,1) a Němci (devět). Například Slováci podle statistiky na lůžku v průměru pobývali 7,4 dne, a umístili se tak ve střední části žebříčku. Podobně jsou na tom i Poláci (7,2 dne).

Nejkratší dobu strávili v lůžkové péči v nemocnicích Nizozemci (4,5 dne), jejichž úřady nicméně do statistiky nezahrnují zařízení pro dlouhodobě nemocné, dále Bulhaři (5,3 dne) a Dánové (5,5 dne). Pro tři unijní země – Řecko, Maďarsko a Portugalsko – nejsou data k dispozici. Eurostat také zveřejnil data za některé neunijní země. Vůbec nejkratší dobu podle statistiky strávili v nemocnici Turci – jen 4,2 dne, naopak v Srbsku to bylo 9,5 dne.

-čtk-