Nemocnice pochybila při zadávání zakázky tím, že stanovila minimální cenu za vyprání jednoho kilogramu suchého prádla. Tím z ní vyloučila dodavatele, kteří by mohli nabídnout cenu nižší. Ilustrační foto: Pixabay

Pokuta 150 tisíc pro dobřanskou psychiatrii od ÚOHS platí, rozhodl soud

Pokuta, kterou Psychiatrické nemocnici v Dobřanech uložil v roce 2016 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), platí. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně, k němuž nemocnice podala proti rozhodnutí úřadu žalobu. ČTK to zjistila z úřední desky soudu. Nemocnice zatím rozhodnutí soudu neobdržela a nechce se k němu tedy podrobněji vyjadřovat, řekl ČTK mluvčí nemocnice Libor Panoš. Pokutu už ale nemocnice zaplatila dříve.

 

Pokutu úřad nemocnici vyměřil za chyby při zadávacím řízení na dodávky kapalných i sypkých pracích a chemických prostředků pro praní prádla a další služby související s praním. Celková hodnota zakázky byla 3,3 milionu korun.

Podle rozhodnutí úřadu, které vydal v listopadu 2015, pochybila nemocnice při zadávání zakázky tím, že stanovila minimální cenu za vyprání jednoho kilogramu suchého prádla. Tím ze zakázky vyloučila dodavatele, kteří by mohli nabídnout cenu nižší.

Další chybou bylo, že nemocnice nevyloučila ze soutěže dodavatele, který nesplňoval zákonné požadavky. Vybraný uchazeč, společnost První chráněná dílna, totiž nesplňoval požadovanou kvalifikaci. První chráněná dílna sice uzavřela subdodavatelskou smlouvu s další společností, ani z té ale jasně nevyplývalo, že subdodavatel tuto kvalifikaci má.

Úřad za tyto prohřešky uložil nemocnici pokutu 150.000 korun. Psychiatrická nemocnice v Dobřanech ale proti rozhodnutí podala rozklad k předsedovi úřadu Petru Rafajovi. Ten v září 2016 rozhodnutí první instance potvrdil. „Mám za to, že úřad dostatečně odůvodnil pokutu uloženou za předmětný správní delikt a že tato pokuta je zároveň přiměřená závažnosti deliktního jednání zadavatele,“ uvedl předseda v rozhodnutí.

Po rozhodnutí předsedy úřadu musela nemocnice pokutu zaplatit, rozhodnutí však napadla žalobou u Krajského soudu v Brně, který ji zamítl. Proti rozsudku mohou strany podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Po prostudování soudního rozhodnutí uvážíme pečlivě další právní kroky, přičemž podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu rozhodně dopředu nevylučujeme,“ uvedl Panoš. Doplnil, že pokutu nemocnice zaplatila již po zamítavém druhoinstančním rozhodnutí ÚOHS.

-čtk-