Účinné látky v homeopatikách jsou rozředěny tak, že ve výsledném homeopatiku pak zůstane jen 0.0000000000000000000000000000000000000000000000000000000001% účinné látky, což je méně než jedna molekula. Foto: Ludmila Hamplová

Homeopatie nefunguje, tak proč ji platit z veřejných peněz, upozorňují francouzští lékaři a lékárníci

Neexistuje jediný důkaz, že by homeopatie fungovala, proto by již neměla být hrazena v rámci systému francouzského zdravotnictví. To je závěr společného prohlášení francouzské lékařské akademie a farmaceutické akademie směrem k vládě, která nyní zvažuje, že zastaví financování „alternativních“ léčebných metod. Francie je přitom zemí, kde sídlí vůbec největší světový producent homeopatik, společnost Boiron, a současně 72 procent obyvatel věří, že je homeopatie prospěšná.

 

Dvě významné francouzské vědecké instituce Académie nationale de médecine (Národní lékařská akademie) a Académie nationale de pharmacie (Národní farmaceutická akademie) jsou přesvědčené o tom, že by homeopatika již neměla být hrazena v rámci tamního systému zdravotnictví z veřejných peněz. Současně společně doporučily, aby lékařské a farmaceutické fakulty nezajišťovaly vysokoškolské vzdělání v oboru homeopatie. „Homeopatické přípravky by neměly být hrazeny z peněz Assurance Maladie (pozn. redakce – francouzská zdravotní pojišťovna), dokud nebude prokázán jejich dostatečný zdravotní přínos. Lékařské ani farmaceutické fakulty by neměly zajišťovat vysokoškolské vzdělání v oboru homeopatie,“ stojí ve společném prohlášení obou institucí. Podle nich se od 18. století, kdy Samuel Hahnemann představil dvě teze, na kterých stojí homeopatie dodnes, tedy „podobné léčit podobným“ a „vysoké ředění“, vědecky neprokázalo, že by skutečně platily. Stejně tak v meta-analýzách zaměřených na efektivnost homeopatické „léčby“, tato metoda zcela selhala.

130 milionů eur za cukrové kuličky ročně

Francouzský stát vyplatí ročně za homeopatika podle zjištění britského deníku The Guardian 130 milionů eur ročně, kdy hradí zhruba 30 procent z ceny každého jednotlivého balení homeopatik. „Úhrada těchto neúčinných přípravků se ukazuje jako nenormální v době, kdy z ekonomických důvodů neproplácíme mnoho klasických léků, přestože jsou považovány za dostatečně funkční,“ shrnuje prohlášení. Francouzský systém zdravotnictví je v současnosti v deficitu, o to více je úhrada homeopatik překvapivá. Podle Radio France International jsou právě Francouzi celosvětově vůbec největšími konzumenty homeopatik. Průzkum provedený agenturou Odoxa pak ukázal, že tvrzení, že homeopatie má účinek, věří dokonce 72 procent obyvatel země.

„Po dlouhá léta nebyla homeopatie ve Francii nijak zpochybňována, toto se mění až v posledních několika měsících,“ napsal na svém blogu profesor Edzard Ernst, který na britské University of Exeter založil pracoviště specializující se na výzkum „celostní a alternativní medicíny“. Upozorňuje na řadu změn, které se na poli homeopatie a jejího postavení v zemi galského kohouta udály v nedávné době. V loňském roce Collège National des Généralistes Engseignants, tedy profesní organizace sdružující vyučující lékaře a lékařky uvedla, že neexistuje jediný způsob, jak ospravedlnit to, že je neúčinná homeopatie hrazená z veřejných peněz a vyučována na zdravotnických školách či dokonce lékařských a farmaceutických fakultách.

„Je nutné opustit tyto esoterické metody, které patří už jen do starých knížek,“ shrnula situaci tato organizace. Současně ve stejné době 124 lékařů a lékařek podepsalo otevřený dopis zveřejněný v deníku Le Figaro ostře kritizující „alternativní medicínu“, včetně homeopatie, jíž označili jako „nebezpečnou a z říše fantazie praktikovanou šarlatány všeho druhu“. Tímto svým dopisem také vyzvali francouzskou vládu, aby přestala homeopatika hradit. Proti tomuto dopisu se však ohradil odborový svaz homeopatických lékařů Le Syndicat National des Médecins Homéopathe Français.

V září loňského roku pak vedení univerzity v Lille oznámilo, že už nebude poskytovat vysokoškolské vzdělání v oboru homeopatie. „Je třeba říci, že vyučujeme medicínu postavenou na důkazech a dbáme na naprostou vědeckou přesnost. A je nutné říci, že homeopatie se nevyvíjela tímto směrem, je to doktrína, která zůstala na okraji vědeckého hnutí,“ sdělil tehdy Didier Gosset, děkan lékařské fakulty s tím, že vyučovat homeopatii by znamenalo podporovat ji, což nemá ve světle vědeckých důkazů smysl.

Ministryně zdravotnictví čeká na zhodnocení homeopatie

Homeopatie je ve Francii do značné míry „hájená“, čemuž odpovídá i přístup ministryně zdravotnictví Agnès Buzyn. Ta sice požádala Haute Autorité de Santé, tedy lékařskou radu, o celkové zhodnocení důkazů pro účinnost homeopatie a také smysluplnosti úhrad homeopatik z veřejných peněz, ale jinak se v tomto ohledu drží spíše zpátky. Očekává se, že závěrečná zpráva tohoto hodnocení bude zveřejněna v červnu letošního roku. „Léky, které nazýváme celostní, jsou průběžně vyhodnocovány. Pracovní skupina na ministerstvu vyhodnocuje, zda jsou bezpečné. Pokud je léčba prospěšná, aniž by škodila, bude i nadále proplácena. Francouzi jsou velmi silně svázáni s homeopatií, i když jde pravděpodobně jen o placebo efekt. Pokud může zabránit použití toxické medicíny, tak neškodí,“ prohlásila ministryně v dubnu loňského roku.

Podle profesora Edzarda Ernsta tím jen potvrdila, že „politici obvykle nejsou příliš dobří v hodnocení vědeckých důkazů a záleží jim hlavně na tom, aby byli zvoleni v příštích volbách“.

„Popularita homeopatie, i když je vědecky irelevantní metoda, je pro politiky skutečným faktorem. To bohužel znamená, že na politické úrovni je homeopatie vnímaná mnohem bezpečněji, než jaká skutečně je,“ napsal profesor Ernst. Ministryně zdravotnictví tak sice uznává, že homeopatie funguje jen jako placebo, ale zároveň nechce přijít o hlasy voličů.

Opatrný přístup ministryně odpovídá značné oblibě homeopatik v zemi. „Homeopatika užívá mnoho lidí. Když chcete spolupracovat s pacienty, není věda jediným kritériem,“ prohlásil v rozhovoru pro RTL Gilles Bonnefond, prezident lékárenských odborů. Právě ve Francii pak sídlí celosvětově vůbec největší producent homeopatik, společnost Boiron, která v roce 2017 dosáhla obratu 620 milionů euro a zisku 125 milionů euro.

Ludmila Hamplová