Čtyři farmaceutické společnosti mají na Britských ostrovech problém. Kvůli údajné dohodě o klidu konkurenčních zbraní výrazně vzrostla cena generického léku, který obsahuje prochlorperazin proti nevolnosti a zvracení.

Britský antimonopolní úřad obvinil farmaceutické firmy z porušení soutěžního práva. V USA schválili nejdražší lék vůbec

Britský antimonopolní úřad (CMA – Competition and Markets Authority) obvinil farmaceutické společnosti Alliance, Focus, Lexon a Medreich z porušení pravidel hospodářské soutěže. Podle CMA se zmíněné firmy měly mezi sebou dohodnout na tom, že si vzájemně nebudou konkurovat v nabídce a dodávkách léků na bázi prochlorperazinu Národní zdravotnické službě (NHS – National Health Service).

 

Prochlorperazin je fenothiazinové neuroleptikum používané při nevolnostech, závrati a proti zvracení.

Alliance: my nic, my muzikant

Čtveřice firem se nekalého jednání měla dopouštět po poměrně dlouhou dobu, a to mezi červnem 2013 a červencem 2018. Výsledkem je podle CMA zvýšení generického léku o 700 procent, kdy jedno balení padesáti tablet zdražilo z původních 6,49 na 51,68 liber. Současná cena se tedy dostala v přepočtu na 1512 korun. Náklady NHS na hrazení tohoto léku vzrostly mezi lety 2014 a 2018 z 2,7 milionu na 7,5 milionu liber, a to i přesto, že bylo předepsáno menší množství balení.

CMA tvrdí, že Alliance dodávala prochlorperazin exkluzivně Focusu. Focus poté za to platil Lexonu podíl ze svého zisku. Lexon se o tyto platby dělil s Medreichem. Tyto dvě společnosti díky tomu souhlasily, že nebudou podávat konkurenční nabídky NHS, uvedl deník Telegraph s odkazem na tvrzení britského antimonopolního úřadu.

„Dohody, kde jedna společnost platí jiné za to, že nevstoupí na trh, vedly k vyšším cenám léků, což snižuje možnosti úspor pro NHS, kterých by jinak díky existenci konkurenčního prostředí dosáhla,“ řekla deníku Telegraph Ann Popeová, ředitelka antitrustové a kartelové sekce v CMA. Podle ní by Národní zdravotnické službě neměla být odpírána možnost vybírat si z více dodavatelů léků, což jednak sníží jejich cenu, jednak zpřístupní širší možnosti samotné léčby.

Nyní je na tahu obviněná čtveřice firem, která bude mít možnost CMA vše vysvětlit. Poté antimonopolní úřad přijme konečné rozhodnutí. „Alliance neměla žádný vliv na zvýšení ceny. Před rokem 2013 byl prochlorperazin uváděn na trh přímo naší společností. Alliance naprosto jasně odsuzuje jakékoli praktiky, které potlačují konkurenční prostředí,“ řekl Telegraphu mluvčí společnosti Alliance.

Nejdražší lék na americkém trhu

Určitý druh cenového šoku, nikoli ovšem kvůli omezení konkurence, zaznamenali také ve Spojených státech. Tamní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) totiž udělil povolení genově-terapeutickému léku Zolgensma z dílny švýcarské farmaceutické společnosti Novartis. Jednorázová léčba vyjde na 2 miliony a 125 tisíc dolarů (bezmála 50 milionů korun), což ze Zolgensmy dělá dosud nejdražší lék, který v USA získal povolení ke vstupu na trh.

Zolgensma se podává při léčbě spinální svalové atrofie, genetickém onemocnění, při němž dochází k postupnému ubývání svalstva. FDA schválil užití léku pro děti do dvou let věku, které již touto nemocí trpí, a to i včetně těch, u nichž se zatím neprojevily její symptomy. „Jedná se o potenciálně nový standard zdravotní péče o děti s tou nejvážnější formou spinální svalové atrofie,“ uvedla pro agenturu Reuters Emmanuelle Tiongsonová, pediatrická neuroložka z dětské nemocnice v Los Angeles. Podle ní je nyní nutné vysvětlit zdravotním pojišťovnám, že z dlouhodobého hlediska tato velmi nákladná léčba přinese úspory.

Zástupci společnosti Novartis poměrně vysokou cenu obhajují tím, že jde o jednorázovou terapii, jejíž přínosy převažují nad náklady, zejména v porovnání s dosavadními léčebnými postupy, jež pojišťovny stojí stovky tisíc dolarů ročně. O ceně se začalo diskutovat již loni. Novartis argumentoval, že Zolgensma se zdravotnickému systému vyplatí i při ceně, která by dosáhla pěti milionu dolarů.

Nezávislý americký Institute for Clinical and Economic Review (ICER) však v dubnu uvedl, že takovýto odhad je nadsazený. Koncem minulého týdne ale připustil, že na základě nových dat z klinického výzkumu Novartisu, by stanovená cena mohla skutečně znamenat konečnou úsporu nákladů na léčbu pacientů s uvedenou chorobou. Novartis reagoval tím, že pojišťovnám nabídl slevy v případech, kdy Zolgensma nebude mít takové účinky, jaké deklaruje.

Petr Musil