Lékový záznam prošel zdravotnickým výborem, nyní ho čeká ve sněmovně druhé čtení. Foto: publicdomainpictures.net

Zdravotní výbor schválil lékový záznam v opt-out režimu, požehnal také úhradě léčebného konopí

Poslanci sněmovního zdravotnického výboru dali včera zelenou lékovému záznamu. Potvrdili přitom, že by se mělo jednat o opt-out režim, kdy se předpokládá souhlas pacienta. V rámci pozměňovacích návrhů pak schválili také úhradu léčebného konopí ze zdravotního pojištění, ne naopak poslanci řekli zrušení povinnosti farmaceutických firem dodávat léky distributorovi podle jeho tržního podílu. Jak už jsme informovali zde, znění tohoto návrhu poslance Petra Pávka (STAN) by vedlo k posílení monopolizace na trhu s léky.

 

Původně měl lékový záznam, díky němuž by lékař a lékárník znali seznam pacientem užívaných léků, platit už na začátku tohoto roku (nyní dle nejoptimističtějšího scénáře ministerstva zdravotnictví přichází v úvahu platnost v září). Kvůli kolizi s pozměňovacím návrhem řešeným v rámci implementace protipadělkové směrnice se však čekalo na definitivní znění novely upravující zákon o léčivech, který mění i novela zavádějící lékový záznam. Projednávání úpravy navíc zpestřilo to, že ministerstvo chtělo na konci loňského roku spolu s ní prosadit také pozměňovací návrh zavádějící emergentní systém (více zde). Ten nakonec úřad poslal na standardní legislativní cestu, už nyní se ale k němu v rámci připomínkového řízení objevují výhrady.

V pozměňovacích návrzích, které však včera poslanci projednávali, se objevila dílčí úprava podaná Petrem Pávkem, která ruší povinnost farmaceutických firem dodávat léky distributorovi podle jeho tržního podílu. „Praxe ukázala, že zavedení tržních podílů naráží na pravidla volné hospodářské soutěže. Není mi jasné, jak by se nový subjekt, který by chtěl podnikat v oblasti distribuce léků, mohl na trh dostat a jaký by měl mít tržní podíl,“ poukazuje Pávek.

Jenže vedle zrušení tržních podílů pozměňovací návrh sice zachovává ustanovení, aby distributor zajistil dodávky léčiv do lékáren do dvou pracovních dnů, ovšem s novým doplňkem, totiž „není-li zajištěna držitelem rozhodnutí o registraci dostupnost léčivého přípravku jinak“ – což vytváří neomezený prostor pro výklad zákona a umožňuje některým farmaceutickým firmám dostat pod svoji monopolní kontrolu podstatnou část trhu s léky v Česku. Právě tomuto návrhu tak byla věnována velká část diskuze, přičemž řada poslanců, kteří dříve návrh připodepsali, svou podporu včera stáhla. Pro nakonec hlasoval (vedle souhlasu ministerstva zdravotnictví) jen Petr Pávek, Vlastimil Válek (TOP 09) a Alena Gajdůšková (ČSSD). „Já pevně věřím, že pozměňovací návrh neprojde, ale že otevře diskuzi,“ přiznal ovšem Válek.

„Chci pana kolegu Pávka pochválit v tom smyslu, že se ujal tématu, které je problematické. Víme, že to, jak jsou v tuto chvíli ve stávajícím znění zákona tržní podíly deklarované, v praxi nefunguje. Debata se tedy alespoň otevřela, i když dnes nebudu pro pozměňovací návrh hlasovat, protože tak, jak je napsaný, neřeší situaci směrem k funkčnosti systému. Prosím ale ministerstvo, aby problém řešilo,“ říká k tomu Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), který původně pozměňovací návrh připodepsal.

Vyjmutí některých diagnóz z opt-out režimu neprošlo

Dalším tématem, u kterého se poslanci v diskuzi pozastavili, bylo vyslovení nesouhlasu se sdílením lékového záznamu ze strany pacienta. Debatu odstartoval pozměňovací návrh předložený Petrem Třešňákem (Piráti) a Markem Bendou (ODS), který navrhoval změnit opt-out režim na opt-in. Pacienti, kteří by tedy chtěli, aby lékař či lékárník jejich lékový záznam viděl, by museli vyslovit aktivní souhlas, zatímco v ministerstvem navrhované verzi se s jejich souhlasem automaticky počítá.

Ačkoliv většina poslanců zdravotnického výboru je pro opt-out verzi, protože opačná varianta by dle nich přinesla jen velmi omezené využití lékového záznamu (pro pozměňovací návrh hlasovali jen Piráti Petr Třešňák a Olga Richterová plus Petr Pávek a Bohuslav Svoboda, čili návrh neprošel), mnozí upozorňují, že zvolený systém vyslovení nesouhlasu je příliš složitý. Je totiž třeba zajít na poštu, kde pacient napíše na Czech Pointu žádost s ověřeným podpisem, kterou pošle na SÚKL. Vlastimil Válek i další proto navrhují, aby bylo možno žádost podepsat u lékaře. „Třeba u nás není pošta, ale praktik tam má ambulanci. Ocenil bych pečlivou přípravu na téma,…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Michaela Koubová