Americké úřady obvinily Heritage Pharmaceuticals z nekalých obchodních praktik. Zaplatí pokutu přes sedm milionů dolarů. Foto: www.ccPixs.com

Heritage Pharmaceuticals zaplatí pokutu a Pfizer mění strategii v Číně

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo Heritage Pharmaceuticals, dceřinou společnost indického výrobce léků Emcure Pharmaceuticals, z uzavírání cenových dohod s ostatními producenty generických léků. Konkrétně se mělo jednat o dohody cenách léků jako glyburid, jímž se léčí diabetes druhého typu, hydralazin na snižování krevního tlaku nebo theofylin proti chronickým respiračním onemocněním.

 

Heritage Pharmaceuticals se podle agentury Reuters měla s dalšími farmaceutickými firmami rovněž domlouvat také na nabídkách, které předkládají svým odběratelům. Dá se tak de facto hovořit o jednání ve shodě, tedy o uzavírání kartelových dohod. Americké ministerstvo spravedlnosti rovněž uvedlo, že firma je podezřelá z uplácení za to, že se její léky dostaly do programů zdravotní péče, jež jsou financovány federální vládou.

Farmaceutická společnost souhlasila s tím, že zaplatí pokutu ve výši sedmi milionů dolarů (přes 160 milionů korun). „Jsem rádi, že můžeme tuto záležitost považovat za vyřízenou a nyní se již soustředit jen na budoucnost naší společnosti,“ uvedl pro agenturu Reuters William Marth, výkonný ředitel Heritage Group Severní Amerika a Evropa.

Není to první problém tohoto druhu, kterému zmíněná společnost čelí. V roce 2017 se dva bývalí významní představitelé Heritage doznali k vytváření cenových dohod v případě antibiotika doxycyklinu a k přípravám rozdělení trhu v případě glyburidu. Americké ministerstvo spravedlnosti si vzalo na paškál trh s generickými léky poté, co několik let obdržovalo stížnosti na příliš rychle rostoucí ceny léků.

Pfizer: velké nesnáze ve velké Číně

Ceny léků hrají také svou roli v čínském byznysu amerického farmaceutického giganta Pfizer. Ten v nejlidnatější zemi světa mění svou obchodní strategii. Zatímco doposud se snažil prosadit zejména ve velkých čínských městech, nyní se hodlá obrátit do regionů, respektive na venkov. Důvodem je zejména sílící konkurenční tlak od místních farmaceutických společností a nová pravidla, což vedlo k poklesu cen, za něž může Pfizer svou produkci prodávat.

Pfizer to pocítil zejména u Lipitoru, svého nejprodávanějšího léku v čínských megapolích. Čínská vláda totiž zavedla nový regulatorní rámec, kterým chce docílit menší závislosti zdravotnického systému na zastaralých lécích a přesunout se k těm inovativním.

Pro Pfizer je to poměrně velká výzva. Na čínském trhu je podle objemu dosažených tržeb suverénně největší farmaceutickou společností a Čína je pro něj druhý největší trh na světě. Nicméně v minulém roce přišel o svou pozici hlavního dodavatele Lipitoru, léku pro snižování hladiny cholesterolu v krvi, do státních nemocnic v jedenácti největších čínských městech.

Právě zde se projevila sílící konkurence místních firem, jež dodávky Pfizeru do zdravotnických zařízení nahradily. A to lacinějšími generiky. „Výhodou je, že vítěz tendru má garantovaný odběr i tržby, což pro nás znamenalo mimo jiné získání velkého podílu na trhu. Dá se tedy předpokládat, že teď naše tržby v Číně klesnou,“ řekl listu Financial Times Michael Goettler, prezident společnosti Upjohn, jež je dceřinou společností Pfizeru, která obstarává byznys s patentově nechráněnými produkty celé farmaceutické skupiny.

Nemocnice v jedenácti největších čínských městech absorbují asi třetinu celkových prodejů léků v celé Číně. Pfizer proto doufá, že když nyní sníží cenu Lipitoru, vzroste o něj zájem v regionech, ať už v tamních zdravotnických zařízeních nebo u samotných pacientů, kteří by si jej mohli kupovat ve volném prodeji.

Za tímto účelem už Pfizer hledá lidi. Hodlá nově obsadit asi 600 pracovních míst na pozici obchodních zástupců, kteří budou Lipitor či jeho generickou alternativu Atorvastatin nabízet. Jen pro představu, tržby Upjohnu dosáhly v Číně v minulém roce 2,4 miliardy dolarů, což je téměř čtvrtina z celosvětového obratu této dceřiné společnosti amerického farmaceutického obra.

Petr Musil