Brexit bez dohody představuje pro Británii riziko, že dojde k výpadkům léků. Ministerstvo zdravotnictví se proto snaží zajistit nouzové zásobování, podle lékařské společnosti jsou ale opatření nedostatečná. Foto: koláž ZD

Britská vláda má plán pro zajištění dodávek léků v případě tvrdého brexitu

Britské ministerstvo zdravotnictví a sociální péče hledá firmu, která zajistí expresní dodávky léků do Spojeného království v případě, že dojde k odchodu z Evropské unie bez dohody.

 

Kabinet Borise Johnsona se připravuje na tvrdý brexit po všech stránkách. Několik britských deníků v čele s Financial Times přineslo informaci, že ministr zdravotnictví a sociální péče představil plán na nouzové zásobování Britských ostrovů léky pro případ, že by Velká Británie skutečně z EU ke konci října odešla bez dohody.

Letecky a nejméně rok

„Chci zajistit, že až z Evropské unie odejdeme, budou podniknuty veškeré kroky k zajištění fungování klíčových služeb veřejného sektoru,“ uvedl Chris Skidmore, ministr zdravotnictví. Jeho úřad momentálně hledá společnost, která by byla schopna nouzové dodávky léků zajistit, včetně expresních dodávek letecky. Vláda na to vyčlenila 25 milionů liber (přes 700 milionů korun).

„Posíláme tím veřejnosti jasnou zprávu, že budeme připraveni na to zajistit nepřerušené dodávky léků a zdravotnického materiálu i poté, co odchod z Evropské unie nastane,“ dodal Skidmore. Nejnovější plán je součástí širších příprav kabinetu Borise Johnsona na zajištění základních služeb právě pro případ tvrdého brexitu.

Vládní kontrakt je určen pro dopravní firmy, které jsou schopny letecky přepravit nejméně padesát palet urgentních léků, a také společnostem, které dokáží každý den dopravit stovky menších balení. Johnsonův kabinet hodlá expresní nouzové dodávky léků financovat nejméně jeden rok a je ochoten, bude-li to nutné, je o další rok prodloužit. Praví tak mimo jiné materiál britského ministerstva zdravotnictví.

Ministr financí Sajid Javid už dříve uvedl, že vláda poskytne jednotlivým ministerstvům další dvě miliardy liber (téměř 60 miliard korun) na zajištění základních funkcí státu po odchodu z EU. Jen Skidmoreův rezort z těchto peněz využije přes 400 milionů liber, kterými bude financovat vytváření dostatečných zásob léků a zdravotnického materiálu, zvyšování kapacity skladů a příprav na to, že by Británie jako celek přece utrpěla několikadenní výpadek v zásobování tímto zbožím ze třetích zemí.

Ohrožujete pacienty, varují britští lékaři

Britská lékařská asociace (BMA – British Medical Association) na aktuální ministrovo oznámení zareagovala s rozpaky. Podle jejích zástupců je nanejvýš alarmující, že společnost, která by nouzové expresní dodávky léků do Británie zajistila, nebyla dosud vybrána a ještě se na alternativu tvrdého brexitu nepřipravuje. Vláda uvedla, že zájemci z řad dopravních firem mohou své nabídky předkládat do 21. srpna. Fakticky na to tedy mají, nebo spíše měli, necelý týden.

„Poslední prohlášení ministra zdravotnictví vnímáme jako další varování, že britské zdravotnictví po případném tvrdém brexitu postihne chaos. A také podtrhává, jak nákladný odchod z Evropské unie bude,“ řekl listu Financial Times David Wrigley, viceprezident BMA. Podle něho dokonce brexit bez dohody „ohrozí pacienty na jejich životech“.

Jeden z čelných představitelů ministerstva zdravotnictví Chris Wormald už loni britský parlament upozornil, že přibližně dvě třetiny veškerých medicínských výrobků používaných ve Velké Británii pochází buď přímo z ostatních zemí Evropské unie, nebo jsou přes tyto země do Británie dopravovány.

Chaos v přístavech? Zbytečná panika

Ministerstvo zdravotnictví svůj plán zveřejnilo jen pár desítek hodin předtím, než se v britských médiích objevily pasáže z vládní analýzy, která vyjmenovává rizika, s nimiž je v případě tvrdého brexitu nutné počítat. Z hlediska zásobování britského zdravotnictví potřebným materiálem lze pak za nejpozoruhodnější označit právě očekávané potíže s přepravou zboží. Silniční dopravci by totiž mohli na britsko-francouzské hranici strávit až 2,5 dne – pětaosmdesát procent britských dopravců prý není na tvrdý brexit připraveno.

Chaos na hranicích by mohl trvat až tři měsíce, poté by se situace mohla mírně uklidnit. Britská vláda se brání tím, že jde o analýzu, která je zastaralá a nereflektuje přípravy na brexit, které dosud proběhly.

Petr Musil