Očkováním lze zabránit nebo zmírnit průběh dávivého kašle u nejmenších dětí, pro něž může být onemocnění smrtící. V Česku se ale bohužel počet nemocných ve věkové skupině do jednoho roku oproti loňsku zvojnásobil. Foto: Wikipedie

V Česku přibývá onemocnění dávivým kašlem

V Česku přibývá nemocných s dávivým kašlem neboli pertusí. Na krajských hygienických stanicích bylo dosud nahlášeno 630 případů dávivého kašle, což je skoro dvakrát víc než loni. Zdvojnásobil se i počet nemocných do jednoho roku.

 

Podle hygieniků je dávivý kašel, který patří mezi povinně hlášená a dlouhodobě sledovaná infekční onemocnění, na vzestupu v celém Česku. „Od začátku tohoto roku bylo na krajské hygienické stanice hlášeno celkem 630 onemocnění, přičemž v uplynulém roce ve stejném období bylo hlášeno téměř o polovinu méně onemocnění, to je 317 onemocnění,“ uvedli hygienici.

Mezi nemocnými bylo 55 dětí mladších jednoho roku, zatímco loni onemocnělo za celý rok 53 dětí této věkové skupiny. Hygienici v této souvislosti upozornili na potřebnost očkování, které podle nich snižuje pravděpodobnost těžkého průběhu onemocnění, zejména u malých dětí či imunitně oslabených jedinců.

„Je třeba si uvědomit, že výskyt onemocnění dávivým kašlem by bez celoplošného očkování populace byl mnohonásobně vyšší a těžké případy onemocnění by již nebyly ojedinělé,“ doplnili hygienici.

Dávivý kašel, dříve nazývaný jako černý, je vysoce nakažlivá kapénková infekce. Onemocnění obvykle trvá šest až osm týdnů. Při typickém průběhu má tři stadia. Nejprve jde o rýmu a pokašlávání, kterou ve druhé fázi střídají četné záchvaty dráždivého kašle, které mohou vést až k apnoickým pauzám, tedy vynechání dechu. Ve třetí fázi přetrvává zvýšená dráždivost ke kašli, ale frekvence záchvatů se postupně snižuje.

-čtk, red-