Německým lékárníkům se sice nepodařilo prosadit zákaz on-line prodeje léků na recept, ale spolkovou vládou schválená reforma počítá s tím, že cena léků na recept bude stejná jak v kamenných, tak internetových lékárnách. Foto: Max Pixel

Německo chystá reformu lékárenského trhu. Má posílit místní lékárny

Před necelými dvěma týdny schválil kabinet Angely Merkelové reformu lékárenského trhu. Koncept vyvolal kladné ohlasy, ale i zklamání. Situaci žehlí šéf Spolkového svazu německých lékárenských sdružení Friedemann Schmidt.

 

Podle prezidenta Spolkového svazu německých lékárenských sdružení (ABDA – Bundesvereinigung Deutscher Apothekerverbände) Schmidta sice není aktuální podoba reformy lékárenského trhu ideální, ale pořád lepší, než jeho stávající podoba. Přesto Schmidt čelí kritice některých členů ABDA kvůli některým prvkům reformy. Takzvaným místním (či lokálním) lékárnám (Vor-Ort-Apotheken) vadí zejména to, že ve schválené podobě reformy zůstala možnost distribuovat léky na recept prostřednictvím internetu.

Reforma je lepší než status quo

Schmidt nyní odeslal lékárníkům otevřený dopis, v němž se snaží vysvětlit, v čem reforma podobu trhu vylepší, a proč je výhodnější se na legislativním procesu konstruktivně podílet, než zaujmout tvrdě nekompromisní pozici. Bude to mít ale těžké, protože ne všichni členové ABDA jsou ochotni se spolkovou vládou uzavřít příměří a finální podobu reformy dotvářet. Problémy se podle portálu Deutsche Apotheke Zeitung dají očekávat zejména v Hesensku.

„Je reformní balíček dobrý?“ pokládá si Schmidt řečnickou otázku a odpovídá: „Ne, pokud je balíček poměřován ideální představou lékárníků.“ Pokud ale prospěšnost reformního balíčku měříme současným stavem trhu, pak zní odpověď „ano“. Lékárníkům se sice nepodařilo prosadit zákaz on-line prodeje léků na recept, ale spolkovou vládou schválená reforma počítá s tím, že cena léků na recept bude stejná jak v kamenných, tak internetových lékárnách.

Tím se prý zajistila konformita s mezinárodním právem a zásadami jednotného evropského trhu. A za porušení pravidel budou následovat přísnější postihy než doposud. „Budeme také usilovat o to, aby jejich uplatnitelnost nebyla gumová,“ napsal v otevřeném dopise Schmidt.

To ale není jediné opatření, kterým reforma lékárenského trhu posílí pozici místních lékáren oproti těm internetovým. Podle spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna totiž tyto lékárny plní několik důležitých rolí, jež virtuální provozovny hrát nemohou. Jsou například důležitým kontaktním místem pro pacienty, poskytují odborné poradenství a jsou spolugarantem spolehlivého zásobování obyvatelstva léky.

Stamiliony eur pro lékárny navíc

A stát jim za tyto funkce hodlá náležitě připlatit. Na zajištění zásobování léky to bude 215 milionů eur každý rok navíc oproti stávajícímu stavu. Dalších 150 milionů eur lékárny dostanou na zajištění ostatních farmaceutických služeb a konečně 50 milionů eur jako kompenzaci za poskytování pohotovostních služeb. Celkem tak spolková vláda bude lékárnám posílat ročně až 415 milionů eur (asi 10,6 miliardy korun).

Důležité přitom je, že tyto peníze vláda vyčlení pouze místním lékárnám. Ty navíc dlouhodobě o možnost poskytovat farmaceutické služby usilovaly a kabinet Angely Merkelové nyní jejich volání vyslyšel. „Farmaceutické služby znamenají jasné ocenění odborného zdravotnického profilu farmaceuta,“ uvedl také prezident ABDA.

Jen před dvěma dny vydal ABDA statistiku, z níž vyplývá, že jeden ze tří lékárnami prodávaný lék je náročný na poradenství kvůli své lékové formě. A právě zde platí známé rčení, že každá dobrá rada je drahá. Lékárníci podle ABDA v loňském roce vydaly přibližně 190 milionů léčivých přípravků, u kterých byla nutná konzultace. Skutečné číslo však může být ještě vyšší, protože zmíněná data nezahrnují volně prodejné léky. To vše ale lékárny poskytují zdarma, což by se právě v důsledku reformy mělo změnit.

Nyní bude důležité, zda vládní návrh reformy lékárenského trhu projde také spolkovým parlamentem. Sám Friedemann Schmidt tomu pevně věří. Podle něho je pravděpodobné, že většina zákonodárců pro reformu ruku zvedne. „Větší riziko spočívá v možném rozpadu vládní koalice ještě před dokončením legislativního procesu. Proto je důležité rychlé přijetí,“ dodal Schmidt.

Petr Musil