Elektronický recept, který testuje zdravotní pojišťovna Die Techniker Krankenkasse (TK) je založen na použití QR kódu. Pacient kód ukáže na svém chytrém telefonu lékárníkovi, který jej naskenuje. Přenosová cesta je šifrována od začátku do konce a údaje o receptech jsou uloženy decentralizovaně v ordinaci lékaře, dokud nejsou vyvolány v lékárně. Foto: Koláž ZD

Trnitá cesta Německa k elektronickým receptům

Elektronické recepty nejsou tématem jen v České republice. Za jednu ze svých priorit si digitalizaci zdravotnictví vzal také ministr zdravotnictví ve Spolkové republice Německo Jens Spahn (CDU).

 

Zatímco v České republice musí lékaři vystavovat recepty povinně elektronicky už od loňského ledna, naši západní sousedé dosud stihli spustit v oblasti elektronických receptů teprve pilotní projekt. Ten odstartoval počátkem února, jak uvedl portál Deutsche Apotheker Zeitung. Dodnes nemá Německo pevně stanovený termín, v jakém se elektronické recepty spustí naostro.

Přitom cesta za tímto prvkem digitalizace zdravotnictví v Německu odstartovala už v roce 1998 a první funkční verze eReceptu pro Německo byla představena před patnácti lety na veletrhu MEDICA 2004 v Düsseldorfu.

Možná paradoxně kartu zavádění elektronického receptu nevytáhl v Německu stát, ale lékárníci. Před jedenadvaceti lety prohlásil tehdejší předseda jejich Sdružení (DAV – Deutsche Apothekerverband) Herman S. Keller, že ve vystavování receptů „pracují na systému pro budoucnost“. Dodal také, že nahrazení papírových receptů elektronickými a zavedení nové generace zdravotního průkazu je na dohled.

eRecepty napoprvé shodily samosprávy

Na začátku nového tisíciletí pak tehdejší výkonný ředitel Spolkového svazu německých lékárenských sdružení (ABDA – Bundesvereinigung Deutscher Apothekerverbände) Frank Diener předpovídal, že tento nový průkaz bude mimo jiné obsahovat aplikaci právě pro předepisování a vyzvedávání elektronických receptů. Očekávané úspory měly dosáhnout asi 500 milionů eur (skoro třináct miliard korun) ročně. V roce 2002 byl elektronický recept poprvé úspěšně vyzkoušen v lékárně ve dvaadevadesátitisícovém městě Düren v Severním Porýní – Vestfálsku.

V té době v čele rezortu zdravotnictví stála Ulla Schmidtová (SPD). Také ona věřila tomu, že elektronický recept bude brzy zaveden plošně. Legislativní základ k tomu byl položen v roce 2004 v rámci reformy zdravotnictví. Tehdejší kabinet Gerharda Schrödera prosadil zákon o modernizaci systému povinného zdravotního pojištění, jehož součástí byl elektronický zdravotní průkaz, o kterém již dříve hovořil zmíněný Herman S. Keller. K elektronickému receptu tak chyběl už jen krůček. Jenže proti zákonu se postavily z velké části samosprávy, a tak z projektu sešlo. Oporu nakonec ztratil i u lékárníků poté, co byla uzákoněna možnost on-line nákupu léků.

Elektronické recepty vrátil zpět do hry až současný spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn. A pustil se do práce v plným nasazením. Kabinetu předložil příslušný zákon před koncem loňského roku a letos v lednu byl odsouhlasen. V polovině května prošel parlamentem a do sedmi měsíců od nabytí účinnosti mají lékárníci, lékaři a zdravotní pojišťovny sedm měsíců na to, aby přednesli případné návrhy na změnu pravidel.

Bez papíru plošně? Možná do roka

Mezitím se rozbíhají pilotní projekty. Ten první, jak už bylo řečeno, letos v únoru spustila zdravotní pojišťovna Techniker Krankenkasse, a to v Hamburku ve čtvrti Wandsbek. Pacienti si tak mohou své recepty přenášet pomocí chytrých telefonů, a léky si takto vyzvedávat v místní lékárně Adler-Apotheke. Původní záměr Techniker Krankenkasse elektronický recept testovat osmnáct měsíců ale nejspíš bude muset být vzhledem k nabytí účinnosti příslušného zákona přehodnocen.

Další podobný projekt je připravován také v Bádensku-Württembersku a podle informací portálu Pharmazeutische Zeitung by měl být spuštěn letos v listopadu. Elektronické recepty si budou moci zpočátku vyzvedávat jen pacienti ve Stuttgartu a v okrese Tuttlingen. Získávat půjdou jak přes internet, tak přes mobilní zařízení. Od února 2020 se pak elektronické recepty rozšíří na celou spolkovou zemi. Projekt podpořila i místní vláda jedním milionem eur (necelých 26 milionů korun).

Zbývá tedy vyluštit poslední tajenku: kdy bude elektronický recept zaveden plošně v celém Německu? Podle Pharmazeutische Zeitung by to mělo být rovněž příští rok. Zákon o digitalizaci zdravotnictví vyžaduje, aby do poloviny roku 2020 byly splněny veškeré technické požadavky, aby lékaři mohli léky předepisovat už jen elektronickou formou. Aby se vše stihlo do konce června příštího roku, musely by být lékárny k telematické infrastruktuře připojeny nejpozději do 31. března. Podle ABDA je však tento termín nereálný, a tak se finální spuštění elektronického receptu ještě o pár měsíců posune.

Petr Musil