Příkladem mýtu o očkování proti HPV je představa, že vede k promiskuitě, a proto je „bezpečnější“ mladé lidi poučit o sexuální zdrženlivosti. Tyto zavádějící informace se šíří také v Česku. Rozsáhlé zahraničí studie ale ukázaly, že samotné očkování nemá na zahájení sexuálního života vliv. Foto: Pxhere

Chcete se jako muž věnovat orálnímu sexu? Pak zvažte očkování proti HPV, ukazuje nová studie

I chlapci a muži mohou profitovat z očkování proti infekcím způsobeným lidskými papilomaviry, a toto očkování by jim mělo být aktivně nabízeno, to je závěr nové americké studie publikované v odborném časopise Journal of the American Medical Association. Rostoucímu počtu případů nádorů v oblasti úst a krku u mužů způsobených infekcí HPV by bylo možné předejít, pokud by byli včas očkováni. Nejčastější příčinou nákazy je u těchto mužů orální sex. V Česku je pak očkování pro HPV od loňského roku zařazeno mezi nepovinná očkování hrazená z veřejného zdravotního pojištění.

 

Očkování proti infekcím způsobených lidskými papilomaviry (HPV), které je stále vnímáno jako vhodné pouze pro dívky a ženy, je potřeba nabídnout také chlapcům a mužům, tak hodnotí americký medicínský server STAT závěry nové studie publikované v odborném časopise Journal of the American Medical Association. Podle údajů amerického úřadu Centers for Disease Control and Prevention infekce HPV vede k 34 800 případů onkologických onemocnění každý rok. Z toho 20 700 případů připadá na ženy a 14 100 na muže. Naprostá většina nádorových onemocnění způsobených HPV infekcí u mužů jsou nádory v oblasti úst a krku. Ročně si tuto diagnózu vyslechne 11 300 amerických mužů. Těmto závažným onemocněním by přitom bylo možné předejít, pokud by chlapci a muži byli očkováni. V USA je stejně jako v Česku očkování proti HPV hrazené pro dospívající dívky i chlapce. Zavedení očkovacího programu pro chlapce ale má v řadě zemí zpoždění.

„Veřejnost se stále domnívá, že HPV je z velké části problémem žen a dívek. Myslím si však, že by veřejnost měla být informována o tom, že dopady onkologických onemocnění orofaryngu u mužů způsobených HPV v současnosti již představují větší zátěž, než nádory děložního hrdla,“ uvedla pro portál STAT Maura Gillison, profesorka onkologie specializující se na nádory hlavy a krku působící na MD Anderson Cancer Center a University of Texas. Právě tato lékařka byla jedna z prvních, která upozornila na znepokojivý trend narůstající incidence nádorů souvisejících s infekcí HPV u mužů. „Nemám jediného pacienta, který by nevyměnil dvě nebo tři injekce (pozn. redakce – vakcíny proti HPV) za to, co musí podstupovat v mé ambulanci,“ dodala. Epidemiologie těchto onemocnění se podle serveru STAT mění lékařům doslova před nosem. Už v předchozích letech došlo k dramatickému nárůstu nemocných a tento trend se nijak nemění. Počet případů těchto nádorových onemocnění u mužů podle Gillison téměř jistě vzroste, protože mezi kontaktem s HPV, následnou infekcí a vznikem nádoru obvykle uplyne několik desetiletí. To znamená, že mladí muži, kteří nyní začínají sexuálně žít, jsou ohroženi nádory v oblasti úst a krku způsobenými HPV. Pokud ovšem nebudou očkováni.

Česko nabízí očkování dívkám i chlapcům, Británie mění pravidla letos

Česko bylo v roce 2018 jednou z vůbec prvních evropských zemí, která nabídla hrazené očkování proti HPV také třináctiletým chlapcům. Jedná se o nepovinné očkování. Dívky stejného věku mají možnost být očkovány od roku 2012. V letošním roce přistupuje k tomuto kroku také Velká Británie, která nově začíná hradit tuto vakcinaci také chlapcům. Od letošního září mohou být očkováni chlapci ve věku 12 až 13 let v Anglii, Severním Irsku a Walesu a chlapci ve věku 11 až 12 let ve Skotsku. Podle neziskové organizace The Teenager Cancer Trust ale Británie tak doslova „ztratí celou generaci chlapců“, protože nenabízí očkovací program také pro starší chlapce a mladé muže. Když byl v zemi před deseti lety spuštěn očkovací program pro dívky, mohly možnost hrazeného očkování využít také starší dívky a mladé ženy.

„Neočkováním starších dospívajících chlapců je vystavujeme riziku, protože se spoléháme na mylnou domněnku, že budou mít pouze ty sexuální partnery, kteří nejsou infikováni HPV. Tímto je nabouráván pokrok, kterého se podařilo dosáhnout při snižování počtu nádorových onemocnění spojených s infekcí HPV, jako je rakovina děložního čípku, ve Velké Británii, protože tato „ztracená generace“ chlapců může být infikována a infekci šířit mezi ostatní, kteří nebyli očkováni,“ uvedla pro deník The Guardian výkonná ředitelka organizace Kate Collins. Podle ní řadu rodin se staršími syny odradí finanční náročnost tohoto očkování, a tak nebudou schopny zajistit svým chlapcům odpovídající ochranu před infekcí. „Rodiče synů ve školním věku tak mohou mít jednoho chlapce, který dostane HPV vakcínu zdarma, ale jejich starší syn bude moct být chráněn pouze, pokud si to rodina bude moci dovolit. To není spravedlivé, protože cena jedné dávky vakcíny, která je zhruba 150 liber, je pro mnoho lidí příliš vysoká,“ je přesvědčená Collins. Podle průzkumu organizace The Teenage Cancer Trust by se 76 % chlapců a mladých mužů ve věku 13 až 24 let nechalo očkovat, pokud by vakcína byla plně hrazená. V případě, že by museli sami platit za toto očkování, 46 % z nich by tuto možnost vůbec nevyužila.

Vyšší proočkovanosti brání šíření mýtů

U mužů infekce HPV způsobuje nejčastěji nádory v oblasti hlavy a krku, zejména nádory mandlí, kořene jazyka, a také karcinomy penisu a anální karcinomy. Tato závažná onemocnění jsou spojena se sexuálním životem, kdy dojde k nákaze HPV. Česká organizace HPV College sdružující specialisty, kteří se věnují prevenci, diagnostice a léčbě onemocnění způsobených HPV infekcí, uvádí, že před dosažením 50 let se genitální infekce HPV objeví u 80 % žen a nejméně 50 % mužů. Je tedy velmi pravděpodobné, že se člověk během svého sexuálního života s touto infekcí setká. Nejčastěji se pak nakazí mladí lidé ve věku 18 až 25 let. „HPV se přenáší především pohlavním stykem nebo přenosem z rukou či úst na pohlavní orgány. Nemusí tedy jít jen o pohlavní styk, k přenosu může dojít i při jiných nekoitálních aktivitách (orálním sexu či mazlení). Ani kondom tedy není dokonalou ochranou,“ uvádí HPV College na svých webových stránkách. K samotné infekci dochází bez ohledu na pohlaví nebo sexuální orientaci či sexuální preference.

Přesto část rodičů toto očkování u svých dospívajících dětí odmítá. „Troufnu si vyslovit obavu, že vakcinace chlapců bude ještě horší než u dívek, pokud se tedy něco nestane v médiích a ordinacích jak našich, tak pediatrů a třeba i praktických lékařů, kteří by měli pacienty velmi důrazným způsobem a obšírně informovat,“ popsal v loňském roce gynekolog Vladimír Mulač, který sám onemocněl nádorem mandlí způsobeným vysokorizikovým papilomavirem. Absolvoval operaci a chemoterapii a onemocnění se u něj podařilo zvládnout. Nicméně každý rok na nádory mandlí a kořene jazyka u nás umírá zhruba dvě stě osob. „Když se řekne rakovina, všichni zbystří a mají hrozný strach, aby zrovna je to nepotkalo. Zprávy přijímáme nadšeně – nedávno jsem četla článek, že vědci našli způsob, jak včasně diagnostikovat rakovinu ještě před projevem příznaků, což zlepšuje prognózu. Pak mi hlava nebere, že když máme jasnou ochranu a zjednodušeně prevenci rakoviny, tak o tom polemizujeme,“ podivovala se šéfka Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP Alena Šebková. Podrobněji jsme o zavedení očkování proti HPV u chlapců a epidemiologické situaci v Česku psali zde.

Příkladem mýtu o očkování proti HPV je představa, že vede k promiskuitě, a proto je „bezpečnější“ mladé lidi poučit o sexuální zdrženlivosti. Tyto zavádějící informace se šíří také v Česku, například na dezinformačním webu Protiproud nebo na stránkách sdružení Rozalio. Rozsáhlé zahraničí studie ale ukázaly, že samotné očkování nemá na zahájení sexuálního života vliv. „Být očkovaný neznamená, že budu náchylnější k tomu být sexuálně aktivní,“ popsala pediatrie Collette Breuner, působící na University of Washington a v Seattle Children’s Hospital. Podle analýzy úřadu Centres for Diseases Control and Prevention zveřejněné v roce 2018 v žurnálu Pediatrics dostupnost očkování proti HPV nemá vliv na sexuální život mladých lidí. „Kdybychom se mohli dospívajících zeptat, zda chtějí později v životě onemocnět rakovinou, velmi pravděpodobně by nám odpověděli, že ne,“ dodala profesorka Breuner s tím, že tím, že očkování proti HPV zabraňuje rozvoji život ohrožujících onemocnění, tedy zachraňuje lidské životy. Více o analýze hodnotící dopad očkování proti HPV na sexuální život mladých lidí jsme psali zde.

Ludmila Hamplová